Festivalul regional „Zâmbete în pași de dans” – Ediția a XI-a, la Bragadiru

Dimineața zilei de sâmbătă, 6 aprilie, a fost mai încărcată de emoții decât întreaga săptămână. Pe drumul spre Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Bragadiru (jud. Ilfov) afluiau microbuze și autocare pline ochi. Pe scările monumentale erau sute de persoane ce se agitau spre intare. În hol erau zeci de copii ce dansau cu efervescență și talent, ocupând cea mai mare parte din spațiu. De abia se mai putea strecura cineva către automatul de cafea, dar așa se întâmplă când dansul devine „un sport pentru toți”. Ei au venit cu mic, cu mare, pentru Festivalul concurs regional „Zâmbete în pași de dans”, ediția a XI-a, desfășurat în parteneriat cu Palatul Copiilor și Elevilor Buftea și Inspectoratul Școlar Județean Ilfov. Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, a fost cel care a pregătit pentru premierea copiii învingători frumoase surprize. Pe scena Casei de Cultură „Mihai Eminescu” din Bragadiru au urcat copii din județele Ilfov, Prahova, Argeș, Brașov, Ialomița, Teleorman și București. Din Ilfov au participat ansamblurile „Fluturașul” de la Palatul Copiilor și Elevilor Buftea, „Artis”, „Dyvas” și „Plaiuri ilfovene” de la Școala nr. 1 din „1 Decembrie”, ansamblul din comuna Dascălu și „Jilăveanca” de la Jilava. În fața unei săli arhipline, copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani s-au întrecut la dansuri de caracter, modern, clasic, sportiv, fantezie coregrafică, street dance solo și de grup, balet, popular, de revistă, trend, etno și contemporan.

Juriul acestui concurs a fost format din: Alexandrina Niță – director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, inspector Cornel Gănescu, Iuliana Mihai – profesor coregraf, Adriana Tașcov – profesor învățământ primar și Diana Dicianu – director al Palatului Copiilor și Elevilor Ilfov. „S-a observat o reală evoluție față de anul trecut, din punct de vedere al pregătirii lor. Se vede că s-a lucrat mult mai mult cu copiii, că le place dansul”, ne-a declarat doamna director Alexandrina Niță. „Pentru juriu a fost o zi plină de bucurie. Ne-am amintit că dansul este plăcere, voie bună, sentiment și că dansul este o artă”, a mai spus profesorul Cornel Gănescu.

Concursul de dans „Zâmbete în paşi de dans” are ca obiectiv principal dezvoltarea capacităților artistice și motrice ale elevilor exprimate prin dans, dezvoltarea simțul pentru frumos, pentru expresivitate corporală și estetică,  într-un cadru competițional artistic. Elevii își vor forma și valorifica astfel competențe în planul relaționarii și al spiritului de fair-play. Prin derularea activităților se va crea un climat de înțelegere, toleranță, comunicare empatică. Într-o lume a informatizării, a mediului virtual, a unui ritm alert și aflat în continuă mișcare, în care de cele mai multe ori se promovează kith-ul, adevăratele valori culturale, comorile inestimabile ale unui popor, încep să se piardă, să se uite asemeni unei vechi lăzi de zestre: cu toţii ştim că există, dar este acolo, undeva uitată, în casa bunicilor de la ţară. Tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Copiii sunt cele mai sensibile fiinţe, dornice să înveţe, să înţeleagă, să simtă. Vârsta lor fragedă nu constituie un impediment în abordarea acestei teme, ci, dimpotrivă, un avantaj căci vom lucra cu nişte minţi şi suflete „nepoluate” încă de alţi factori. Cu multă pricepere, dar mai ales pasiune, putem inocula copiilor dragostea şi respectul pentru tradiţiile, obiceiurile şi folclorul românesc. Activitățile de la cercurile de dans din cluburile și palatele copiilor sunt activități de masă, prin care se urmărește să se dezvolte calitățile motrice, fizice și psihice ale copiilor, să se dezvolte simțul pentru frumos, pentru expresivitate corporală și estetică.

Festivitatea de premiere a  Festivalului concurs regional „Zâmbete în pași de dans”, ediția a XI-a, a umplut sala de vioiciune și bucurie. Peste 300 de premii au pornit către tinerii dansatori talentați și către profesorii coordonatori meritorii. Aplauzele nu mai conteneau, iar uralele făceau să vibreze aerul din sala de spectacol. Deși întreaga activitate s-a întins pe parcursul a peste patru ore, nimeni nu dorea să plece spre casă. Era prea multă bucurie, tandrețe și tinerețe! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*