Un mormânt din cărămidă, de tip „stup”, descoperit în Valea regilor traci (Bulgaria)

La sud de Dunăre, a fost excavat un mic mormânt tracic având o notă aparte față de celelalte descoperite până acum, acesta fiind construit din cărămidă. Monumentul funerar se află în vestita Vale a regilor traci (geții sudici), în apropierea orașului Rozovo din Bulgaria, și datează din prima jumătate a secolului al III-lea î.Hr. Se pare că acesta este cel de-al doilea de tip „stup” găsit în Bulgaria, după faimosul mormânt Kazanlak care datează din secolul al IV-lea î.Hr. și care se află la aproximativ patru kilometri depărtare. Ambele morminte sunt foarte speciale, spun arheologii, deoarece interiorul lor este aproape intact. Forma domului din camera principală a mormântului este aceea a unei bolți cerești, creată prin spirale – cercuri concentrice de cărămizi, loc spre care va accede sufletul celui decedat la un moment dat, când va părăsi corpul material.

Mormântul tracic din cărămidă de eră elenistică are domul aproape intact, este uimitor. Într-adevăr, este cel mai mic mormânt de acest tip care a fost descoperit până acum, dar asta nu înseamnă că viitorul nu ne-ar putea oferi și alte surprize și cu puțin noroc să descoperim și alte morminte. Partea superioară a acestuia este acoperită cu o placă din piatră și este format din 23 de rânduri de cărămizi de mai multe forme şi dimensiuni”, a declarat arheologul Georgi Nehrizov.

Monumentul funerar nu are decât o cameră de înmormântare și o antecameră mică și este evident din epoca elenistică. Pe partea exterioară este „ornată” cu pietre de râu care formează ceea ce arheologii bulgari numesc o „căptușeală” (mantie), care a avut ca scop solidificarea structurii în așa fel încât apa să nu poată să pătrundă în acesta. Rozovo este un sat din comuna Kazanlak (regiunea Stara Zagora), din Bulgaria. Valea Kazanlak, unde a fost descoperit mormântul din Bulgaria, este faimoasă pentru mormintele tracice existente aici, dintre care multe sunt încă neexplorate din lipsă de fonduri.

Potrivit estimărilor arheologilor bulgari, există circa 1.500 de tumuli, dintre care doar 300 au fost până acum cercetați de către experți. Tumulii reprezintă un tip de mormânt în formă de dom, des întâlnite în acea perioadă şi în acea regiune. Din păcate, multe dintre movilele tracice de la sud de Dunăre au fost jefuite de vânătorii de comori înainte ca autoritățile să poată interveni. Un astfel de exemplu este cel al mormântului recent excavat în Rozovo. Deși se știa de prezența sa încă de acum 8 ani de zile, autoritățile de abia acum au alocat fondurile necesare proiectului arheologic. Între timp mormântul a fost deschis de hoții de comori. Totuși, în ciuda faptului că a fost călcat de hoți, detaliile arhitectonice ale mormântului au rămas intacte, aceștia mulțumindu-se cu artefactele depuse ca ofrandă pentru cel decedat. (surse: ancientpages.com; cunoastelumea.ro; wikipedia.org). Asemenea descoperiri completează istoria acestui mare popor al geților (daci, traci, masageți, etc.), ce s-au întins la un moment dat peste toată Europa și nu numai. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*