Ziua IEI la Muzeul Oalelor de Pisc

În perioada 22-23 iunie s-a desfășurat „Ziua Universală a Iei și Sânzienele”, sărbătoare tradițională populară ce a avut loc în satul Piscu din comuna Ciolpani (jud.Ilfov). Evenimentul a fost realizat de către Asociaţia Gaspar, Baltasar & Melchior, cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, parteneri fiind Primăria Ciolpani și Asociația Ivan Pațaichin – Mila 23. Sâmbătă, pe 22 iunie 2019, între orele 17:30 – 21:30, a fost dat startul celei de a treia ediții a „Zilei IEI la Muzeul Oalelor de Pisc”, având gazde pe Adriana și Virgil Scripcariu. Acțiunile  culturale au avut în centru IA – cămașa cusută tradițională și ceramica specifică satului Piscu, dar și altor centre cu care aceasta a intrat în dialog. Organizatorii și-au propus o amplă expunere de ceramică țărănească, prin care să aducă în atenția participanților colecția care constituie baza patrimonială a viitorului muzeu. De asemenea, au fost expuse cămăși cusute din mai multe zone ale țării, expunere completată de cea vivantă ale iilor îmbrăcate de participanții la eveniment.

Prin acest eveniment organizatorii continuă să se alăture comunităților de români din toată lumea care sărbătoresc în această perioadă straiul țărănesc tradițional și prin acesta amintirea și ecoul lumii vechi rurale românești. Din programul manifestării au făcut parte ateliere de meșteșug „Școala de la Piscu” (olărit, gravură, fierărie) între orele 17.30 și 20.30, muzică veche cu Formația „Trei Parale” (concert de la ora 20.00), mic târg de oale de Pisc și alte produse locale, la care s-au adăugat bunătăți pescărești de la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. La acestă acțiune culturală a participat colectivul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, coordonat de către doamna director Alexandrina Niță. Din partea Consiliului Județean Ilfov a fost prezent domnul Irinel Scrioșteanu, administrator public al județului Ilfov, dar și marele campion olimpic Ivan Pațaichin. Duminică, 23 iunie, tot la Piscu, au avut loc alte manifestări dedicate sărbătorii Sânzienelor. Spectatorii au asistat la un ritual de împletire a coronițelor de sânziene, spectacole de teatru de păpuși, zonă de food cu produse locale, zona „jocurile copilăriei” și un spectaculos foc de tabără aprins pe fondul muzical asigurat de către taraful „Zece sfori”. Manifestarea a fost organizată de Asociația de Dezvoltare Comunitară „Grigore Popa” cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.

Așa s-a încheiat și cea de a doua zi încântătoare, într-un loc minunat și binecuvântat, la Piscu! Aflat încă sub influența zânelor sânziene, dar și a frumuseților de ii românești ce s-au perindat pe plaiurile piscane zilele acestea, un zefir nebunatic îmi aduce pe aripile sale versurile unui cântecel: „„Ie colorată,/ Purtată de-o fată,/ Ce-i floare-ntre flori,/ Cu multe culori…” (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*