Scrierea de 8000 de ani de la Miercurea Sibiului…

Arheologii aflați pe şantierul autostrăzii Sibiu-Orăştie (lotul 3), la nord de Miercurea Sibiului, au anunţat la un moment dat descoperirea unui fragment ceramic inscripţionat cu simboluri necunoscute, ce ar putea dovedi existenţa scrisului în neoliticul timpuriu. Fragmentul ar putea dovedi că în perioada respectivă existau sisteme de scriere şi, potrivit lui Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, este „singurul fragment cunoscut, din acest moment cronologic, cu astfel de simboluri”.  Complexul de locuinţe preistorice, datat de dinainte de anul 6.000 î.Hr. (neoliticul timpuriu (cca. 6600 – 5500 î.Hr.) – peste 8000  de ani vechime), a fost descoperit în situl arheologic denumit „Miercurea Sibiului 2”, localizat la nord de oraşul Miercurea Sibiului, pe Valea Gârbovei, şi atestă primul val de neolitizare din România.

Am avut şansa să descoperim încă un sit din primul val de neolitizare din România. (…) Acesta se datorează unor comunităţi care au venit în vremea aceea undeva dinspre Macedonia, cele mai apropiate analogii pentru materialele descoperite se află în Macedonia sârbă şi cea grecească, deci nordul Greciei. E ciudat, dar asta este istoria. Din punct de vedere ştiinţific este o descoperire deosebită”, a declarat Sabin Luca. Arheologii sibieni au explorat trei locuinţe, alături de cuptoare şi mii de fragmente de ceramică, dar ar mai putea fi, după calculele lor, alte trei – patru locuinţe din această perioadă rămase neexplorate, în apropiere. „Aceste descoperiri ne arată că aceste comunităţi au venit năvalnic cu noua tehnologie a neoliticului cunoscută: agricultură, creşterea animalelor, arhitectură de alt tip, alte relaţii sociale, faţă de vânătorii ce stăteau pe aici, şi au stăpânit locul, mai întâi în această zonă – Oltenia, o parte din Banat şi jumătatea de vest a Transilvaniei”, a explicat Sabin Luca.

Săpăturile au fost realizate la o adâncime de aproximativ cinci metri, în perioada martie – iunie 2012. „Oricât ne-am fi căznit nu am fi reuşit să descoperim situl prin mijloace academice fiindcă au fost patru-cinci metri adâncime, la un moment dat a căzut drumul tehnologic din cauza adâncimii mari a săpăturilor. Cu niciun mijloc de detecţie actual nu se putea descoperi acest sit. Nimeni nu sapă cu hârleţul la patru metri sperând că va descoperi ceva”, a mai spus directorul muzeului din Sibiu. În situl Miercurea Sibiului 2 au fost găsite, în total, 29 de complexe cu material arheologic, ce aparţin neoliticului timpuriu – cultura Starcevo-Criş, primei epoci a fierului şi perioadei Evului Mediu timpuriu. În luna august 2012, tot pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie a fost descoperită și cea mai veche vopsea din istoria lumii (surse: gandul.info; wikipedia.org; zf.ro; ziarulevenimentul.ro; adevaruldespre daci.ro; hotnews.ro; softmedia.com).

Acum rămâne ca specialiștii în domeniu să traducă sensul acestor simboluri ascunse de cei peste 8000 de ani de istorie. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*