Suspendarea lui Băsescu şi referendumul: un război făcut de alţii în care poporul român e doar actor tragic

În legătură cu „săptămâna neagră” de la începutul lunii iulie şi suspendarea lui Băsescu nu m-am pronunţat până acum. Am analizat situaţia politică pe toate părţile şi am aşteptat un timp să decantez evenimentele politice, care se succed halucinant de repede. Încerc să dau la o parte abordarea dualistă: în alb sau negru şi vreau să înţeleg cine este în spatele suspendării preşedintelui României. Ca istoric şi jurnalist de ani de zile am depăşit analiza puerilă şi dialectică folosită de mulţi editorialişti din perioada războiului mondial inspirată de filmele americane: „băieţii buni” călare pe bombele de la Dresda şi Hiroshima împotriva „băieţilor răi” care ucid civili în lagăre.

Până la urmă adevărul înfrânge răul, iar albul acoperă negru etc. Zilele acestea, de nu ar fi destinul poporului şi al  statului român în joc, mi-ar veni să râd de polologhia taberelor şi presei româneşti: pe de o parte avem tabăra celor a lui Băsescu, care îmbrăcaţi în cămăşi albe, ca simbol, al purităţii şi virginităţii politice, luptă cu torţa democraţiei în mână pentru apărarea Constituţiei, statului de drept şi democraţiei, iar pe de altă parte tabăra parlamentară, o coaliţie de „puşcăriabili” strânşi uniţi în jurul coruptului Năstase pentru subordonarea justiţiei, confiscarea statului şi suspendarea  preşedintelui ales, văzut ca o piedică în calea aşterneri liniştii politice a lui Iliescu. Bătălia politică de la TV se aseamănă cu o piesă de Caragiale, care i-ar face invidioşi şi pe Caţavencu, Trahanache sau Dandanache. Nici Băsescu nu a auzit de Blejnar, nici Ponta de Iliescu.

Totuşi, faptul că eu mă respect ca istoric în primul rând şi apreciez inteligenţa cititorilor mei nu pot veni cu o astfel de abordare maniheistă credibilă doar pentru piţipoancele, prompteristele şi tonomatele din presa cumpărată de una dintre taberele beligerante. Nu pot susţine că MRU, care provine din vârful elitei securisto-comunistă de dinainte de 1989, că este un om de dreapta şi anticomunist sau Victor Ponta, copilul de suflet al cuplului Năstase-Iliescu, că este un social – democrat autentic, ci numai o relicvă cosmetizată a sistemului politic corupt post-decembrist. Cred că suspendarea lui Băsescu face parte dintr-un plan politic mai larg, girat internaţional. Ceea ce se întâmplă zilele acestea la noi nu este ca în 2007 o simplă bătălie în cadrul clasei politice autohtone. Adică o gaşcă politică s-a apucat de capul ei să înlăture liderul unei alte grupări politice, numai aşa să reinstaureze „restauraţia” şi să confişte justiţia.

Primul semnal de alarmă că acest război inter-partinic are necunoscute şi permutări de şah politic ascuns este reacţia internaţională a UE şi SUA, dincolo de o răfuială politică a unei ţări aflate la periferia Europei. Miza este mult mai mare decât suspendarea lui Traian Băsescu şi face parte din jocul geopolitic european şi mondial. Anumite „plăci tectornice” în politica internaţională se fracturează zilele acestea şi România a fost prinsă la mijloc. Numai astfel se explică reacţiile extrem de dure şi viscerale ale unui Barroso sau Merkel vizavi de ceea ce se întâmplă la Bucureşti. Sunt lucruri politice în subsidiar care nouă românilor şi presei în general ne scapă. Liderii celor două tabere politice adversare sunt sigur că ştiu adevărul, dar nu doresc sau nu au voie să îl facă public. Intrăm pe un teren al supoziţiilor, dar peste câţiva ani vom afla adevărul de ce Traian Băsescu a fost suspendat şi de la cine s-a primit auschweiss-ul. Pe de o parte, victoria electorală a lui Putin în Rusia reconfirmă recuperarea de către Moscova a influenţei politice şi economice în Europa de est. Poate nu întâmplător Victor Ponta şi-a angajat firma de PR a Gazpromului.

Pe de altă parte, ambasadorul SUA la Bucureşti Gitenstein îl susţine public pe Băsescu şi critică acţiunea USL, dar în acelaşi timp un important general SUA şi NATO, Clark, cunoscut în „grupul asasinilor economici” face lobby şi consiliere pentru premierul Victor Ponta. Avem recent precedentul Ungariei, în care Victor Orban a refuzat finanţările Bruxelului şi FMI acceptând banii chinezilor, devenind astfel „oaia neagră” a Europei. Se vorbeşte în presa rusească că şi Băsescu în ianuarie anul acesta s-a înţeles cu China pentru o linie substanţială de creditare care să lase FMI pe dinafara controlului financiar asupra României. Este evident că suspendarea lui Băsescu şi organizarea referendumului are necunoscute politice şi geopolitice greu de desluşit astăzi. E clar că şi de data aceasta poporul român sărăcit de criză, corupţie şi prăbuşirea leului este doar un actor nevinovat şi tragic prins în mijlocul unei vâltori politice internaţionale. Îmi e tare teamă că actuala criză ne poate arunca ca stat nu numai în afara UE, ar fi cel mai mic rău, ci, mai degrabă, în sfere de influenţă gri, la cheremul Rusiei ori SUA, sau la dramatice destructurări teritoriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*