Ceauşescu speriase Vestul

Cu privire la subiect, în mod sigur voi primi o invitaţie călduroasă de a merge să mă întîlnesc cu făuritorii mei, însă un dictator patriot face mai mult decît zece preşedinţi „democrați”: Napoleon a făcut din Franța o mare putere în Europa, Stalin a construit U.R.S.S. şi toată planeta tremura de frica lui, Ceaușescu a construit o economie puternică cum nu avusese niciodată România înainte de război şi exportam în peste 134 de ţări, Ahmadinejad a construit economia Iranului ca să fie independent, ca să nu cerşească la F.M.I. şi B.M., Ghaddafi, la fel… Democraţii abia aşteptau lovitura de stat din 1989, primul premier de după a declarat industria ţării un „morman de fiare vechi”, dînd astfel startul jafului naţional, în plină desfăşurare şi astăzi. Primul guvern democrat a primit cadou în 1990 o ţară doldora de zestre, fără un leu datorie externă, cu creanţe de recuperat şi cu destui bani cash (a se înţelege lichiditate B.R.C.E.). În cei 22 de ani zestrea României a trecut în proprietatea privată a clasei politice interne şi a acoliţilor externi, industria şi agricultura s-au dus pe apa sîmbetei. De ce sînt necesare comparaţiile? Pentru că Ceauşescu a devenit o modă pentru unii „analişti”, deşi ar trebui să fie o problemă de stat. Studiind documentele de arhivă, pot afirma că politica lui Ceauşescu şi-a pus favorabil amprenta pe evoluţia României, industria, sănătatea şi învăţămîntul, au progresat considerabil, iar imaginea externă a României a atras după sine aprecieri favorabile pe toate meridianele.

De ce mi-ar fi teamă să vorbesc despre Ceauşescu? Nu pot fi acuzată nici de participaţiune la sistem, nici de nostalgie comunistă. Pe vremea asasinilor lui Nicolae Ceauşescu, ajunşi între timp miliardari cu ajutorul americanilor, mă ocupam cu biberonul. Studiaţi documentele de arhivă şi veţi vedea ce-a făcut Ceauşescu cu banii de la F.M.I. şi de la Banca Mondială, şi ce-au făcut aceşti democraţi grăsuni de bătătură, profesionalizaţi în excrocherii financiare la şcolile politice de vară ale partidelor. Studiaţi documentele! Preşedintele împuşcat de cei cîţiva antiromâni îndoctrinaţi de „agenturili străine” nu vi se va mai părea atît de sinistru. Ceauşescu a fost un patriot.

În ultima perioadă presa din ţară nu mai pridideşte în redarea serializată a vieţii private a fostului preşedinte. Unii, aşezaţi la minte, îi laudă meritele, alţii, de teamă că ar învia şi i-ar lua la bani mărunţi sau i-ar pune pe fugă, îl îngroapă mai abitir. Ce-ar fi făcut Ceauşescu dacă era preşedinte la borna prezentului? Nimeni n-ar fi mişcat în front. Ar fi pus în mişcare Legea 18 şi adio miliardari de carton, adio bănci straine pe teritoriu ţării, adio cămătărie instituţionalizată, adio hoţie de stat, adio îmbuibare la vîrf din buzunarul poporului. Nici urmă de F.M.I. sau Bancă Mondiale pe teritoriul patriei, pe care cu adevărat l-a respectat. Ar fi condamnat cu fermitate acţiunile antinaţionale, ar fi luat măsuri împotriva sfidării poporului român, împotriva propunerii iresponsabile a U.D.M.R., de a elimina articolul din Constituţia României, al cărui conţinut prevede caracterul naţional, unitar şi indivizibil al statului român. Însăşi dezbaterea acestei propuneri aberante a U.D.M.R. constituie un precedent extrem de periculos, care ar conduce la reacţii antiromâneşti, împotriva siguranţei naţionale, împotriva integrităţii teritoriale a României.

Referitor la societatea de acum şi cea de dinainte de lovitura de stat, dar şi la asasinarea fostului preşedinte – episod ruşinos pentru istoria noastră -, este capabil un exemplar al politicii actuale să-mi răspundă cum a contribuit el concret la dezvoltarea României? E o mare laşitate să nu rosteşti adevărul şi să te uiţi ca viţelul la poartă nouă, cum România este distrusă sistematic, poporul, pauperizat programatic, stigmatizat şi urît de unele state occidentale. Aşadar, „tot înainte!” Înainte a fost, sigur, mai bine. Revenind la Ceauşescu şi la politica practicată de acesta, mult aprofundată astăzi de de presă, din raţiunea senzaţionalului, nu a adevărului, un ziarist se întreba de ce fostul preşedinte n-a construit autostrăzi? Pentru că pe vremea aceea nici urmă de asfaltangii privaţi care să deturneze fondurile în buzunarele proprii, şi, poate, de frica unui duşman tradiţional. N-a construit autostrăzi pentru a reduce potenţiala ameninţare inamică. Polonia, mai vulnerabilă, cu tot potenţialul ei, nu avea un kilometru de autostradă pînă în 1990, pentru că avea acelaşi duşman tradiţional. DAR, economia lui Ceaușescu era pe locul trei în Europa prin exportul de mărfuri, produse chimice, petroliere, mașini grele, utilaje, metalurgie. Ceauşescu a pus accentul pe dezvoltarea reţelei de căi ferate electrificate, pe creşterea puterii energetice a hidrocentralelor, a centralelor electrice nucleare. Exportul era făcut pe căile navale şi ferate, drumurile de atunci erau folosite pentru transportul produselor agricole spre silozuri. Bătrîna Dacie 1300 nu crea probleme de aglomeraţie, de regulă era folosită în concedii, ce-i drept, restricţionar. Da, pe atunci toţi românii plecau în concedii. Azi, doar cei care au furat România pînă la piele, chiar şi boabele semănate, cei ce au avioane private, elicoptere, ambarcaţiuni şi vapoare, îşi fac concediile în cele mai de lux destinaţii planetare. Străini veniţi în vizită pe atunci pe litoralul românesc şi în Nordul Moldovei ne lăudau drumurile, traficul fiind aerisit, deoarece traficul greu se făcea pe C.F.R. şi pe Dunăre.

Ceauşescu şi românii au făcut sacrificii mari, dar greşeala fatală a fost că a mers cu toate deodată: dezvoltarea ţării, industrializarea, plata datoriei externe, că pînă şi cei de la Europa Liberă, în lipsă de teme, au ajuns să se întrebe în mod critic de ce a plătit România datoria la termen. Fatală pentru Ceauşescu a fost declaraţia că va face o bancă paralelă cu F.M.I.-ul pentru lumea a III-a şi cîteva luni mai tîrziu avea să fie eliminat de către „băieţii deştepţi”. Cît de bine trăiesc românii în democraţie? Chiar şi în perioada penuriei alimentare şi a frigului din case din ultimii ani ai comunismului, a fost boierie faţă de acum, afirmă părinţii noştri. Între 1965 şi 1985, România a fost o ţară civilizată şi respectată în lume.

În anii ’80 a avut cea mai rapidă creştere economică din Europa, lucru care a speriat Germania, Anglia, Franţa şi SUA. Înainte de 1989 flota de pescadoare era a şasea din lume, iar cea comecială, a patra. Ambele au dispărut, după, cu dosare cu tot. „Porumbeii libertăţii” au venit în ţara noastră prin lovitura de stat condusă de o gaşcă de criminali, şi au învăţat poporul să folosească cuvinte golite de sens, gen revoluţie, democraţie, reformă, economie de piaţa, tranziţie, pentru a masca jaful şi distrugerea noastră ca naţiune. A fost rău că s-au construit oraşe, fabrici, spitale, grădiniţe, drumuri, şcoli, universităţi, teatre, case de cultură, care permiteau poporului să facă un pas spre civilizaţie? Nicidecum. În oraşele construite pe atunci românii vor mai trai 1000 de ani…

9 răspunsuri la Ceauşescu speriase Vestul

 1. Sebastian spune:

  E clar ca autoarea are cunostinte minime de istorie si economie, de aceea nici nu ma obosesc sa citesc tot articolul.

 2. ghita spune:

  in ansambu,pentru orice dezvoltare a fost nevoie de sacrificii,evident ca si in vremurile demult apuse,pentru a putea initia dezvoltarea tarii trebuia pus piciorul in prag, asa a aparut securitatea,si evident foarte multe atrocitati,sacrificii umane,rationalizare…etc.; cum altfel ar fi putut controla ,guvernul,dezvoltarea tarii, prin propaganda prin unele legi dure,si mai ales prin cenzurarea mass mediei, era o maniera de a educa oamenii ,care pe atunci erau primitivi, cati medaliati la olimpiade internationale au fost pe atunci?? in sport?? foarte multi! totusi credeti ca daca nu sar fi reusit asasinarea lor..acum nu am fi fost liberi?? ba da,am fi primit si libertatea…iar in loc sa evadam in europa sa fim „sclavii” altor popoare..am fi mers in concediu,…,dar pentru toate astea a trebuit sa fie si rau…, parintii mei, in cativa ani,sub 10, au platit apartamentul cu 3 camere, acum trebuie 30 de ani sa faci credit..pentru una echivalenta,sau casatorit si au primit in cateva luni, apartament nou nout, sa vad ,clasa mica si mijlocie cum se descurca acum?

 3. George Petrovai spune:

  Cam totdeauna trecutul ne apare mai bun şi mai generos ca prezentul. Iar pentru noi, românii, asta-i dovada cea mai concludentă că, pe ansamblu, progresăm doar în formă (coaja democraţiei compusă din tâlharii îmbogăţiţi peste noapte), iar în conţinut (morală şi sărăcia grosului trăitorilor pe aceste meleaguri) facem paşi înapoi.
  Dar a şterge cu buretele peste mizeria moral-spirituală şi materială (frica-foamea-frigul) la care zeci de ani au fost condamnaţi milioane de români în vremurile de aur (sic!) ale bolşevismului în general, ale ceauşismului în special, mi se pare o distorsionare a realităţii mai regretabilă decât efortul de-a uita şi la fel de condamnabilă ca afirmaţia că românii „deplâng vremurile ceauşiste”, întrucât „a fost bine pentru toţi”.
  Sigur, în comparaţie cu actualele hoarde de tâlhari trădători, Ceauşescu şi ciracii lui par adevăraţi eroi. Dar jertfa fizică şi spirituală (atrocele proces de uniformizare şi sterilizare) pentru înfăptuirea viselor/planurilor faraonice ale lui Ceauşescu, nu mai au nicio relevanţă în ochii atâtor români batjocoriţi?
  Constat cu părere de rău că tot mai mulţi dintre semenii angajaţi în lupta pe viaţă şi pe moarte pentru binele hedonic (maţul plin şi plăcerile aferente), nu dau o ceapă degerată pe binele moral, cu adevărat singura componentă a binelui uman deodată salvatoare şi dătătoare de înţelepciune.

 4. Ioan Grigoras spune:

  Dragi ROMANI ma uit cu lacrimi in ochi cum nea DISTRUS tara MAFIOTII de dupa LOVITURSA DE STAT DIN 89 CINSTE LUI CEAUSESCU NICOLAE,nu cred ca mai exista PATRIOTI ca el…TARE AS VREA SA EXISTE..NU VA VINDETI SUFLETUL ROMINESC LA MAFIOTI CEI CE NE RUINEAZA ACUM..

 5. tuica spune:

  multii romanii deplang vremurile ceausiste,nu aveau grija de maine,a fost bine ptr totii romanii…

  • Andrei spune:

   Inclusiv pentru cei care ajungeau să facă cunoștință cu „discreta” Securitate? inclusiv pentru cei care au făcut ani grei de pușcărie pentru că îndrăzneau să gândească altfel? Înseamnă că românii care alegeau să-și riște viața fugind din țară erau niște naivi (ca să nu folosim cuvinte dure). Eu cred că aveau griji! Cred că se gândeau cum să facă să poată primi mai mult de 150 de grame de unt pe lună. Sau poate să gândeau cum să facă să nu afle nimeni că ascultau alt post de radio decât Radio România.

   • pap zsolt norbert spune:

    m….. da, acum cumperi cat unt vrei, asculti ce vrei faci ce vrei, dar……… ai vrun servici din care sa castigi banii cu care ai putea face ce vrei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*