Monumentul fondatorilor statului bulgar din Shumen – Bulgaria

Vara trecută am pornit pe tărâmurile din sudul Dunării și ne-am oprit la Shumen, în Bulgaria. Urma să vizităm „Călărețul din Madara”, monument aflat pe lista UNESCO, dar și pe monedele bulgărești. La Shumen, pe lângă vechea cetate ce poate fi vizitată și un minunat parc, am descoperit un monument impunător: „Monumentul 1300” sau „Monumentul fondatorilor statului bulgar”. Construcția apare ca un bloc uriaș ce se ridică pe o culme deluroasă.

Totul este gigantic și reprezentat în mișcare, ca într-un loc de întâlnire tainic al marilor conducători slavi. Ca turist, odată ajuns în „marea sală” a monumentului ai impresia că deranjezi acestă întâlnire a uriașilor de piatră asemănătoare teutonilor, care privesc amenințător din toate părțile. Acest monumental în stil cubist gargantuan este incredibil din toate punctele de vedere. Simpla amploare (mărime) pe care o are monumentul este suficientă pentru a impresiona chiar și pe cel mai versat călător. De asemenea, totul se prezintă în stare foarte bună.

„Monumentul fondatorii statului bulgar” este imaculat și vizitat periodic de bulgari, acesta fiind un lucru demn de remarcat. Situată pe „Dealul IIchov”, structura ce pare foarte modernistă este clar vizibilă pe kilometri în jur (până la 30 km, conform unor surse). Monumentul a fost construit pentru a comemora 1300 de ani de la fondarea statului bulgar, a cărui dată a fost anul 681 d.Hr.. Construcția a început în august 1979, iar monumentul a fost dezvelit oficial pe 28 noiembrie 1981 (acum aproape 40 de ani). Conform informațiilor oferite de „Centrul pentru vizitatori” și „Centrul de informare turistică” din mijlocul orașului, mozaicul exterior cu trei panouri ce apare în cadrul complexului sculptural este cel mai mare de acest fel din Europa. Sculpturile din piatră înfățișează khan-uri (țarii) importanți (conducători) ai bulgarilor, inclusiv pe Khan Asparuh, care este considerat fondatorul Bulgariei. Ca un exemplu despre măreția monumentului, doar leul de granit din vârful memorialului cântărește 1.000 de tone. La acest monument s-au turnat 50.000 de metri cubi de beton și au fost folosite 2.400 de tone de oțel armat (surse: tripavisor.ro; wikipedia.org; katmanduandbeyond.com; atlasobscura.com)

Aici, la „Monumentul Fondatorilor Statului Bulgar” vin să facă fotografii tinerii căsătoriți și grupurile de elevi, după ce își iau diploma de absolvență. Ce loc cu încărcătură specială în care să îți depui sau reînoiești jurămintele! În concluzie, pentru amploare și impresionabilitate, „Monumentul fondatorilor statului bulgar” este una dintre cele mai incredibile structuri pe care le-am văzut de mult timp. Este probabil chiar mai impresionantă decât monumenul de la Buzludzha (celebrul „OZN”). Mai mult, Shumenul este un oraș atrăgător, de dimensiuni medii din Bulgaria Centrală, așa că, dacă vă aflați în zonă, vă recomandăm cu siguranță o vizită.

Un răspuns la “Monumentul fondatorilor statului bulgar din Shumen – Bulgaria”

  1. Gabriel spune:

    cam putine poze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*