Putin și Trump redeschid dosarul dezarmării

După un an de așteptare, dintr-o clipă într-alta, a unei noi, mereu proiectate, anunțate și reportate întâlniri bilaterale Putin-Trump, evenimentul s-a produs cu prilejul G-20 de la Osaka, așadar pe fondul unei reuniuni multilaterale (formulă pe care niciunul dintre cei doi mari nu o prea agreează). Cei doi șefi de stat au vorbit, în fine, între patru ochi timp de o ora și jumătate , dar în final, în loc de o conferință de presă comună, cei doi s-au adresat laconic presei. Scurtele lor declarații n-au însumat mai mult de o duzină de propoziții. Dar a prevalat tonul cordial și de bună dispoziție asemănător atmosferei de la mult dezbătuta (în Statele Unite) conferință de presă de la Helsinki de anul trecut, după care liderul american a fost dojenit sau criticat că e prea „conciliant” cu Moscova.

Dar nici diplomația parcă nu mai e ce era odată, cel puțin în ce privește spectacolul ei public. De la abandonarea cravatei, imediat după seismele geopolitice din 1989-1991 și până la lipsa (ori nesemnarea) comunicatelor finale, de la repudierea unor tratate internaționale responsabile și până la conferințe de presă laconice și formale după întâlniri istorice, tot mai multe elemente ce păreau implantate pentru totdeauna în protocol par să contrazică regulile sacerdotale ale diplomației de până mai ieri, iar tonul acestei „primăveri protocolare” îl dau nu lideri excentrici din fosta lume a treia, ci lideri de prim rang ai lumii. Să fie o dovadă a, din nou, detensionării și re-cordializării relațiilor internaționale? Sau mai degrabă fenomenul fake news îi tentează și pe unii înalți demnitari? Oricum, președintele Trump nu și-a dezmințit comportamentul expansiv și amuzant, dar mereu bine orientat, în timp cel liderul de la Kremlin și-a urmat o agenda încărcată de întâlniri bilaterale și singura excentricitate pe care și-a permis-o a fost să-și bea ceaiul – și unde, în Japonia! – din propria cană adusă de la Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a desprins totuși câteva „capete de comentarii” pentru analiștii lăsați în ceață: reluarea (dar în trei, și cu China), a discuțiilor pe tema armelor nucleare cu rază medie de acțiune și a negocierilor pentru prelungirea START, pregătirea climatului pentru reînnodarea și normalizarea dialogului ruso-american pe nenumărate teme, schimburi de vederi pe teme fierbinți ale clipei: Siria, Afganistan, Ucraina, Venezuela, Iranul. O serie de subiecte incomode, se comenta pe culoarele reuniunii, dar de mai puțină importanță, au fost lăsate deoparte. Și nici măcar pe tema sfârșitului liberalismului democratic, prezis de președintele Putin în interviul recent pentru „Financial Times”, președintele Trump nu s-a lăsat provocat și antrenat într-o discuție (dar, în fond, de unde știm noi că de fapt nu împărtășește și el unele dintre ideile în materie ale liderului rus?).

Președintele Putin a confirmat că în acest an de întâlniri personale inconsistente (dar și câteva convorbiri telefonice de substanță) între Casa Albă și Kremlin, amânările repetate ale unui mereu proiectat summit ruso-american nu au blocat activitățile politico-diplomatice la niveluri lucrative. Administrațiile de la Moscova și Washington „au lucrat mult” în ultimul an, a dezvăluit președintele Putin. Iar cele mai avizate concluzii ale noului summit ruso-american sunt cele pe care le-au făcut publice înșiși protagoniștii lor. Donald Trump: „Multe lucruri foarte pozitive vor ieși din această relație”; Vladimir Putin: „Avem mult de discutat și am abordat deja toate subiectele”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*