Istoria pe care ungurii o vor îngropată: în Evul Mediu, secuii au fost măcelăriți de… unguri!

Secuii nu sunt unguri! Ei și-au pierdut identitatea treptat, iar astăzi își imaginează că sunt maghiari. În realitate, istoria lor este una dramatică, fiind victime ale politicii ungurești de maghiarizare forțată. Dacă acum mai bine de 400 de ani au fost aliați ai lui Mihai Viteazul și au luptat chiar și împotriva ungurilor, astăzi sunt aliații Budapestei și, prin unii dintre secuii extremiști, reprezintă vârful de lance al politicii de destabilizare a României. A se vedea și cazul tentativei de atentat terorist din aceste zile care, dacă ar fi reușit, ar fi dus la conflicte interetnice majore, cu consecințe imprevizibile!

Ceea ce cu siguranță că nu se predă în școlile maghiare din România sau Ungaria sunt episoadele din istoria Evului Mediu în care secuii au fost lipsiți de drepturi și au simțit pe propria piele furia crudă și răzbunătoare a ungurilor acelei epoci. Oare secuii mai știu de așa-numitul Veres Farsangsau Carnavalul Sângeros din iarna anului 1595-1596 când, în urma răscolei lor ÎMPOTRIVA NEMEȘIMII UNGUREȘTI, mulți dintre ei au avut parte de torturi și mutilări inimaginabile și de o moarte cumplită?!? Sate secuiești incendiate, secui trași în țepe  cu capul în jos (țeapa a intrat prin gură și a ieșit prin anus), secui mutilați prin tăierea nasului, a urechilor, a buzelor – bătuți, după mutilare, până la moarte… și toate astea pentru că și-au cerut drepturile firești care i se cuvin oricărui om. Vorbește istoria maghiară despre acest fel de episoade din trecutul ei?

Cum s-a ajuns aici? Haideți să aflăm câte ceva despre contextul în care au avut loc aceste povești de groază, pe scurt…

Pe vremea când Mihai Viteazul (numit de dușmani MALUS DACUS – Dacul cel Rău) ajungea domn al Țării Românești, secuii de rând din Transilvania trăiau sub împilarea crâncenă a nobilimii ungurești, fiind deposedați de atribute militare, intrând într-un proces accentuat de iobagizare, precum populația românescă de aici. În momentul în care Mihai Viteazul se retrage în munți, ca urmare a conflictului militar cu  turcii, acesta îi cere sprijin lui Sigismund Bathory pentru a bloca trecătorile împotriva invaziei lui Sinan Pașa. În disperare de cauză, Bathory îi trimite la înaintare pe secui, dându-le în schimb, pentru a-i motiva, o diplomă prin care aceștia urmau să își recapete vechile drepturi, după război. Astfel, secuii participă alături de oastea lui Mihai Viteazul la eliberarea Târgoviștei și la bătălia de la Giurgiu, întorcându-se  mai apoi (câți au mai rămas în viață) în Transilvania. Ei bine, imediat după întoarcerea lor, drepturile promise pentru a-i motiva să meargă la la război le sunt refuzate iar ei se răscoală. Răscoala este condusă prost iar secuii sunt învinși, satele lor fiind incendiate (satul Suseni este șters de pe fața pământului!) mulți găsindu-și moartea în chinuri, la ordinul lui Sigismund Bathory.

Ceva mai târziu, Mihai Viteazul le redă drepturile luate de unguri, iar în semn de loialitate și recunoștiință, o unitate militară formată din secui, aflată în ariergarda armatei lui Mihai Viteazul, se sacrifică până la unul pentru acesta, într-un uimitor act de vitejie, luptând din nou împotriva nemeșimii condusă de generalul Basta, la Mirăslău (18 septembrie 1600), și asigurând astfel retragerea domnitorului român…

Din păcate, secuimea nu mai este astăzi conștientă de adevărata ei identitate și face jocurile Budapestei, sub manipularea agenților acesteia din organizațiile maghiare de pe teritoriul României. Poate ar fi bine să le spună și lor cineva care e treaba cu istoria ocultată din propriile manuale de istorie…

24 răspunsuri la Istoria pe care ungurii o vor îngropată: în Evul Mediu, secuii au fost măcelăriți de… unguri!

 1. Gigi spune:

  Au avut limba lor si caractere specifice, se spune ca acestea erau identice sau similare cu ale dacilor.

 2. D spune:

  Stiam ! Numai ca secuii nu-s … secui ! Adevaratii secui mai sunt vreo cateva sute ! Atat !

 3. condruz spune:

  Așa e ,si nu altfel!

 4. mie imi plac unguroaicele blonde cand spun ioiiiiiiiiiiii,ioiiiiiiii,baga mai adanc :))

 5. Leonard Popa spune:

  Din pacate, astazi se face foarte putin ca istoria secuilor sa fie cunoscuta de toata lumea. Ca si cum cineva ar fi interesat sa transforme aceasta populatie demna de respect intr-o masa de manevra…Secuii au identitatea lor bine precizata, chiar daca noile generatii se detaseaza de aceasta, ignorand-o voluntar sau nu…Nu mai exista atractia pentru studiu si aflarea etnogenezei, asa cum se manifesta pe vremuri…Eu sunt moldovean, dar am predat cativa ani intr-o scoala cu predare in limba maghiara (de ce nu exista in planul de invatamant macar o ora de cultura/istorie a secuimii nu stiu si e foarte rau ca s-a intamplat asa…). Pot spune ca m-am inteles foarte bine cu toata lumea, cu copiii si cu oamenii mai in varsta. De la acestia din urma stiu ca secuii nu sunt nici unguri, nici romani. Ca au fost aliati cu Stefan cel Mare (in special, aparand granitele vestice ale Moldovei si participand la luptele acestuia..ca semn de recunostinta si al pretuirii li s-a permis asezarea in Moldova- ceangaii de astazi), cu Mihai Viteazul…Interesant e ca migratia secuilor s-a produs catre Est, nu catre Vest, probabil, si pentru faptul ca acestia au convietuit foarte bine cu moldovenii in perioada respectiva (am descoperit urme secuiesti si in Basarabia!).

 6. marius spune:

  ţara secuilor nu e ungaria, ci ardealul

 7. Macelul de mai sus este adevarat, dar nu a fost comis de unguri ci de austrieci pentru ca secuii au refuzat sa mai plateasca pentru coroana Austriei. Acest drept de a nu platii au capatat de la coroana Ungariei pentru nenumeratele lupte anti-otomane. In urma macelului de la Suseni si nu numai, multi Secui au parasit satele si au refugiat in munti. Din amestecul acestor Secui si Romani s-a format neamul Ceangai din Moldova, mai ales zona Bacau. Acuma ca cine sunt Secuii, nu stiu d-ar sunt tare curios de originea mea. Am citit tot feluri de speculatii ca suntem neam ruda cu ungurii, ca suntem Turci, ca suntem Daci maghiarizati, ca suntem un neam bastinas cu identitate necunoscuta … nu stiu.

  • Nicolau Serban spune:

   Domnule Gál András Levente, exista o singura metoda care nu da gres. Cea aplicata acum cativa ani la un institut din Hamburg specializat in paleogenetica pentru populatia romaneasca. Cercetarea era in cadrul unei teze de doctorat pe care o ramanca o facea acolo. Profesorul, cercetator german, plecat din Transilvania (nu-mi amintesc acum numele), a comparat ADN prelevat de la oase de 7500-8000 de ani de pe teritoriul actual romanesc cu ADN populatiei actuale rezultand o asemanare de circa 95%, daca-mi mai amintesc bine. Ma-ndoiesc insa ca oficialitatile maghiare chiar ar vrea ca secuii de azi sa stie cine sunt! Un prieten secui, pe care toti colegii de facultate il consideram ungur – nume, vorbea perfect ungureste, era din Oradea – m-a uimit cand mi-a spus, dupa ce ne imprietenisem bine – si-am ramas si-acum -, urmatoarele: oltene, eu nu sunt ungur, sunt secui, adica la fel de dac ca si tine!

  • Gherghe Pavelescu spune:

   Trei sferturi din secuii de azi sunt romani la origine maghiarizati,iar in anii 1595-1596 Transilvania era condusa de nobilimea maghiara,ea a facut masacrul impotriva secuilor considerati pina la 1918 un popor separat de unguri in toate recensamintele,iar austriecii ocupa Transilvania doar la 1688-1689.

   • Mircea spune:

    Cam așa ceva, austriecii se chinuiau să nu-i ia și pe ei turcii cu fulgi cu tot ! Pînă la cucerirea Ardealului de către austrieci au mai trecut vreo 100 de ani !

 8. Pingback: Istoria pe care ungurii o vor îngropată: în Evul Mediu, secuii au fost măcelăriți de… unguri! - Romania Military

 9. Nelu Puiu spune:

  Sunt SIGUR cel puţin de un singur lucru : Dacă hungurilor li s-ar ivi OCAZIA, ar repeta monstruozităţile ca acelea săvârşite acum 500 de ani sau ca acelea, mai recente, de la Ip şi Trăznea sau de la Târgu Mureş !

 10. George spune:

  Care evul mediu mai frate acum 500 ani? Voi cititi ce scrieri?

  • Valeriu spune:

   Luminează-ne, te rugăm ! Acum 500 de ani nu era evul mediu ? Poate, am încurcat noi socoteala…
   Sau, o fi oare posibil ca d-ta să nu ştii ce vorbești…
   Înclin să cred că… da, nu ştii.

   • Evul mediu -depinzând de continent, această epocă a început în anii 200-600, și s-a încheiat în 1500-1700. In pasajul de mai sus discutam despre ani 1595-1596 ,face partea din istoria reala a provenientei voastre si daca studiezi putin o sa -ti afli si originile asa ca nu da fuga sa te consideri ungur ,studiaza si chiar si asa trebuie sa respecti tara care te-a adoptat si ti-a oferit conditiile necesare dezvoltari tale ca persoana mai mult sau mai putin informata !

 11. vasile spune:

  da. Secuii au fost maghiarizati. A se vedea istoria si citi cartile lui Pavel Corut

  • Sorin spune:

   Cam asa incepe istoria Ungariei: în anul 700 sunt menţionaţi în cronicile coreene ca fiind nişte nomazi primitivi care jefuiau prin nordul Coreei şi estul Chinei

   – în 896, şapte triburi maghiare şi trei triburi de turci khazari, fugărite din stepele Asiei de către pecenegi, se stabilesc în Panonia (locuită atunci de slavi, valahi, avari, germanici), în total 225.000 de nomazi sub conducerea lui Arpad. Prima lor preocupare după stabilirea în Panonia a fost jaful (logic). Incursiunile lor sângeroase s-au desfăşurat în toată Europa ajungând până în Spania, până când Otto I cel Mare i-a umilit la Lechfeld în 955.

   – Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) unifică triburile ungureşti şi îi creştinează. Totodată începe şi procesul de maghiarizare agresivă a populaţiilor din jur: germanici, valahi, slavi, acest proces fiind de fapt esenţa strategiei de supravieţuire a acestui mic popor migrator asiatic în Europa.

   Personalităţile proeminente ale istoriei lor nu au fost unguri: Matei Corvin, Petofi Sandor (Petrovici Alexandar – sârb, părinţii lui nu cunoşteau limba maghiară), Kosuth Lajos – slovac, precum şi majoritatea regilor Ungariei. În 1910 un istoric maghiar recunoaşte că doar 10% din unguri sunt urmaşii celor şapte triburi maghiare stabilite în Europa în 896, restul fiind populaţii maghiarizate de-a lungul timpului (valahi, germanici, slavi). De fapt cum ar putea un ungur blond din zilele noastre să fie urmaşul cetelor mongoloide venite în Europa în secolul IX?

   Ceea ce trebuie accentuat este faptul că începând de la Ştefan cel Sfânt şi până la dispariţia regatului ungar în 1526, Transilvania nu a făcut parte niciodată din regatul ungar, fiind întotdeauna voievodat autonom.
   – Înfrângerea de la Mohacs din 1526 în faţa turcilor şi cucerirea capitalei Buda în 1541 are ca urmare dispariţia de pe harta Europei a regatului ungar. Partea occidentală a Ungariei este anexată de Imperiul Habsburgic, iar restul, inclusiv Buda, devine paşalâc turcesc. Transilvania rămâne principat independent sub suzeranitate otomană.
   – După respingerea asediului otoman asupra Vienei (1683), Imperiul Habsburgic ocupă teritoriul fostului regat ungar şi Transilvania, anexiuni recunoscute prin tratatul de la Karlowitz (1699).
   – În 1849 Kosuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă înăbuşă această pretenţie.
   – În urma pactului dualist din 1867, Ungaria devine regat în cadrul imperiului Habsburgic (numit din acel moment imperiul Austro-Ungar), având constituţie proprie şi o oarecare autonomie.
   – În 1918, în urma înfrângerii din primul război mondial, imperiul Austro-Ungar se destramă, Ungaria devine stat independent iar Transilvania alege să se unească cu România.

   Trebuie să subliniez imbecilitatea revizioniştilor unguri. Cum pot susţine că Transilvania a aparţinut Ungariei 1000 de ani, când regatul Ungariei a dispărut din 1541 până în 1867, perioadă în care a fost paşalâc sau provincie habsburgică, în timp ce Transilvania a fost voievodat autonom de la Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) până în 1699 când devine provincie austriacă (ca şi Ungaria de altfel). Deci Transilvania şi-a pierdut independenţa în 1699 şi a aparţinut până în 1918 Imperiului Habsburgic, nicidecum Ungariei (care din 1526 până în 1867 nu a existat).

   – În 1940, în urma Dictatului de la Viena, o parte a Transilvaniei este cedată (pentru prima dată în istorie) Ungariei. Până în 1944, când revine României, ce fac ungurii în Transilvania? Ce ştiu mai bine: ucid valahi şi evrei, consideraţi rase inferioare. Gena lor asiatică i-a ajutat pe unguri să devină cei mai zeloşi executanţi ai teoriilor rasiale naziste, golind practic Transilvania de evrei. În perioada 1940 – 1944, timp în care Transilvania a aparţinut Ungariei, populaţia evreiască de aici a scăzut cu 90%, marea majoritate fiind trimisă de către autorităţile maghiare către lagărele de exterminare naziste. La fel s-au purtat şi în Serbia odată cu invadarea alături de germani a Iugoslaviei în 1941.

   În încheiere, ca să sintetizez relaţia dintre băştinaşii valahi şi alogenii unguri, îmi îngădui un scenariu: un ungur pribeag bate la uşa unui valah. Acesta, ospitalier, îl primeşte în casă. Îi întinde masa, oferindu-i ce are mai bun în cămară. Ungurul, în timp ce se ospătează, pune ochii pe nevasta valahului (frumoasă, bineînţeles) considerând că ar fi normal ca după ospăţ valahul să îi ofere şi un desert, adică nevasta. Indignat de faptul că după ce s-a săturat, valahul nu-i oferă şi nevasta, ungurul îi trage o palmă zdravănă valahului şi încă una. Înainte ca mămăligarul să se dezmeticească, ungurul fuge pe uliţă strigând din toţi rărunchii: săriţi oameni buni, că mă omoară valahul, sunt o victimă. Aşa că, valahi, fiţi înţelegători şi daţi-le şi nevasta, dar vă avertizez că nu le va ajunge. Următoarea lor dorinţă va fi casa voastră.”

   • bela spune:

    Ai gresit la mai multe puncte. Revin doar la unul. Nu Transilvania a vrut unirea ci Bucurestiul. In rest un articol de rahat. Dezinformare totala. Ne-am obisnuit deja.

    • Lupul-sur spune:

     Draca Bella, de ce nu vi si dumneata frumoasa fata cu niste dovezi istorice? Ca sa ne convingi de aceasta dezinformare crasa facuta de cotropitorii romani impotriva drepturilor bastinasilor maghiari?

    • stan spune:

     Bela, ai gresit intr-un punct esential: atat Transilvania, cat si Regatul Romaniei au dorit unirea! Transilvania insemna majoritatea populatiei sale, adica romanii ce o formau. Ca multi etnici unguri din Transilvania nu au dorit aceasta unire este adevarat, numai ca ungurii respectivi erau doar o minoritate. Singurii in drept sa hotarasca asupra viitorului Transilvaniei erau romanii. Si au hotarat, oricat de mult hotararea lor nu le convine unor unguri, cum nu-ti convine nici tie. Asta e. Cand vor fi ungurii majoritari in Transilvania vor avea drept sa decida soarta ei. Pana atunci insa ……

   • Ovi spune:

    Ff bun comentariul…dovezile sunt cat se poate de clare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*