La Dobroești a avut loc „Simpozionul Cultural Marea Unire la ceas de Centenar”

Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, a continuat seria de manifestări dedicate Marelui Centenar al Unirii de la 1 decembrie 1918 prin desfășurarea proiectului intitulat „Simpozion Cultural Marea Unire la ceas de Centenar” ce a avut loc pe 30 noiembrie 2018, în comuna Dobroești din județul Ilfov. Scopul „Simpozionului Cultural Marea Unire la ceas de Centenar” a fost acela de a aduce în atenția participanților date istorice, muzeografice și de istorie bisericească mai puțin cunoscute și care au avut ecouri de-a lungul timpului, în vederea realizării evenimentului de la 1 Decembrie 1918, prin prezentarea broșurii „Patrimoniul Unesco din România 2018” – Ediție omagială la Centenarul Marii Uniri – coordonator Adriana Scripcariu; prezentarea materialului „Mândru că sunt român”.

Tematica documentelor prezentate au făcut referire la: Domnitori pe nedrept uitați și importanța lor la realizarea Marii Uniri; Monumente importante de pe teritoriul României închinate Marii Uniri, personalități și acțiuni ale Bisericii Ortodoxe parte din realizarea acestui ideal românesc. Invitați speciali au fost: prof. univ. Dr. Istorie Aurel David, prof.doct. teologie Leon Arion, muzeograf și doctor în Istorie Gabriel Constantin și domnul avocat doctorand în Istorie Adrian Iscru. Programul a continuat cu un recital de muzică clasică interpretată de cvartetul „Arpeggione”, cu o selecție de lucrări clasice și adaptări românești. În încheiere a urmat un recital deosebit al trupei „Anton Pann” cu cântece de epocă.

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, Primăria Dobroești și Consiliul Local Dobroești au oferit cetățenilor din localitate un program artistic susținut de formațiile și artiștii următori: Maria Dragomiroiu, Mandinga, Adda & Band, Vasile Ceterașu & Amalia Rusu, Fanfara Militară, Monado Dance, urmat de diferite dansuri populare, dar și de un program artistic susținut de elevii Școlilor Gimnaziale nr. 1 și nr. 2 din Dobroești. Alte activități care au urmat au fost: Parada costumelor populare tradiționale; Ateliere meșteșugărești de olărit, fierărie, pictură de icoane pe sticlă, țesut la război, cât și ateliere de creație artistică pentru copii. Alte evenimente în această zi minunată au mai fost: anunțarea câștigătorilor concursului de creație în familie cu tema centenarului; aprinderea luminițelor de Crăciun și un mare foc de artificii ce a luminat cerul Dobreștiului, mai unit în cuget și în simțiri ca niciodată.  (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*