„Unirea prin sacrificiul națiunii s-a făcut!”

Casa de Cultură „Tudor Arghezi” din Chitila a primit cu brațele deschise lansarea proiectului dedicat Centenarului Marii Uniri cu tema „Unirea prin sacrificiul natiunii s-a făcut!”, proiect care aparține Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, reprezentat de Alexandrina Niță, în calitate de director, într-o frumoasă zi de 27 aprilie 2018. A participat la eveniment din partea Consiliului Județean Ilfov domnul Rizia Tudorache, vicepreședinte. Institutului Național al Patrimonului a fost reprezentat de doamna Dana Mihai – director științific. De la Arhivele Județului Ilfov a fost prezentă la eveniment doamna director Cristina Țineghe, de la Inspectoratul Școlar Ilfov – doamna inspector Rori Gheorghișor, de la Școala Gimnazială Nr. 1 „Ion Vișoiu” din Chitila – doamna director adj. Anca Palamar, de la Casa de Cultură Buftea – domnul director Robert Nagy, de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă – domnul director adj. Iulian Gavrilescu, dar și reprezentanți ai presei județene, ai Casei de Cultură „Tudor Arghezi” din Chitila – domnul Bogdan Stănescu și din partea Primăriei Orașului Chitila.  Au mai participat oameni de cultură din județ, cadre didactice și peste 200 de elevi.

În cadrul evenimentului a avut loc simpozionul cu tema „Monumentele Eroilor Marelui Război”, concursul judetean de artă-plastică cu tema „Sacrificiul, Jertfa” și o expoziție cu reproduceri fotografice ale personalităților implicate în Marea Unire, personalități marcante care au contribuit la întregirea țării, în anul 1918. Lucrările de artă plastică au fost realizate de copii și tineri din județ cu vârste între 6 și 18 ani. Pe parcursul întregii manifestări au fost proiectate pe un ecran portretele personalități marcante care au contribuit la actul Marii Uniri, spre a fi într-un anume fel prezente și ele la acest act cultural. De asemenea, atmosfera a fost susținută de acordurile cunoscutelor opere ale compozitorilor Ciprian Porumbescu și George Enescu, fapt ce a creat o încărcătură de o natură cu totul specială. După intonarea Imnului Național al României, a urmat emoționantul cuvânt de deschidere al doamnei director Alexandrina Niță, din partea CJCPCT Ilfov.

Doamna Dana Mihai, cunoscut istoric de artă și director științific al Institutului Național al Patrimonului a prezentat simpozionul cu tema „Monumentele Eroilor Marelui Război”, exemplificând cu materialul expozițional prezentat pe panopliile și șevaletele aflate în vecinătate publicului, pe scenă, pe lateralele sălii mari de spectacol și pe holurile Casei de Cultură. Domnul vicepreședinte Rizia Tudorache, din partea Consiliului Județean Ilfov, a transmis un mesaj vibrant despre patriotismul românilor care au dat sacrificiul suprem în Marele Război, pentru ca România să fie întregită, iar tinerei generații să-și iubească țara și să nu-și uite înaintașii. A urmat eleva Stănescu Andreea, din clasa a VIII-a (Școala Gimnazială Nr. 1 „Ion Vișoiu” din Chitila) participantă la Olimpiada de Istorie (profesor îndrumător Palamar Cristian), ce a prezentat lucrarea „Despre MAREA UNIRE”.

După o trecere în revistă și prezentare a personalităților care au contribuit la actul Marii Uniri, s-au acordat premiile participanților la Expoziția – Concurs de artă plasică „Sacrificiul, Jertfa”. Au fost prezentate în concurs 83 de lucrări, semnate de 76 de elevi participanți, împărțiți pe două categorii: de la clasa 0 până la clasa a IV-a și de la clasa a V-a, la clasa a VIII-a. Juriul expoziției – concurs a fost format din următorii: Mihnea Badea (Școala Gimnazială Nr.1, Buftea), Palamar Cristian (Școala Gimnazială Nr. 1 „Ion Vișoiu” din Chitila), Mariana Badea (Școala Gimnazială Nr. 1 „Ion Vișoiu” din Chitila) și Popa Anica (CJCPCT Ilfov). Aceștia au notat și au deliberat, fiind acordate 17 Premii I, 8 Premii II, 17 Premii III și 34 de mențiuni. Profesorii îndrumători ai acestor minunați și talentați copii sunt Preot Niță Ștefan (Parohia Pașcani din Moara Vlăsiei), Profesor Niță Maria (Școala Generală Nr.1, Moara Vlăsiei), Niță Mirela (Centrul Cultural Social de pe lângă Parohia orașului Bragadiru), profesor Popescu Roxana (Liceul Teoretic „Ioan Petruș” din Otopeni), profesor Stoilă Ioana (Școala Gimnazială Nr.1, Ciorogârla), profesor Rădulescu Ana (Școala Gimnazială Nr.1 Berceni; Liceul Teoretic „Al. Rosetti” din Vidra) și profesor Tănase Mariana (Școala Gimnazială Nr.1 Buftea).

Mulțimind gazdelor pentru ospitalitate și organizatorilor pentru crearea acestui moment special, cei peste 200 de participanți au aplaudat îndelung și au căutat apoi din nou spațiul expozițional spre a mediatiza fotografic, pe rețelele de socializare, evenimentul ce s-a desfășurat la Chitila și care va lăsa amintiri plăcute în memoria noastră. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*