Trei zile magice cu magiciana liricii basarabene, Renata Verejanu!

31 August – 2 Septembrie 2017: zile magice pe pământul Basarabiei Româneşti, între oameni de artă și cultură remarcabili, reuniți în jurul unicei, debordantei și ilustrei poete militante care marchează debutul mileniului trei, Verejanu Renata, având onoarea de a-i fi alături, din partea Ziarului Națiunea, dar și ca prieten, coleg de litere și camarad patriot, împreună cu o mică delegație din România, la sărbătorirea fastuoasă a Zilei Limbii Române, la apartiția noastră în direct la televiziunea publică în emisiunea „Bună Dimineața!”, la spectacolul matinal din parcul central, organizat de autoritățile locale împreună cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și cu numeroși artiști basarabeni, la marele spectacol de seară desfășurat în centrul orașului, la deschiderea sărbătorească a noului an școlar alături de minunații copii, de profesori și de învățătoarele model ale Școlii Primare nr.12 din capitala Basarabiei, fericit să mă simt din nou elev, de două ori elev, unul de dincoace, şi unul de dincolo de Prut, la Gala Premiilor Festivalului Internațional de Poezie „Renata Verejanu”, ediția a IV-a, pe 1 Septembrie, în calitate de membru al juriului, la Salonul Internațional de Carte Bookfest-Chișinău 2017, pe a cărui scenă am lansat ultimul meu volum de poezii, „Îngeri blestemaţi”, alături de Excelențele Lor, Acad.Mihai Cimpoi, de Acad.Vasile Tărâțeanu, de Doctorandul Daniel Verejanu și, desigur, de amfitrioana naostră, Renata Verejanu, personalități care, de asemenea, și-au lansat ultimele cărți din valoroasele opere, precum și la alte manifestări, întâlniri şi mici… agapii de neuitat.

Au fost trei zile magice alături de magiciana liricii basarabene, Verejanu Renata, cel mai emoționant eveniment, pentru mine, fiind gratularea mea cu Diploma de Ambasador al Culturii Păcii, ca membru al Juriului Concursului Internațional „Verejanu Renata”, alcătuit din somități fără egal ale artei și culturii: Acad.Mihai Cimpoi, președinte de onoare al Festivalului, președintele Juriului Internațional, E.S. dl Nicolae Mareș, scriitor, publicist, diplomat, București, Acad.Vasile Tărâțeanu, Cernăuți, Dr.hab.Vasile Bahnaru, directorul IF AȘM, Dna Melania Cuc, poet, artist plastic (Bistrița, România), Dl Ion Cuzuioc, poet, publicist, medic, Dl Romeo Tarhon, poet, editor, București, Dr.hab. dl Ion Ciocanu, critic literar Dl Tudor Palladi, critic literar, poet Dna Galina Codreanu, co-autorul proiectului Daniel Verejanu, coordonatorul proiectului, președintele Festivalului.
M-am bucurat, de asemenea, de premiile obținute de către două „discipole” ale mele, prezente la festivitate: poeta gălățeancă Vera Crăciun, la secțiunea eseu, și talentata studentă din Sângerei – Basarabia, Alexandrina Vlas, la poezie.

Am fost, am văzut, am participat, am jubilat și am… lăcrimat de Ziua Limbii Române la Chișinău, după ce, la prima oră a zilei, la emisunea Bună Dimineața a postului național de televiziune, am avut onoarea de a adresa surioarelor și fraților basarabeni salutul drag de Unitate și Limbă Românească de dincoace de Prut, cu îndemnul la re-Unire, și de a recita o poezie închinată Zilei Limbii Române. Peste puține miniute mă aflam în parcul central, în preajma statuii eroului martir al Limbii Române, Mihai Eminescu, pe primul rând de scaune rezervate invitaților, alături de poeta națională a Basarabiei Românești, Verejanu Renata, și de mica noastră delegație de la București, compusă din profesorii Adriana Stoica, director, Adriana Cireș și Costel Hărăbor din partea Școlii Gimnaziale nr. 117 din Sectorul 6, implicați în lăudabile proiecte educaționale comune cu diferite unități școlare din Chișinău și din Bălți.

Deși minunata și inimoasa noastră gazdă, scriitorea militantă de mare notorietate, Renata Verujanu, a insistat să mi se permită accesul la microfon în cadrul spectacolului dedicat Zilei Limbii Române, organizatorii, excesiv de cumințiți și dodonizați (!) de către Primăria post-Chirtoacă, nu au permis abaterea de la programul dinainte impus, astfel că Ziua Limbii Române la Chișinău a fost vitregită de salutul frățesc și scriitoricesc adus din Patria Mamă, deși, cu puține momente mai devreme, încununasem prezența în direct la TV Moldova cu frenetica strigare „Trăiască Limba Română !”, având ulterior satisfacția de a fi recunoscut și recunoscuți pe stradă, în parc și în diferite locuri publice de către cei care urmăriseră știrile tv ale dimineții de 31 August.

Astfel, spre amărăciunea noastră, a puținilor români prezenți la memorabilul eveniment, Ziua Limbii Române la Chișinău a fost sărbătorită unilateral, neunionistic, nefrățește… În schimb, de la taximetriști, trecători, vânzători, civili și necivili mai vârstnci sau mai puțin vârstnici și până la nu puțini tineri mai școaliți sau mai neșcoliți, am putut auzi mai multă limbă rusă decât „moldovenească” în plină stradă, în troleibuze, în mașini, în magazine și chiar în instituții, lăsându-mi un amar gust amar… A fost, în schimb, deosebit de plăcută surpriza de a-l vedea și îmbrățișa pe prietenul meu și al românismului de pretutindeni, Daniel Țecu din Madrid, președintele FADERE, filmând scene artistice emoționante în grădina publică pavoazată și vopsită proaspăt pentru Sărbătoarea Limbii Române, precum în acea zicere proverbială cu gardul și cu… leofardul (!). Dar vocile artiștilor și versurile cântecelor patriotice, între care și cele ale tăicuței Grigore Vieru, au însuflețit chiar și cele mai neînsuflețite și rusificate inimi bătând, totuși, românește în acea zi specială.

Jurnalistul și scriitorul patriot din mine nu poate să încheie acest scurt reportaj, după prezența mea în premieră pe pământul românesc al Basarabiei, fără următorul mesaj dur, usturător: Voi, politicieni de salon ai vremurilor din urmă cu trei sferturi de veac, ați permis smulgerea pruncei Basarabia de la sânul României Mari de către odiosul Stalin sprijinit de casapul alcoolist englez și de trump-ul (!) trufaș al americanismului colonialist, iar voi, flinticilor, secăturilor și politrucilor de silicon ai prezentului, viermuind în carnea Țării, de o parte și alta a Prutului, încă îngăduiți dramatica nedreptate de a ține despărțite două părți de neam, de a permite două vămi la frontieră, două istorii paralele, două destine la margini de lume… Copiii arată astăzi cu silă spre voi, nerăbdători să vă condamne mâine pentru înaltă trădare!

Mulțumesc, Principesă Renata Verejanu. „Mulțumesc” este cuvântul care cuprinde mai mult decât poate cuprinde acest scurt reportaj despre întâlnirea noastră și frumusețea zilelor și evenimentelor la care m-ai făcut părtaș. Poeziile tale pe care le-ai recitat la Bookfest m-au teleportat în adevărata ta lume, cea a liricii de înaltă vibrație. Îmbrăţişări şi respect! Eşti o mare româncă, una fenomenală, cu inepuizabilă carismă. Ai mai mult suflet decât trup. Să trăieşti, să îi trăiești Neamului Românesc şi să nu te opreşti…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*