Pactul Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnare

Opinia publică a fost uimită că pe 23 august, Federația rusă a dat publicității o copie a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnarea din 1939. Până în 1989, anexa secretă a pactului nu a fost recunoscută de URSS, considerând-o propagandă imperialistă a statelor capitaliste. Despre pact și consecințele sale nefaste pentru estul Europei serviciile secrete occidentale au aflat a doua zi după semnare, atunci când ambasadorul german de la Moscova a lăsat intenționat pe masa de lucru copia pactului pentru a o vedea secretarul său care știa că este în contact cu un diplomat britanic. După război, Aliații au găsit copia pactului în arhivele naziste, dar în limba germană, pe care le-au publicat. Paradoxal, Moscova în fața evidenței nu l-a recunoscut, marșând pe un fals. Abia în 1989, Gorbaciov a recunoscut clauzele secrete ale pactului și consecințele nefaste pentru pacea Europei. Imediat, Ceaușescu i-a cerut public să dea înapoi Basarabia. Pactul Ribbentrop-Molotov a împărțit Europa de est între Hitler și Stalin în cel mai cinic mod. Și unul și altul dintre dictatori au avut nevoie de pact: Hitler pentru a avea pace în spatele frontului în ofensiva din Occident spre zdrobirea Franței, iar Stalin a câștigat timp pentru a pune Armata Roșie pe picior de război.

Felul cum s-a semnat pactul a semănat cu înțelegerea între doi gangsteri. Paradoxal Stalin i-a întins o mână lui Hitler la Congresul al XVIII -lea al PCUS din martie 1939, când nu a mai atacat Germania nazistă și a criticat antifascismul de paradă. Hitler a înțeles semnalul că dictatorul Stalin poate să-l înțeleagă la împărțeala Europei. Stalin a cerut Franței și Angliei accesul Armatei Roșii prin Polonia și România pentru a apăra Cehoslovacia de invazia germană, de fapt un pretext să cucerească centrul Europei. Bineînțeles că Londra și Parisul nu au fost de acord pentru că respectau suveranitatea Poloniei și României, care refuzau trupe sovietice pe teritoriul lor. Pe de altă parte, Hitler cerea de la polonezi portul Gdansk, fiind refuzat de Varșovia. Aliații nu puteau să negocieze peste voința Poloniei. Hitler și Stalin au înțeles repede că Londra și Parisul, care respectă democrația și suveranitatea Poloniei și României, îi vor purta cu vorba, spre temporizare. Anglia și Franța nu puteau anula sistemul de pace de la Versailles, dar Germania și Rusia sovietică nu aveau nicio obligație să-l respecte. Așa că înțelegerea s-a făcut repede ca între doi bătăuși de cartier. Hitler i-a trimis o scrisoare personală lacrimogenă lui Stalin pe 19 august 1939 din reședința sa de vară din Bavaria, în care îi cerea să-l primească pe ministrul de externe Ribbentrop la Moscova mai repede de 26 august. Hitler se grăbea pentru că dorea să atace Polonia. Stalin a acceptat oferta și i-a scris prietenește lui Hitler. Imediat Ribbentrop a zburat la Moscova cu avionul personal al lui Hitler. A fost imediat primit de Stalin. După ce au băut carafe de vodcă o zi întreagă noaptea pe la ora două au semnat pactul cu clauza secretă, la Kremlin. Celebrele fotografii de la semnare făcute de un fotograf german îi arată pe Stalin, Molotov și Ribbentrop beți turtă și cu țigări în mâini. Prin acest pact fără să se respecte nicio normă de drept internațional s-a reîmpărțit Polonia, s-au lichidat statele baltice care deveneau sovietice, iar România trebuia să piardă Basarabia, fapt care nu-i interesa pe nemți.

După pact a urmat un acord comercial care a fost respectat până la invazia germană din 22 iunie 1941. În urma pactului, Germania a intrat în Polonia, dar nu s-a așteptat la riposta eroică a armatei poloneze. Stalin i-a dat o mână de ajutor lui Hitler și a invadat Polonia pe 17 septembrie 1939. Pe două fronturi, Polonia atacată nu a mai rezistat. A urmat masacrul de la Katyn, unde mii de ofițeri polonezi au fost împușcați de sovietici. În februarie 1941, Armata Roșie a invadat țările baltice, iar în iunie 1940 prin ultimatumul lui Molotov, comisarul pe afaceri externe, României i se cerea să renunțe la Basarabia. Fără sprijinul banditesc – petrol și resurse – al lui Stalin armata germană nu avea cum să zdobească armatele franco-britanice în lunile mai-iunie 1940. Cine spune că pactul a fost un act de autoapărare a URSS minte cu nerușinare și încalcă adevărul istoric și dreptul popoarelor la suveranitate și drept internațional. Pactul Ribbentrop-Molotov a fost un act de agresiune asupra popoarelor suverane ale Europei și o acțiune împotriva păcii și dreptului internațional.

De ce Putin publică acum copia în limba rusă a pactului? Poate pentru a da un semnal Germaniei că dacă vrea se poate ca în 1939: Moscova și Berlinul să împartă Europa de est conform intereselor și în condițiilor actuale, când Trump le strică socotelile? Ca și atunci, Germania este ombilical legată economic de Rusia, iar războiul comercial al SUA cu China și Rusia lovește în UE. E o mutare pe scena de șah pentru ca Germania să schimbe traiectoria diplomatică și comercială. Înțelegeri germane-ruse au mai fost în Europa, ca în 23 august 1939. Din păcate România este prinsă la mijlocul intereselor marilor puteri, iar viziunea agresivă de o parte sau alta nu ne face bine pe termen lung. Prioritatea noastră zero pentru păstrarea identității și suveranității este unirea cu Republica Moldova pentru a putea contracara frontul intern de fărâmițare a statelor est-europene cu binecuvântarea Moscovei și Berlinului? Apropo, pe 24 august 1944, Basarabia nu a fost eliberată de URSS, ci ocupată de trupele sovietice. Cineva trebuie să-i spună asta lui Igor Dodon, care face pe subvențiile României, declarații antiromânești și în neconcordanță cu adevărul istoric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*