Singurul loc din România notat cu Trei stele în faimosul ghid turistic Michelin: Cetatea Prejmer

Când urcați pe Valea Prahovei, spre Brașov, nu uitați că la doar 14 kilometri de acest municipiu se află una din cele mai frumoase și bine întreținute biserici fortificate din Trasilvania. Este vorba despre Biserica Evanghelică și Cetatea Țărănească de la Prejmer, acestea constituindu-se într-un ansamblu arhitectural aflat în patrimoniul UNESCO încă din anul 1999. Cetatea Prejmer care adăposteşte între zidurile sale Biserica Fortificată din localitate este una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii din Europa, dar şi cel mai vechi monument istoric din Braşov. Este printre puţinele care nu au fost dărâmate de comunişti, ci din contră. Chiar Nicolae Ceauşescu a dat bani pentru restaurarea ei. Poate vi se pare neverosimil, dar cetatea a fost construită în 1211 de către vestiții Cavaleri Teutoni, aceștia abordând un stil gotic în construcție (poate getic, daca avem în vedere faptul că actual există un curent care pune semnul egal între goți și geți – vezi lucrările lui Carlo Troya). Pentru a se apăra de invaziile turceşti, locuitorii aşezării, la origine saşi, construiesc în secolul al XV-lea zidurile Cetăţii Ţărăneşti. Cetatea are forma unui cerc care înconjoară Biserica Evanghelică, ziduri înalte de 12 metri şi groase de trei-patru metri.

Cetatea a fost atacată de 50 de ori de turci. Se spune că cetatea a picat o singură dată în mâinile duşmanilor, dar doar pentru că veniseră ca prieteni, iar după ce au pătruns în cetate s-au transformat în cuceritori. Cetatea Prejmer este singurul obiectiv turistic din România care a primit trei stele în Ghidul Verde Michelin, destinat turismului. Biserica Neagră din Braşov a mai primit două stele, iar tot aceeaşi distincţie o are şi capitala. „Din ce ştim este singurul obiectiv turistic din ţară care a obţinut trei stele în Ghidul Verde Michelin. Este un ghid pentru turiştii cunoscutori, iar cam 10-15 la sută dintre vizitatorii noştri vin după ce au citit acest ghid. Anul trecut am avut peste 60.000 de turişti“, a declarat Silvia Zeimes, managerul Cetăţii Prejmer. Atracţiile fortificaţiei Biserica adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea, dar şi multe alte atracţii unicat. „Cetatea Prejmer este cea mai veche biserifică fortificată din Ţara Bârsei. Una dintre atracţii este stuparul de cămăruţe care este unic. Sunt practic 274 de încăperi mici, câte una pentru fiecare familie din sat. Numărul camerei era acelaşi cu al casei, de aceea toate sunt numerotate. Aici se adăposteau oamenii în cazul unei invazii. De asemenea Drumul Străjii pe lângă zidurile cetăţii este foarte bine păstrat, iar în cazul altor fortificaţii el nu mai există. Mai este şi Orga Morţii, practic o scândură cu cinci puşti pe o parte şi cinci pe alta, care se rotea şi devenea o adevărată mitralieră. Era folosită atunci când cetatea era atacată“, a mai spus Silvia Zeimes. Din 1992 cetatea aparţine Fundaţiei Saşilor Transilvăneni.

Cetatea era un punct strategic important, cu bastioane, porţi de fier şi poduri care se ridicau. Legenda spune că la una dintre invaziile barbare, un tătar a fost lovit în cap de „dintele” unei porţi de fier şi atât de tare îi era capul, încât a sfârşit prin a-l rupe. Aşa au ales oamenii să-şi explice existenţa unei porţi de fier „ştirbe” din interiorul cetăţii. O altă legendă, cunoscută în majoritatea cetăţilor medievale din Ţara Bârsei, spune că, în cazul în care un cuplu se certa, era pedepsit să locuiască mai mult timp în „odaia împăcării”. Cei doi soţi erau obligaţi să supravieţuiască cu un singur tacâm şi un singur blid. Această „condamnare” altfel ducea inevitabil împăcarea soţilor. Biserica evanghelică fortificată din incinta Cetății Prejmer (comuna Prejmer, județul Brașov), a fost construită în secolul XIII, pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate, format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric, cod LMI BV-II-a-A-11745. Pe la anul 1211 regele Ungariei Andrei al II-lea pomenește într-un document adresat cavalerilor teutoni numele râului Târlung, pe lângă care va crește localitatea Prejmer. Cavalerii teutoni care primesc drepturi asupra acestui teritoriu sunt cei care vor ridica până la un anumit nivel biserica din Tartlau (denumirea săsească a localității). Lăcașul de cult a fost construit în stilul gotic burgund, stil introdus de cistercieni și la Mănăstirea Cârța.

Aidoma altor monumente din Transilvania, biserica fortificată de la Prejmer a suferit numeroase intervenții, dar în urma restaurării întreprinse de Direcția Monumentelor între 1960 și 1970 ea și-a căpătat forma inițială. Astfel fortificația se constituie în „cel mai bine păstrată și cea mai puternică biserică-cetate medievala din Estul Europei”. În anul 1999, biserica a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Dedicată hramului „Sfânta Cruce”, biserica a fost ridicată pe un plan central, în cruce greacă, modificat prin intervențiile din secolul al XVI-lea. Initial, clădirea era compusă din patru brațe egale dispuse în jurul unui careu centrat de un turn octogonal. Fiecare braț era compus din câte două travee, una pătrată și alta poligonală, corul bisericii fiind flancat pe ambele laturi de câte două perechi de capele rectangulare. Înrudirea cu spiritul și formele utilizate pe șantierul bisericii mănăstirii cisterciene Cârța, iar pe de altă parte, cu cele prezente la Biserica „Sf. Bartolomeu” din Brașov, ambele ridicate după mijlocul secolului al XIII-lea, permite datarea bisericii evanghelice din Prejmer în a doua treime a secolului al XIII-lea și încadrarea sa în aceeași ambianță stilistică. În biserică se găsește cel mai vechi triptic din Transilvania, datat între 1450-1460. Fiindcă Prejmerul era prima localitate care primea loviturile turcilor veniți prin pasul Buzău, după ce regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de apărare în Țara Bârsei, a început fortificarea bisericii prin ridicarea unei incinte înalte și puternice înconjurată de un șanț lat de apă. Cetatea, cladită în formă de cerc, avea ziduri groase de trei-patru metri și înalte de 12 metri, bastioane, porți de fier și poduri care se ridicau. Un drum de strajă folosea pentru aprovizionarea luptătorilor de la crenele. Pe lângă gurile de foc fixate în ziduri, în cetate se afla un dispozitiv de luptă neobișnuit: vestita „Orgă a morții”. Formată din mai multe arme așezate la un loc, care trăgeau toate deodată, ea producea dușmanului o mare panică și pierderi grele.

Având încă aerul combatant al unei adevărate fortificații medievale, ai senzația că – odată întrat în incinta circulară – trebuie să urci imediat sus pe creneluri și să te pregătești de întâmpinarea unui eventual atac. Prejmer este cetatea ce se află „îm-prej-urul” bisericii și apăra Casa Domnului de mânia omului…

Un răspuns la “Singurul loc din România notat cu Trei stele în faimosul ghid turistic Michelin: Cetatea Prejmer”

  1. IO...gerules spune:

    E umilitor.Vin strainii,hraparetii,incultii,excrocii sa dea hartii de apreciere minunatiilor create de poporul roman dealungul istoriei.Astia se baga sa se afle in treaba cu sopul marsav de a profita material si spiritul pe seama istoriei de aur ale romanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*