Tezaurul medieval de secol XV de la Schinetea (jud. Vaslui)

Dintre comorile Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui putem aminti tezaurul medieval de secol XV descoperit în localitatea Schinetea (jud. Vaslui), în punctul „La Jigodină”. Acesta este remarcabil prin componența și frumusețea sa, aparținând unei familii boierești importante din Moldova sfârșitului de secol al XIV-lea și din veacul următor. Existența monedelor „ducați venețieni” și imitațiile acestora denotă participarea moldovenilor la derularea schimburilor comerciale internaționale, dintre Est și Vest, iar cei 59 de aspri turcești din argint dovedesc intensificarea schimburilor comerciale transdunărene, cu Imperiul Otoman.

Numărul mare de accesorii vestimentare (aplice, catarame, nasturi etc.) și de obiecte de podoabă (crucifix (relicvarium?), inele, cercei, brățări, diademe, pandantive, lănțișoare, coliere, etc.) permit observarea tehnicilor practicate de giuvaergii, tehnici de veche tradiție în prelucrarea metalelor prețioase cum ar fi filigranarea, granulația cu perle de argint, lanțuri împletite, încrustații cu email și nu în ultimul rând combinația dintre două sau mai multe metale. Schinetea este un sat în comuna Dumești din județul Vaslui, din Moldova. Constantin Prezan (1861-1943) – mareșal al Armatei Române; a ridicat un conac în acest sat, în curtea căruia a fost și înmormântat. Olga Macarie, urmașa familiei, a donat la 1 octombrie 2002, conacul și terenul înconjurător către Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui. În conac au fost expuse obiecte originale, fotografii, arme, medalii, documente, uniforme militare care i-au aparținut mareșalului Prezan. În prezent acesta așteaptă o binemeritată consolidare, restaurare și punere în valoare, devenind o viitoare importantă destinație turistică.

Privind în amănunt monedele de tip  „florin” din aur din Tezaurul de la Schinetea (jud. Vaslui), constatăm că acestea au fost făcute prin batere, la anul 1470 și au cca. 3 – 3,5 grame. Pe avers,  între două cercuri perlate se află legenda. În centru apare un scut scartelat, în primul cartier fasciat, al doilea cartier cruce dublă (simbol: două evenimente majore ce vor veni unul după altul) al treilea cartier pasărea cu inel în cioc (simbol: închiderea cercului), al patrulea cartier cu leu huniad (semn al Forței Vieții). Pe revers apare Sfântul Ladislau frontal, în picioare, cu nimb în jurul capului (sfânt?) – poartă coroană și este îmbrăcat cu tunică și mantie; ține în mâna stângă globul pământesc și în mâna dreaptă securea de luptă (ca judecător, dar și apărător).

În câmpul din dreapta sigla „n” (monetăria Nagybania), iar în câmpul din stânga apare un scut cu două ciocane încrucișate. Legenda ce apare este „S – LADISLAVS – REX”. Monedele de tip  „ducat” din aur (ducați venețieni) din Tezaurul de la Schinetea (jud. Vaslui) au fost făcute prin batere și au cca. 2,3 – 2,5 grame. Pe avers legenda apare în cerc perlat. Sfântul Petru apare în picioare și înmânează un vexilium dogelui îngenunchiat. Pe revers apare Christ frontal, în mandorlă, cu mâna dreaptă ridicată pentru binecuvântare, ținând în mâna stângă Evanghelia; este flancat de nouă stele (eneada?): cinci în dreapta și patru în stânga. Legenda ce apare este „SIT.T.XPE.DAT Q TU REGIS.ISTE.DVCAT” (surse: cimec.ro; muzeu-vaslui.ro; academia.edu; wikipedia.org). Tezaurul de la Schinetea are în componență și monede de aur din epocă, florini și ducați venețieni, dar și aspri turcești de argint, ca semnificație a răscrucii de drumuri comerciale în care se afla Moldova acelor vremuri. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*