Mausoleul eroilor de la Focșani (jud. Vrancea)

Încheind careul celor patru monumente ale eroilor români din primul război mondial aflate în județul Vrancea, Mausoleul de la Focşani a fost ridicat în sudul oraşului şi amplasat în partea de est a parcului care, pentru protecţie, a fost împrejmuit cu gard din fier forjat. Construcţia mausoleului din Focşani a  fost începută încă din  anul 1925.

Ridicarea Mausoleului – Osuar din Focşani s-a dovedit a fi destul de anevoioasă şi a necesitat un mare efort în a asigura sumele necesare construcţiei monumentului. În întreaga ţară se făceau eforturi deosebite pentru ridicarea însemnelor de cinstire a Eroilor Neamului căzuţi pe câmpurile de luptă din timpul Războiului de Reîntregire a României. Mausoleul a fost construit din cărămidă, piatră şi beton pe un plan în formă de cruce. Construcţia de inspiraţie bizantină, cu trei turle, este bine proporţionată şi beneficiază de o suprafaţă de 457 mp.

Peste corpul central se ridică o cupolă ce se sprijină în interior pe pandantivi şi arce, iar la partea superioară prezintă goluri arcuite în care s-au montat ferestre, cu scopul de a filtra lumina în interiorul mausoleului. Deasupra cupolei, în exterior, s-a amplasat o cruce din beton. Cupolele laterale, arcuite pe trei jumătăţi de sferă, se profilează ca o etajare de linii curbe. Accesul în incinta Mausoleului se face pe scara cu trepte din beton şi uşa masivă din fier forjat, montată într-un portal masiv din beton. Acesta, străjuit de două coloane cu fusul rotund şi capiteluri compozite, sprijină un fronton cu decoraţii florale, care încadrează anul 1926. Pe frontispiciul frontonului, de o parte şi alta a unui cartuş în care sunt redate în relief atributele vitejiei şi victoriei (spada şi baioneta), s-a inscripţionat cu litere în relief: „PRO –  PATRIA”. Suind scările mausoleului, intri într-un hol din care pe două scări laterale, cobori în sanctuarul în formă de treflă, unde se află trei osuare acoperite cu plăci de marmură, pe care s-au marcat inscripţiile cu numărul eroilor necunoscuţi ce îşi dorm aici somnul de veci. Pe cripta din stânga se poate citi inscripţia: „Aici odihnesc 582 ostaşi necunoscuţi din Războiul de Întregire: 1916 – 1919 – căzuţi în regiunea Panciu, Rugineşti şi Năneşti”. „Aici odihnesc 581 ostaşi necunoscuţi”, s-a înscris pe marmura albă de pe cripta centrală, iar de pe cea din dreapta aflăm că „Aici odihnesc 581 ostaşi necunoscuţi din Războiul de Întregire 1916 – 1919 – căzuţi în regiunea Panciu”.

Închis ca într-o casetă de smarald, prin verdeața parcului ce-l înconjoară, Mausoleul – Osuar din Focşani se evidențiază prin spiritualitatea formelor sale arhitecturale ce amintesc de cupolele catedralei Sfânta Sofia din vechiul Constantinopol, actualul Istanbul. Prin măreția pe care o emană această construcție nu face altceva decât să aducă un pios omagiu eroilor ce-și dorm somnul de veci aici, după ce și-au dat viața pentru țară și pentru Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Un răspuns la “Mausoleul eroilor de la Focșani (jud. Vrancea)”

  1. IO...gerules spune:

    Cu astea s-a ales neamul romanesc de pe urma urii fara margini pe care evreii o au impotriva sa:monumente de eroi,lupta de clasa,puscariile politice ale groazei,atacul guvernamental terorist din dec.’89,distrugerea materiala si spirituala a Romaniei din perioada ctuala,minciuna incredibila cu Pandemia unui virus normal prezentat ca pe King Kong nevazut.Purtati masca fratilor sa nu-l inghititi pe ‘m’nealui criminalul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*