Două topoare de tip „celturi” descoperite la Buhuși (jud. Bacău)

Apariția detectoriștilor, așa numiții căutători de comori moderni (cu detectoare), a adus în actualitate multe dovezi arheologice ce au constituit provocări pe mai departe pentru istorici și arheologi. Astfel, de curând (luna aprilie 2019), Constantin Ciprian Cojocaru, polițist la Poliția Locală Buhuși, autodidact și îndrăgostit de muza Clio a istoriei, a făcut o descoperire importantă. El este membru al cluburilor METAL-DETECT Roman și A.P.I. Bacău, cu autorizație de la Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, pentru deținerea și folosirea detectoarelor de metal. Bucuria descoperirilor a venit curând după ce s-a „dotat” cu detector.

Astfel, pe 20 august 2018, a descoperit la Racova o brățară de bronz dacică, un fragment de brățară de bronz cu motiv de cap de șarpe, un vârf de săgeată din bronz și un fragment dintr-o armură de bronz. Racova este o comună din județul Bacău, formată din satele Gura Văii, Hălmăcioaia, Ilieși și Racova (reședința). Comuna se află la marginea de nord a județului, la limita cu județul Neamț, la est de orașul Buhuși, pe malul stâng al Bistriței, în dreptul lacului de acumulare Gârleni. În același an 2018, tot la Racova, în ziua de 6 noiembrie a descoperit un topor de tip Celtură, din epoca Bronzului.

Apoi a urmat la Blăgești, în ziua de 19 aprilie 2019, descoperirea unui alt topor de tip „Celt” din epoca Bronzului. Blăgești este o comună tot din județul Bacău, formată din satele Blăgești (reședința), Buda, Poiana Negustorului, Țârdenii Mari și Valea lui Ion. Comuna se află în extremitatea nordică a județului, în valea râului Blăgeasca și pe malul drept al Bistriței, la limita cu județul Neamț, în vecinătatea vestică a orașului Buhuși. Recent, cu o zi înainte de Paște (2019), în Codrul Runcului, la Buhuși, a descoperit două superbe topoare de tip „Celt” și un vârf de săgeată.

„Topoarele și săgeata, ne-a spus descoperitorul, sunt din epoca Bronzului, cultura Monteoru, probabil. Sunt turnate în matriță de bronz și, din punct de vedere istoric, sunt foarte valoroase”. Primarul orașului, ing. Vasile Zaharia, și viceprimarul, ing. Daniel Rezmireș, cărora Constantin Ciprian Cojocaru le-a predat obiectele istorice, sunt de-a dreptul încântați și nu exclud perspectiva deschiderii unui șantier arheologic în pădurea Runc. Obiectele urmează să fie predate Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, pentru a fi gestionate și expertizate. Topoarele, turnate din bronz, trădează existența unei culturi/ civilizații consolidate și din perspectiva realizării unor asemenea obiecte. Tehnica fabricăriilor acestora cochetează cu arta și știința. Elemente interesante ale structurii topoarelor vizează protecția utilizatorului, dar și preluarea/multiplicarea forței acestuia, fiind foarte rezistente (surse: buhusi.ro; wikipedia.org).

Cu membri ai cluburilor din care fac parte organizăm tabere de cercetare pe diferite teme. De pildă, am fost la Posada, pentru a descoperi locul în care a avut loc celebra bătălie. Cred că nici 10 la sută dintre obiectele cu valoare arheologică istorică n-au fost descoperite în România”, a mai adăugat Constantin Ciprian Cojocaru. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*