La Buftea, Ziua Națională s-a sărbătorit cu fast

„1 Decembrie 1918 – Marea Unire”. Așa s-a numit proiectul cultural ce avea să schimbe fața orașului ilfovean Buftea. Peste tot erau steaguri tricolore și flori ce aduceau veselie și un sentiment de mândrie în sufletele buftenilor. Putem spune că de Ziua Naţională s-a sărbătorit cu fast la Buftea. Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, s-a implicat activ în organizarea acestui eveniment, la care au participat domnul Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, domnul Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni din Republica Moldova, împreună cu autorități centrale locale, județene și din Republica Moldova, alături de locuitorii orașului Buftea. Totul a început cu afluirea tuturor participanților către  Monumentul Eroilor. După intonarea imnului de stat a urmat un ceremonial religios, un concert de muzică de fanfară și depunerea oficială de coroane de flori la Crucea comemorativă a Eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

A urmat parada militară la care au participat militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Jandarmeriei Ilfov, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Crucii Roșii și Asociației Ecvestre ilfovene, prezentă cu 20 de cai și călăreți. Copii – artiști de la Centrul Cultural Buftea au defilat apoi în aplauzele tuturor cu un steag tricolor de 100 metri lungime. Pe platoul din fața Primăriei orașului Buftea a fost amplasată o scenă de spectacol, echipată cu instalații de sonorizare, de iluminare și de proiecție pe ecrane multimedia. Pentru încălzirea participanților la eveniment au fost amplasate ciuperci încălzitoare, tunuri de aer cald și corturi unde s-au servit ceaiuri calde. Spectacolul prezentat de Mihai Morar a urmat cu artiștii și formațiile: Provincialii, Haiducii, Chiaburu din Republica Moldova, Gheorghe Turda, Ansamblul folcloric „Doina Ilfovului” din Buftea și Fuego. Avându-se în vedere starea vremii, pentru spectatori s-au ridicat corturi cu instalații de încălzire și s-au asigurat ceaiuri calde. Parada a adunat sute de spectatori în centrul oraşului, iar copiii au purtat mândri tricolorul în piept şi s-au bucurat din plin de festivitate.

Aniversăm azi o sută de ani de la Marea Unire. E o zi care a încununat în mod frumos lupta poporului român pentru independență. Ar trebui făcut un bilanț al ultimei sutei de ani la care să ne raportăm, la ceea ce noi ca popor am făcut bine, la ce am greșit, la ce putem îndrepta și continua, unde suntem, ce am reușit, ce nu am reușit și ce vom face pe viitor”, a declarat Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea. Evenimentul s-a încheiat cu o horă tradiţională în care s-au prins toți cei prezenți.  Televiziunea B1 a transmis în direct întreaga manifestare, aducând în casele oamenilor căldura și sentimentul patriotic ce a înfiorat tot românul autentic. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*