Perfidia unui plagiator dovedit

Şi totuşi, înţelegerea preelectorală dintre PSD şi UDMR funcţionează! Cel puţin la fel de bine precum pactul dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu. Ba, pare că liniile generale ale înţelegerii iniţiale vizând asigurarea continuităţii prezenţei maghairimii politice în sfera de interes guvernamental vor fi chiar depăşite. Singurul lucru care diferă de ceea ce s-a stabilit atunci este faptul că, acum, în loc să vorbim de intrarea pe uşa din faţă a UDMR-ului la guvernare, aşa cum ar fi fost dacă USL nu atingea procentele uriaşe de la parlamentare şi ar fi avut nevoie de sprijinul maghiarimii politice, asistăm la strecurarea uniunii în cercul sferei guvernamentale. Deocamdată, în zona „de lobby”, dar, dacă ţinem cont de răceala tot mai evidentă dintre social-democraţi şi liberali, nu ar fi de mirare ca sub aripa lui Victor budaPonta, UDMR să urmeze mecanismul portocaliu aplicat nu de mult de PDL pentru aducerea UNPR-ului la guvernare.

Şi nu numai că prezervarea înţelegerii PSD-UDMR a permis evitarea alungării din funcţiile ministeriale secundare a unor pioni UDMR, dar actul se dovedeşte şi un colac de salvare pentru liderii maghiarimii care nu au reuşit să mai prindă un fotoliu de parlamentar. De altfel, prinşi cu scandalurile artificiale de după alegeri, cu mecanismele de manipulare şi distragere a atenţei publice, nimeni nu a observat că încă din prima zi de după câştigarea alegerilor, Victor Ponta a garantat supravieţuirea UDMR–ului în structura guvernamentală. Kiraly Andras György este acel personaj „uitat” în schemele ministeriale pentru a asigura un cap de pot acţiunilor viitoare ale UDMR-ului. Şi nu a fost vorba de o scăpare accidentală la rocada politică. Pentru că, ocupând un post în cadrul Departamentul pentru Relaţii Interetnice, acesta a fost iniţial demis, dar numai pentru a fi renumit imediat pe acelaşi post. O demitere care a avut strict un caracter tehnic, fiind vorba de schimbarea numelui instituţiei din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în Ministerul Educaţiei Naţionale

Dincolo însă de păstrarea unui cotlon, cât de mic, în arcul guvernamental, premierul a trecut acum şi la recuperarea unor personaje cheie ale maghiarimii politice. Şi chiar dacă Victor Ponta s-a dovedit destul de zgârcit cu oferta de funcţii către restul formaţiunilor din USL ori către liderii feluritelor ONGg-uri care l-au susţinut electoral (i-am fi spus „chibzuit”, dar asta doar dacă dovedea respect faţă de banul public şi nu ar fi supradimensionat structura guvernamentală!), el croieşte mecanismele de strecurare în spaţiul de lidership guvernamental al reprezentaţilor maghiarimi politice mai abitir chiar decât un membru UDMR . Şi asta chiar dacă românii au votat masiv USL şi pentru a vedea UDMR-ul  sancţionat pentru parteneriatul pe care l-a avut cu pecinginea portocalie.

Primul maghiar „recuperat” a fost adus chiar în funcţia de consilier personal al premierului. Asta pentru a testa probabil permisivitatea societăţii care, deşi dezamăgită de trădările politice ale PSD-ului (deocamdată, doar politice!), rămâne tăcută şi inertă în apărarea propriilor principii. Iar premierul l-a considerat cel mai nimerit pentru această acţiune de recuperare a UDMR-ului pe Gyorgy Frunda, care nu a prins un fotoliu de parlamentar. Premierul l-a „salvat”, dând un semnal clar al schimbării regulilor nescrise de până acum. Pentru că era o adevărată cutumă ca pe astfel de posturi să fie salvaţi fostii directori de agenţii şi deconcentrate care şi-au pierdut funcţiile la rocada guvernamentală.

Or, numirea unui personaj care a afirmat de atâtea ori că nu este de acord cu Art. 1 din Constituţie în Guvernul României este o nouă dovadă a intereselor pe care le serveşte, de fapt, premierul. După aflarea înţelegerii secrete pe care a făcut-o cu UDMR peste capul românilor, după gestul stupefiant de a-l suna pe preşedintele uniunii chiar în ziua victoriei USL pentru a invita formaţiunea la guvernare, premierul îl aduce în funcţia de consilier al prim-ministrului României pe unul dintre cei mai mari detractori ai ţării. Iar faptul că numirea lui Frunda a venit după ce Laszlo Borbely a avertizat că Uniunea va găsi oricum, după pierderea mandatului de senator de către Frunda, o formulă pentru ca acesta „să aibă în continuare un cuvânt”, dovedeşte sub a cui talpă se află premierul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*