Cana ceramică cu toartă geto-dacă (sec.II–I î.Hr) de la Piscul Crăsani (jud. Ialomița)

În colecțiile arheologice ale Muzeului „Dunării de Jos” din Călărași se află și o cană ceramică antică cu toartă (nr.inv. 25065). Piesa a fost descoperită la cetatea getică de la Piscul Crăsani (jud. Ialomița), în cadrul săpăturilor arheologice desfășurate în anul 1989 și aparține perioadei sec. II – I î.Hr. (acum 3 – 4.000 de ani). Corpul său este bitronconic având partea superioară mai alungită, formând un gât înalt și zvelt ce se termină printr-o buză rotunjită și ușor răsfrântă în afară. Toarta este modelată în continuarea buzei față de care se supraînalță ușor și are formă ovală în secțiune, fiind decorată la îmbinarea cu buza cănii cu trei proeminențe conice.

Vasul este modelat dintr-o pastă fină, acoperită cu un slip lustruit de culoare neagră pe întrega suprafață ceea ce demonstrează că acest tip de căni erau folosite preponderent pentru păstrarea sau consumul lichidelor. Dimensiunile piesei sunt: h = 28 cm, diam. Gurii = 12 cm, diam.bază = 7 cm, lg. toartă = 17cm. Starea de conservare este foarte bună, iar din punct de vedere cronologic se încadrează în perioada Lattene. Cel mai răspândit procedeu de ornamentare, al acestui tip de căni cu toartă este lustruirea, tehnică folosită din epoca bronzului, constituind pentru perioada geto-dacică un mod frecvent de decorare, mai ales a ceramicii fine. Analogii pentru cănile de acest tip lucrate la roată există în majoritatea așezărilor dacice de tip „dava”, respectiv: Răcătău, Bâtca Doamnei, Brad, Poiana, Popești, Zimnicea, Pecica, Munții Orăștiei. Se poate observa finețea cu care a fost lucrată și noblețea formelor sale (surse: mdj-calarasi.ro; stiinta-pentru-toti.blogspot. com; infomuntenia.ro).

Pentru valorea sa deosebită, cana ceramică antică cu toartă (sec. II – I î.Hr.) descoperită în cetatea getică de la Piscul Crăsani (jud. Ialomița) a fost declarată ca „Exponatul lunii ianuarie 2020” și expusă în cadrul muzeului sus amintit. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*