Nu cred că NATO îmi poate apăra ţara într-un război de tip hibrid!

În general toţi analiştii şi jurnaliştii din presa românească s-au excitat la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu reîntors proaspăt de la reuniunea NATO din Ţara Galilor: Ne-am făcut datoria de a apăra România din partea NATO! Sigur că preşedintele din punct de vedere constituţional a procedat corect: a convocat CSAT şi a mărit bugetul Apărării, a adoptat o hotărâre de a permite avioane NATO în spaţiul aerian al României. În Ţara Galilor preşedintele a solicitat lui Obama trimiterea unei forţe de reacţie rapidă în ţara noastră, comandament NATO şi noi unităţi militare americane. Sigur că într-un război clasic cererile lui Traian Băsescu ar fi justificate, dar în actuala conjunctură geopolitică avem de-a face cu un război atipic, de tip hibrid.

Noi răspundem la agresiunea Rusiei cu armele clasice din perioada „războiului rece”, ca în defunctul secol XX, deci total inadecvat şi stupid. Putin duce un război inteligent pe tabla de şah a Europei. Băsescu şi analiştii excitaţi ai presei mainstream cred că trupele NATO şi avioanele americane ne pot apăra de agresiune. E o naivitate. Rusia e o putere nucleară şi deja prin vocea vicepreşedintelui Dumei de stat a declarat că vor bombarda nuclear, strategic, un oraş din Polonia şi unul din Ţara Baltică. Mai mult, statul major al Federaţiei Ruse a făcut simulări în 2009 şi 2011 cum vor bombarda nuclear Varşovia, iar preşedintele ucrainean Poroşenko a afirmat că Rusia poate ajunge după două zile la Kiev, iar într-o săptămână la Bucureşti.

Războiul Rusiei e de tip hibrid şi presupune demantelarea morală a unei naţiuni înainte de a fi agresată. O revoltă internă nu poate fi potolită cu armata aşa cum nu a reuşit Ceauşescu în 1989. Rusia şi-a activat reţeaua subterană secretă în Ţările Baltice, acolo unde în plină stradă agenţii FSB au arătat lumii că pot răpi un ofiţer secret estonian şi trimis la anchete în Moscova. Să nu uităm că revoluţia din decembrie 1989 a fost o prelucrare a KGB cu agenţii profesionişti ai Moscovei, care au manipulat ca nişte păpuşi, pe Iliescu, Brucan, Militaru, Dinescu, Caramitru sau Roman. Reţeaua rusă e încă foarte puternică în estul european. Împotriva acesteia, prezenţa trupelor şi avioanelor NATO pe teritoriul României e o glumă bună. Ungaria joacă kazacioc aşa cum o cere Moscova, iar autonomiştii din Ţinutul Secuiesc se antrenează cu armanent în Munţii Ciucului. Oare câţi „omuleţi verzi” se vor activa la ordinul Moscovei când se va declanşa Ora H? Reacţia României faţă de expansiunea Novorosiei, care în câteva luni va ajunge la gurile Dunării, nu e slugărnicia NATO, ci o operaţiune inteligentă de aclimatizare cu parametrii noi ai războiului de tip hibrid. Să plângem de mila Ucrainei e contraproductiv şi ineficient. Ucraina ne este datoare cu returnarea Bucovinei de Nord şi Buceagului.

O abordare inteligentă a crizei ucrainene ar fi un pas spre asigurarea unei păci durabile şi o reacţie inteligentă la războiul hibrid. Am veni în întâmpinarea unui nou tip de abordare a relaţiilor geopolitice, am face pace cu Rusia şi ne-am asigura unitatea naţională şi revenirea unor teritorii româneşti de dinainte de 1940. Nu o politică externă defensivă de tip Băsescu-NATO ne asigură protecţia şi pacea, ci tocmai ofensiva şi dinamismul unei acţiuni politico-militare, care va creşte rolul geopolitic al României, de pod între Europa şi Rusia. Să acţionăm noi înaintea „omuleţilor verzi”, nu să aşteptăm naiv să ne trădeze SUA şi Germania, a nu ştiu câta oară, în favoarea unei Ungarii aliate cu Rusia.

6 răspunsuri la Nu cred că NATO îmi poate apăra ţara într-un război de tip hibrid!

 1. Costi spune:

  Dacă ar fi sa atace pe mare lucrurile ar fi si mai grele pentru ca nu au destule nave pentru transport desant au doar 6 pentru Marea Neagră nu ar ajunge nici pentru o divizie( noi am trimete mai multe fără sa mai pomenim ca sunt in imposibilitate de a lupta pana ajung la țărm cum vor reuși sa facă un cap de pod cu greu va garantez) avioanele de lupta fără de care nu se poate ar avea vreo 400 kilometri de parcurs (la distanța asta este cel mai apropiat aerodrom) doar pana aici si înapoi tot atât adică 800 aici nu prea mai au ce face pentru ca nu mai au combustibil si faceți calculul unele lupta altele se întorc la baza pt aprovizionare cu muniție si alimentare, câte pot trimete au un număr limitat pentru zona asta altfel se descoperă in alta parte Aviația noastră așa cum este si antiaeriana cu siguranța vor simplifica si ei din imagine garantat.Oricum ar vrea Rusia sa facă chiar si ambele variant (uscat si mare) nu ajunge la București nici repede si nici ușor NATO are destul timp sa se mobilizeze.Zvonuri ca ajung la București in doua zile sunt doar propaganda Rusească menită sa ne sperie si sa dezarmam fără lupta iar romani care cred si mai ales răspândesc aceste zvonuri le fac jocul gratis, ca de nici noi toți nu prea suntem duși așa des la școala.

 2. Costi spune:

  Sunt de acord cu tot ce se spune ,mai puțin ca Rusia poate distruge NATO.Personal cred ca Europa ar putea, dacă ar vrea, sa pună cu botul pe labe Rusia.Germania, Spania, Italia, Franța si Anglia doar acestea dacă ar trece la producția de război pentru 6 luni Rusia ar avea mari probleme. Majoritatea uita ca Rusia dacă nu intervenea America in al doilea război mondial azi vorbea nemtește (si Hitler a avut in Rusia doar 3 milioane militari cu care a ucis peste 30 milioane si pentru cei care comentează la aceasta vreau sa va amintesc ca ulterior Rușii au avut un război cu Finlanda unde sau făcut de ras foarte grav) Nu vreau sa spun ca Rusia nu este o forța dar nu este nici pe departe așa cum se lauda, au ceva tehnica modernă dar majoritatea este învechita si expirata, buna nu zice nimeni decât deloc dar nu pentru atac poate doar in aparare si sa nu uitam ca raportul de forte trebuie sa fie de 3 la 1 pentru atacatori pentru a avea o șansa,pe lângă aceasta trebuie sa mai vorbim de calitatea personalului care nu se poate compara cu cel din Europa si adevarata problema acum urmează LOGISTICA aici Rusia nu sta deloc bine ca sa duci la război peste 3 milioane de militari 15500 de tancuri vreo 30000 de vehicule blindate si vreo 3500 avioane si elicoptere de lupta in spate îți trebuiesc de trei ori mai mulți oameni decât luptători hrana, muniție,alimente,piese schimb si combustibil (sute si sute de tone pentru fiecare dintre acestea) Rusia nu poate face asta, cât despre rachete nucleare acolo unde ataca nu le prea poate folosi pentru ca ar expune apoi propriul personal, iar forțele expuse aici sunt cam toate dacă ar fi angajate in Europa s- ar descoperi peste tot ceea ce sunt convins ca nu poate.Ca sa atace România ar trebui sa angajeze in lupta si Ucraina si Rep Moldova ar trebui sa parcurgă cu blindatele in jur de 1500 km pana la București ceea ce va garantez ca nu se poate face prea ușor nici doar mergând pe asfalt fără sa mai vorbim de lupta

 3. georgeta spune:

  Presedintele in functie si guvernul actual sunt in eroare totala si vom ajunge sa ne pierdem tara cu totul, daca nu se trece la o atitudine patriotica, la o opozitie implicata cu oameni competenti care sa fie lasati si sa fie sustinuti sa negocieze in interesul national.

 4. Hiperboreus spune:

  Bashitul NATO ne va parasi la prima adiere a unei „bashini” rusesti!

 5. Fery spune:

  Sa ne culcam pe-o ureche in baza NATO ar fi cea mai mare greseala. Rusia daca vrea termina toata Europa cu tot cu NATO sa nu uitati asta. Au armament nuclear. Asa ca atentie la politica, e mai buna ca razboiul.

 6. Viorel spune:

  Asa se intampla in tara unde numim politruci in functii de stat, adunati de prin bordeluri, cazinouri si gasti mafiote.!!!!!
  Asa se intampla când avem opozitii virtuale sustinute de dezinformari si manipulari…..!!!!
  Asta se intampla in Romania lui 2014, când avem in functia cea mai inalta in stat a unui mic dictator care se considera Buricul Europei….
  Marile natiuni ale lumii au reusit mereu sa-si elimine astfel de specimene, inca din faza embrionara….aducând linistea si pacea in tarile lor….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*