Noi piese din depozitul de bronzuri de la Ruginoasa (jud. Neamț)

Depozitul de unelte din bronz, compus din două seceri rupte, dintre care una păstrează mânerul în formă de cârlig, două topoare de tip celt și un topor de tip daltă, face parte, cel mai probabil, din depozitul mai vechi descoperit întâmplător, cu ocazia lucrărilor agricole, în anul 1962, în comuna Ruginoasa (jud. Neamț), în punctul Dealul Frăteștilor. Depozitul nu a fost recuperat integral, astfel încât, în anul 1979, au mai fost semnalate bunuri componente (cinci piese), în colecția școlară din localitate, fiind aduse de unii elevi.

Ambele seceri au fost rupte ritualic și doar una păstrează capătul cu mâner de tip cârlig. Au tăișurile bine ascuțite și sunt întărite cu o nervură îngroșată pe linia spinării, unde pot fi observate și cioturile de la turnare. Topoarele de tip celt sunt de top transilvănean, cu toartă, cu gaură de înmănușare pentru coadă longitudinală, ale căror margini evazate sunt întărite prin îngroșare. Toporul de tip daltă nu are gaură pentru prins în coadă, este ascuțit la ambele capete și cu linia mediană bine conturată de un prag transversal ieșit în relief. Capătul mai subțire în secțiune are marginile supraînălțate, până la înălțimea maximă a celeilalte jumătăți, triunghiulară în secțiune.

Acest depozit important de bronzuri, prin caracteristicile unor piese componente și contextul descoperirii – cu fragmente ceramice din prima epocă a fierului – certifică, pe de o parte existența unor schimburi de bunuri și materie primă cu triburile de la vest de Carpați, precum și o serie de clarificări legate de perpetuarea unei moșteniri a culturii materiale din fazele târzii ale Epocii Bronzului. Contextul descoperirii încadrează întregul depozit în prima epocă a fierului, în perioada anilor 1150-1000 î.Hr.

Ruginoasa (în trecut, Bozieni, Bozieni-Balș și Bozienii de Sus) este o comună din județul Neamț, formată din satele Bozienii de Sus și Ruginoasa (reședința). Comuna se află în estul județului, pe malul stâng al râului Români. Este străbătută de șoseaua națională DN15D, care leagă Piatra Neamț de Roman.

Bunurile prezentate mai sus sunt păstrate în prezent la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț și pot fi văzute de doritori. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*