„Arta – între talent și dăruire”

Concursul Național de Creație Plastică „Arta – Între talent și dăruire”, Ediția a V-a, organizat de către Fundația „Prețuiește clipa”, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Profesor Ion Vișoiu” din Chitila, ce are ca obiectiv general cunoașterea, stimularea și afirmarea potențialului artistic al copiilor din învățământul primar, gimnazial și liceal, și-a desfășurat etapele în perioada ianuarie – mai 2019, iar sâmbătă, pe 18.05.2019, a avut loc vernisajul concursului, urmat de decernarea premiilor, acordate de către Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, ce a avut loc la „Grădinița Voinicel II” – Chitila, Ilfov, str. Mureșului. Din acest an acest concurs național este înregistrat și în „Calendarul Activităţilor Extraşcolare Naţionale” (CAEN), aprobat de Ministerul Educației Naționale. Retrospectiva ediției anterioare ne dovedește faptul că acesta a devenit unul dintre cele mai mari concursuri artistice din Capitală, și nu numai.

În total au răspuns invitației de a participa 400 profesori coordonatori din întreaga ţară, plus Republica Moldova şi Grecia. Concursul a cuprins două secțiuni: Creație Plastică – cu tematica LOCUL COPILĂRIEI MELE unde elevii au surprins peisaje ale naturii din orașul natal, activitățile și jocurile copilăriei, momente și persoane dragi care stârnesc emoții, monumente istorice, obiective turistice care și-au pus amprenta asupra copilăriei lor, iar în cadrul secțiunii Icoane pe sticlă tematica a fost CHIPUL MÂNTUITORULUI IISUS HRISTOS în iconografia tradițională românească. Lucrările din secțiunea „Icoane pe sticlă” au surprins scene biblice din viața Mântuitorului Iisus Hristos, Maica Domnului cu Pruncul, compoziții ce îl evidențiază pe Iisus. Concursul face parte din categoria activităţilor extraşcolare şi este deschis participării tuturor elevilor din ciclurile de învățământ sau cluburi de artă: primar, gimnazial si liceal. Înscrierile au fost deschise până pe 1 mai 2019. În urma unei selecții, cei mai talentați elevi din județele limitrofe au participat la etapa direct, unde timp de 4 ore au pictat în aer liber, un peisaj din natură sau o icoană pe sticlă.

Juriul concursului a fost constituit din artiști plastici aparținând UAP (Uniunii Artiștilor Plastici din România), inspectori de specialitate și profesori desemnați de către organizator. După vernisajul concursului, a avut loc și decernarea premiilor. S-au acordat premiile I, II și III și premii speciale pentru fiecare secțiune și grupe de vârste. Odată cu premiile sau acordat și diplome de participare tuturor elevilor. După jurizarea celor 3000 de lucrări de creație plastică și icoane pe sticlă participante la acest concurs național, în prezența celor 170 de premianți, Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov a oferit 40 de premii, constând în materiale de pictură și ca recompensă a talentului lor deosebit a urmat și o vizită la Palatului Brâncovenesc din Mogoșoaia. Într-o atmosferă de bucurie participanții și-au luat rămas bun, urmând să se revadă anul următor cu lucrări la fel de valoroase. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*