Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni de la Vatra – Strășeni (Republica Moldova)

Sărbătoare mare la Complexul Cultural Vatra, din raionul Strășeni, aflat în Republica Moldova. Aici a avut loc în perioada 14 – 15 septembrie 2019 Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni care a avut ca scop promovarea și conservarea valorilor culturale autentice românești. Acest festival este un real mijloc de comunicare și solidaritate atât între generații, cât și între localitățile înfrățite din Republica Moldova, România, Ucraina și Serbia.

Partea artistică a fost reprezentată de către îndrăgitul interpret Fuego, de Irina Loghin și Eugenia Moise Nicolae (Asociația Zestrea) de la Clinceni. Ansamblul artistic „Doina Ilfovului”, coordonat de coregrafa Daniela Mândroc a fost prezent în data de 14.09.2019  de la ora 18:00 cu „Călușul”, iar în data de 15 septembrie a participat la parada ansamblurilor artistice din România, la hora mare a înfrățirii românilor de pretutindeni, iar la ora 19:00 a urcat pe scena mare cu o suită de jocuri românești. Primăria orașului Buftea și Centrul Cultural Buftea au fost cei care au oferit sprijinul pentru pregătirea frumoaselor costume ale Ansamblului artistic „Doina Ilfovului”. Pe scenă au mai urcat și un grup al copiilor de la Țigănești (Republica Moldova) și Piscu (România) care au cântat melodii pe versuri de Grigore Vieru și muzică de Ion și Doina Aldea Teodorovici. S-au creat câteva momente emoționante la acest festival. Unul dintre acestea a fost atunci când îndrăgitul interpret Fuego și maestrul Eugen Doga au urcat împreună pe simbolul „Podului Înfrățirii” de la „Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni” de la Vatra. Ca într-o unică vibrație, atunci toți românii au aplaudat și au ridicat steagurile românești în aer. Cel de al doilea moment emoționant a fost când Fuego și Irina Loghin au interpretat  melodia „Valurile vieții”, emoționând întreg auditoriul. Și prezența marelui actor Florin Piersic pe scenă a făcut ca mii și mii de români prezenți la acest festival să scotă strigăte de bucurie și urale, aplaudând prelung.

Alături de acești artiști minunați au mai fost prezenți membrii Caravanei meșteșugurilor de la Piscu (comuna Clinceni) condusă de Virgil Scripcariu, care a lucrat din plin  în zilele de 14 și 15 septembrie, la atelierele de olărit, linogravură, fierărie și pictură pe vase ceramice. În vecinătatea acestora au mai fost prezenți copiii din jud. Ilfov care au obținut premii la Olimpiada Națională a Meșteșugurilor de la Sibiu, care au avut deschise ateliere de pictură și expoziții cu cele mai bune lucrări de pictură și artefacte meșteșugărești. Dintre acești mici artiști plastici putem menționa pe Matei Andrada Maria de la Școala Gimnazială nr. 1 „Ion Vișoiu” din Chitila (clasa a VIII-a), Voicu Maria de la Școala Gimnazială nr. 1 „Ion Vișoiu” din Chitila (clasa a VIII-a), Tudorache Ioana Denisa de la Școala Gimnazială nr. 1 „Ion Vișoiu” din Chitila (clasa a IV-a), Ticu Alexandra Ruxandra de la Școala Gimnazială nr. 1 din Buftea (clasa a VIII-a), Gheorghiță Maria Teodora de la Școala Gimnazială nr. 1 din Buftea (clasa a VII-a), Florea I. Alexandru Mihai de la Școala Gimnazială nr. 1 din Buftea (clasa a VII-a), Popescu Cristian Călin de la Liceul Teoretic „Ioan Petruș” din Otopeni (clasa a VI-a). Echipa elevilor – pictori a fost coordonată de doamna profesoară Mariana Badea de la  Școala Gimnazială nr. 1 „Ion Vișoiu” din Chitila și doamna profesoară Popescu Roxana Marcela de la  Liceul Teoretic „Ioan Petruș” din Otopeni. Măștile de „Cuci din Brănești”, create de elevul Popescu Cristian de la Liceul Teoretic „Ioan Petruș” din Otopeni au impresionat în mod plăcut pe spectatorii curioși.

Forfota din locația evenimentului a început încă de la primele ore ale primei dimineți, când organizatorii și artiștii care urmau să evolueze în cadrul festivalului au făcut ultimele pregătiri și repetiții. Manifestările s-au desfășurat pe trei scene concomitent, astfel încât sărbătoarea a cuprins întreg spațiul Complexului Vatra. Bucătarii au încins grătarele, iar meșterii populari și-au scos pentru public lucrările de artizanat. La Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni au participat peste 200 de delegații din toată România și Republica Moldova. Ele au fost formate din reprezentanți ai autorităților locale, colective etno-folclorice, meșteri populari și bucătari iscusiți, care au venit aici să arate specificul cultural și tradițional al neamului românesc.

Aici se adună toată suflarea românescă, aici în Republica Moldova. Este un fel de unire simbolică, o refacere a României mari care se produce pe fundalul culturii şi tradiţiilor noastre” a spus Nicolae Federiuc, organizator. „Vrem să ne apropiem cât mai mult de cultura românească, de folclorul autentic, dar și de bucatele tradiționale. Vrem să transformăm Complexul Etno-Cultural Vatra într-un tărâm românesc”, a mai zis Grigore Sîrbu, unul dintre organizatori.

În premieră, în cadrul festivalului a fost organizată o Reuniune festivă a autorităților locale din România și din Republica Moldova, care au abordat mai multe subiecte de interes comun. „Am considerat că e foarte important ca aceşti funcţionari să se întâlnească între ei, să se cunoască, să se înfrăţească, să pună bazele unor proiecte transfrontaliere”, a mai spus Nicolae Federiuc. Manifestarea a fost onorată și de prezența excelenței sale, domnul Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău. La încheierea lucrărilor reuniunii, echipa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov a lansat volumul „Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor” (vol.1).

Conceptul cărții aparține istoricului de artă Adriana Scripcariu, căreia i s-au alăturat în calitate de autor, respectiv co-autor ai unor capitole etnocoreologul Silvestru Petac de la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei (Cluj) și Ana Iuga de la Muzeul Național al Țăranului Român. Prezentarea a fost făcută de către autoarea Adriana Scripcariu și doamna Varvara Buzilă, președinta comisiei UNESCO din Moldova. De asemenea a mai fost lansat volumul „România – În TOP” a autorului George V Grigore. Primită cu bucurie de către toți participanții la reuniune, această lansare s-a încheiat cu o sesiune de autografe din partea autorilor, dar și oferirea în dar din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov a acestor volume.

Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni de la Vatra a avut ca scop, printre altele: implicarea românilor din toate regiunile istorice, dar și a reprezentanților altor etnii, alături de care am conviețuit secole la rând, pentru a valorifica tezaurul istoric și cultural al neamului; crearea unei punți de comunicare și solidaritate atât între generații, cât și între localitățile înfrățite din Republica Moldova, România, Ucraina și Serbia, prin promovarea și conservarea valorilor culturale autentice; evidențierea coloritului folcloric din toate regiunile istorice ale neamului nostru, printr-un spectacol de dans și muzică, oferit de ansamblurile folclorice de pe cele două maluri ale Prutului; promovarea bucatelor tradiționale, pregătite după rețete autentice; organizarea unor zone expoziționale, care vor include produse artizanale autentice românești și elemente ale portului tradițional din tot spațiul românesc;  crearea unor spații tradiționale, specifice fiecărei regiuni istorice românești, unde vizitatorii vor putea face fotografii memorabile, desprinse din povești; atingerea unui record internațional privind organizarea celei mai mari parade a portului tradițional românesc din toate județele, municipiile și orașele României cât și din raioanele, orașele și satele Republicii Moldova. Festival este necesar, atât pentru oamenii din România, dar mai ales pentru cei din Republica Moldova, care nu au mai avut ocazia până atunci să cunoască România din această perspectivă. Faptul că cel mai important eveniment pentru și despre români din întreg spațiul românesc se desfășoară în Republica Moldova și nu în interiorul granițelor actuale ale României îi conferă o și mai mare încărcătură simbolică. Asta deoarece, după cum bine știți, Republica Moldova se află la confluența unor mari interese geopolitice, iar identitatea românească a populației majoritare din acest spațiu reprezintă una dintre cele mai mari probleme politice și ideologice, care îi ține până azi pe români captivi la ei acasă. Ceea ce se face aici nu este politică, este o chemare la pace și dragoste frățească. Suntem convinși că legătura dintre noi, românii de pretutindeni, se raportează, în primul rând, la cultura și tradițiile care ne reprezintă. De aceea, anume ele sunt elementele centrale, care definesc această acțiune. Scopul de bază al Festivalului este însă de a arăta că, în pofida unor mici diferențe ce țin de grai, port sau obiceiuri, am fost și suntem același neam, prin urmare, trebuie să rămânem uniți, cel puțin la nivel spiritual. Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni face ca limba, cultura și identitatea poporului nostru să fie prețuite, apărate și promovate. Dar cel mai important pentru toți a fost prezența la VATRA, pentru a putea trăi pe viu aceste emoții.

Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni a fost o continuare a celui mai grandios eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 – Centenar Fest. În data de 16 septembrie am revenit în țară, cu bucuria de a fi prezenți la un eveniment cu o înaltă încărcătură spirituală, la care au participat români din toate zonele geografice ale României și Moldovei. „Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni”, ediția 2019, s-a dovedit a fi un eșantion de timp și spațiu în care suntem totuși uniți! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*