Muzeu arheologic la subsolul unui viitor bloc din Constanța!

Printre încercările de a continua explorarea siturilor arheologice importante de la noi din țară și de a pune în valoare artefactele descoperite se poate menționa mai nou și înființarea unui Muzeu arheologic la subsolul unui bloc. Proiectul privat va fi lansat acum, în Anul Centenarului, iar Constanţa va fi orașul care va avea un prim muzeu arheologic public-privat, în zona veche a oraşului. Este ideea unui grup de investitori – Lucian Aiftincăi, Adrian Panait, Doru Ungureanu şi Alina Rusu – care a cumpărat anul trecut de la proprietar un teren de 300 metri pătraţi în zona veche a oraşului.  Locul este situat la intersecţia a două străzi (9 Mai cu Maior Gheorghe Şonţu), aproape de Cazino şi de Catedrala arhiepiscopală, iar noii proprietari ştiau despre el că este plin de vestigii arheologice.  Planul a fost făcut de la început: vestigiile vor fi scoase la lumină şi conservate, iar subsolul va fi deschis publicului spre vizitare, printr-un parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Deasupra va fi construit blocul pe patru nivele, în care vor locui cei patru investitori.

Nu facem o afacere. Muzeul va fi deschis o zi pe săptămână şi va putea fi vizitat gratuit“, a declarat Lucian Aiftincăi, inginer de profesie.  La începutul lui septembrie 2018, lucrările au demarat, sub supravegherea permanentă a unei echipe de specialişti ai muzeului: arheologii Traian Cliante (şef şantier), Laurenţiu Cliante, Tiberiu Potârniche, Aurel Mototolea. „Ei stau lângă noi cât este nevoie, indiferent de orele lucrate. Vin şi în weekend, deşi nu au program. Le apreciez foarte mult profesionalismul şi implicarea“, spune investitorul. Stând pe şantier şi asistând la dezvelirea urmelor antice, Lucian Aiftincăi a fost captivat de descoperire. Pămânul ascundea trei straturi de civilizaţie tomitană, întinsă pe multe veacuri: civilizaţie elenistică (dinainte de secolul I), romană şi romano-bizantină. „Aici a fost o acropolă, posibil o clădire publică sau locuinţa unui bogătaş, judecând după piesele găsite: marmură prelucrată, ceramică, vase întregi (rarisime!), monede din bronz, olane, opaiţe, sticlă, fragmente de brăţări şi fibule“, relatează arheologul Aurel Mototolea. Piesele au fost duse în laboratoarele muzeului care le va curăţa, restaura şi expune în viitorul muzeu privat. Săpăturile au atins adâncimea de 7 metri pe alocuri, până când s-a ajuns la stratul de pământ galben, unde va fi turnată fundaţia. Cea mai recentă urmă este un zid de exterior căptuşit cu mortar hidrofug, din perioada romano-bizantină, dinaintea marilor migraţii. Un colţ al terenului ascunde chiar o istorie dramatică: edificiul care exista aici în antichitate a fost mistuit de un incendiu, lucru dovedit de stratul de pământ rămas negru. Singura rămăşiţă de vietate găsită a fost mandibula unui câine, probabil surprins de foc.

Toată zona peninsulară a Constanţei este o rezervaţie arheologică, aici suntem în interiorul cetăţii antice. La finalul acestui şantier, constănţenii şi turiştii vor avea prima conservare in situ pusă în valoare ca muzeu privat“, afirmă arheologul Laurenţiu Cliante. O expoziţie asemănătoare se mai află la Hotelul Ibis din Constanţa. Investitorii se declară dispuşi să mai construiască astfel de clădiri pe al căror teren se găsesc vestigii. „Ne-am asumat această lucrare, ştiam că va fi foarte complexă. Pe teren am dat 95.000 euro, iar tariful muzeului este 28.500 lei – îl considerăm mic în comparaţie cu lecţia de istorie pe care ne-o predau arheologii. A fost alegerea noastră, am vrut să facem aici mai mult decât un bloc oarecare. Avem un respect imens pentru istorie. Este vorba despre identitatea noastră naţională, care trebuie transmisă mai departe“, arată Lucian Aiftincăi. Pe şantier, arheologii, investitorii și muncitorii, lucrează cot la cot pentru un proiect modern ce încearcă să ofere o șansă relicvelor antice, spre a putea fi cunoscute și de către generațiile viitoare. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*