Ostaș al gliei străbune

De când te știi, te-ai înfrățit cu glia, cu țărna. Din ea ți-ai tras seva și hrana,  și mărirea, și căderea, în ea ți-ai găsit limanul și odihna. Pentru ea ai muncit, ai trudit, ai iubit, ai luptat și ți-ai jertfit tinerețea și anii, și banii. A făcut parte din viața ta, din trupul și din sufletul tău.

Cu țărâna te-ai botezat la vreme  de nevoie, în țărână ți-ai făcut bordei și mormânt. În țărână ți-a pus Dumnezeu, ca-ntr-o trăistuță, merinde pentru drum lung: și aur, și argint, și aramă, și sare, și petrol, și gaze, și cărbuni, și apă, și uraniu, și wolfram, și multe-multe altele. Glia aceasta ai iubit-o cu patimă și ai sărutat-o când ai avut-o, când ai părăsit-o, ori când ai revăzut-o. Ai dus povara dorului de glie, când pașii ți-au umblat în depărtări, ai plâns ca la moartea unui fiu, când dușmanii ți-au răpit din glia țării. Ai căzut cu gura în țărână pe câmpul de luptă, lăsându-ți sângele s-o-ngrașe. Ai fost convins întotdeauna, că, prin glia țării, vei fi și tu nemuritor. În glie ți-ai îngropat moșii, strămoșii, părinții, soția, copiii, în glie te îngropi și tu. Când ai plecat departe și ți-a fost teamă că nu-ți vei mai revedea niciodată plaiurile țării tale, ți-ai luat între bagaje un pumn de țărână de acasă, pentru ca să-ți învelești trupul cu ea la vremea când va fi să fie. În felul acesta erai sigur că frigul singurătății și al străinătății nu te va pătrunde.

Ai crezut cu tărie, Măria Ta, Țăran Român, că glia aceasta a țării tale ai primit-o din adânc de vremi de la moșii și strămoșii tăi și ai datoria sfântă s-o transmiți mai departe urmașilor tăi întreagă, liberă și neîngenuncheată. Cum spunea Ștefan cel Mare în Apus de Soare a lui Delavrancea: ,,Moldova nu este a mea, nu este a voastră, nu este a copiilor voștri, ci ea este a urmașilor urmașilor voștri!” Ai folosit cu grijă bogățiile închise de Dumnezeu în sânul pământului Țării tale, cu teamă. Ai luat atât cât și-a trebuit, ca să treci peste praguri și peste prăpăstii și ai lăsat restul, ca să aibă și urmașii tăi  la vremea lor, pentru lumea lor.

Te doare inima astăzi, când plângi în ungherul tău de colibă, auzind cu câtă larghețe și indiferență mai marii zilei dau străinilor  și atâtor vântură-lume, pe prețuri de nimic, pământuri petrolifere, aurifere, saline și altele asemenea! Ai muncit cu sudoare fiecare palmă de pământ, convins fiind că se supără Dumnezeu, dacă lași ceva nemuncit, năpădit de buruieni. Astăzi țara în cea mai mare parte este o ,,țară de pășuni”, o țară de mărăcini și de pălămidă. Mai marii zilei te plătesc ca să nu muncești pământul, să cumperi fructe și legume din cele patru vânturi, iar cernoziomul tău mănos să fie ,,rezervație” pentru … ,,păsărica cu ochi albaștri și gușă galbenă!”

Ai iubit, Măria Ta, Țăran Român, cu patimă fiecare palmă de pământ, fiecare slog, fiecare bucățică. Erai altădată în stare să-ți dai în cap cu frații, cu părinții, cu vecini, dacă ți-ar fi răpit o feliuță din ce era al tău. Azi parcă nu te mai interesează pământul! Ți-ai plecat capul și-ți sângerează sufletul, când vezi în satul tău, în comuna ta, pe bucata de pământ pe care ți-au lăsat-o moșii tăi, cum se fac stăpâni cu acte în regulă învârtiții zilei, de care n-ai auzit neam de neamul tău. Te simți mic, și umilit, și neapărat de cei ce ar trebui să te apere. Te simți strivit de cei ce au bani și relații, de hoții cu gulere albe. Cu o sută și mai bine de ani în urmă, George Coșbuc îți traducea gândurile și mesajul pe care-l transmiteai ciocoilor de atunci prin cuvinte ca acestea: ,,Să nu dea Dumnezeu cel Sfânt/ Să vrem noi sânge, nu pământ!/ Când nu vom mai putea răbda,/ Când foamea ne va răscula,/ Hristoși să fiți, nu veti scăpa/ Nici in mormânt!”

Ai mai fi în stare, Măria Ta, să semnezi și astăzi un asemenea mesaj? Dar, de fapt, tu chiar mai exiști?

Un răspuns la Ostaș al gliei străbune

  1. IO...gereules spune:

    Tinta navalitorilor iudauci in Romania este producatorul roman dela orase si dela sate.Primul lucru pe care la facut iudaicul Petre neulander zis si roman,in timpul furtului puterii politice din mana romanilor,in dec’89,a fost distrugerea mijloacelor care producea marfa romaneasca la orase si la sate.Principala tinta a acestora a fost si este taranul roman.Atata timp cat locuitorii satelor vor fi proprietarii pamantului si a caselor lor,Romania va fi a romanilor.Intentia perfida si ascunsa este deposedarea acestora de mijloacele lor de munca si de locuitele lor stramosesti,sau mai noi.Taranul,nemai avand nimic,paraseste satul sau isi vinde munca lui pe bani doar de supravietuire,astfel se distruge nazuinta de om liber,de mostenitor spiritual si material,el fiind nevoit sa munceasca in stare de iobag,daca nu mai rau,ca nu va avea nici bordeiul ala jumatate in pamnt care sa-l adaposteasca iarna si vara,el va trebui sa locuiasca in chirie la tara.La 1907 taranii pentruce s-au rasculat?Tocmai impotriva practicilor iudeilor care dirijau(acum se numesc mandatari,vechili sau intendenti) proprietatile boierilor,luindule tarnilor peste 90%din munca lor.ASTFEL SE VA DISTRUGE SATUL ROMANESC SI TARANII.Guvernele care s-au succedat dupa ’86 au fost toate sub talpa iudeilor,a urmasilor celor dela 1907,a celor care au ajutat la”eliberarea Basarbiei”de catre arma rosie sovietica,a celor ce controlau justitia cominternista,a comunistilor jidani,a petre romanilor,a ilici iliestilor,a…basestilor,a adrianilor nastase,a taricenilor etc etc…Sufocarea Romaniei cu super magazine are drept tinta sufocarea producatorului roman,practicand un comert de dumping,neloial, miselesc si criminal.Producatorul roman nu mai este lasat sa-si vanda marfa.Omul este nevoit sa cumpere numai ceace i se da,”ofera”in marile magazine jidanesti,80%din produsele respecvtive fiind de proasta calitate,iar in privinta alimentelor ele pot fi si sant in mare masura mortale in timp nu prea lindelungat.Sistemul de vindere si cumparare a caselor preluat dela americani aste cel mai perfid sistem de ajutorare a populatiei.Astfel propritatile in care locuesc oameni,foarte rar pot devenii mosteniri urmasilor,pentruca urmasii nu prea au bani si sant nevoiti sa le vanda sau chiar daca au fac din locuinta primita dela parinti un(gheseft)ASTFEL DISPARE SPIRITUL DE FAMILIE,DE VECIN,DE COMUNITATE,spiritul omenesc cel lasat de Dumnezeu.Oamenii devin tot mai singuratici,mai retrasi si mai usor de manipulat.Lupta cu sistemul criminal,care s-a legiferat pe ascuns in Romania,trebue facuta numai prin unitate nationala,fara unire este o munca zadarnica,fara final cu zori trandafirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*