Ne facem că plouă, tovarășo Ecaterina?!…

La Târgu Mureș în clasele cu predare în limba română sunt 38 de elevi, în cele cu limba maghiară sunt 16 elevi! Iar acum se mai înființează un liceu cu limba maghiară! Pentru cine? Pentru elevi sau pentru profesori?

– Domnule profesor ION COJA, cum comentați situația din Țară?

– Din păcate, nu prea știi pe care informații să te bazezi!… Sursele publice, mai ales televiziunile , se contrazic și sunt vădit partizane. Din toate aceste subiecte controversate, unul mi se pare totuși unanim acceptat ca o mare porcărie: dosarul Microsoft! Un eșec al justiției noastre, o rușine pentru clasa politică… O hoție la care au pus botul miniștri de toate culorile, inclusiv ministra noastră, a Învățământului, numita Ecaterina Andronescu, că doamnă nu-i mai pot spune!… Sper că PSD i-a luat șefia comisiei din Parlament pe considerentul acesta: implicarea în hoția Microsoft! Următorul pas pe care-l aștept: să nu ne mai pomenim cu nerușinata pe ecrane ca exponentă a PSD! Și nici pe lista de candidați la viitoarele alegeri parlamentare să n-o mai prind!… Mă așteptam s-o văd din proprie inițiativă că renunță la imunitate și cere să fie anchetată înainte de a interveni termenul de prescriere! Ce exemplu minunat ar fi dat pentru toți tinerii din România!… Am primit mai multe mesaje privind incorectitudinele la care s-a dedat încă din facultate! Nu le dau publicității! Nu mai este nevoie de nicio dovadă privind lipsa de onestitate, de caracter, a amețitei!… Părea deseori de pe altă lume, dar nu! Nici vorbă! E foarte realistă și teribil de pragmatică! S-a descurcat bine printre colegii mafioți, din clasa politică, le poate da lecții cum poți să furi nepedepsit! Doar de ce suntem la putere?! Noi, mafioții din partidele parlamentare!… Alt subiect, te rog!

– Pensiile, salariile!

– Subiect greu de abordat, este prea tehnic! Punctul de pensie, pilonul X, pionul Y, nu prea pricep!… Dar câteva principii tot aș susține! Pe urmele lui Eminescu și …Ceaușescu! Nu te mira! Nu mai ții minte versul cu poetul care prin protecție de fuste, se visează cumulard?! Beneficiar a mai multor salarii, tantieme, pensii, sporuri… Ceaușescu la un moment dat a decis ca persoanele care dețin mai multe funcții să nu mai beneficieze de salariu pentru fiecare funcție. Să aleagă din salariile primite ce salariu să primească în continuare, iar dacă vrea să-și păstreze celelalte funcții, să o facă, dar fără să mai fie retribuit!… Deci să existe cumul de funcții, dar nu și de salarii! Ceaușescu, care avea enșpe funcții în stat și partid, primea un singur salariu… Așa se zicea! A fost așa?… Țineți minte Elena Ceaușescu cum a plecat pe ultimul ei drum, de la Snagov, cu câteva carnete CEC ?… Erau toată averea „cuplului”… Mi se face milă când mi-aduc aminte!

– Aud că s-a luat decizia ca niciun bugetar să nu aibă un salariu mai mare decât al Președintelui!

– O decizie foarte bună! Dar rămâne cumulul de salarii și de pensii! Aici să se intervină și să se stabilească un plafon: cei care sunt plătiți de la stat, cu salarii și pensii de la buget, să poată avea și zece salarii, dar cumulate aceste salarii să nu poată depăși salariul Președintelui Țării. La fel, pensiile cumulate să nu poată depăși 75 la sută din salariul președintelui, iar salariul președintelui să nu depășească un plafon, stabilit prin raportare la salariul minim pe economie. Am impresia că salariul lui Ceaușescu era de 12 salarii minime!…  Cine știe mai bine să mă corectezt! Dar eu pun în discuție niște principii! Și repet: pensiile și cumulul de pensii și salarii să respecte un anumit plafon! În momentul de față, profitând de unele inexactități ale legilor, unii și-au calculat niște pensii astronomice!… Până vom avea timp să modificăm legile, este mai simplu să se introducă un plafon, pe care să nu-l poată depăși nici cel care cumulează zece pensii!

– Dumneavoastră cum stați cu cumulul de pensii!

– Stau bine! Ar mai încăpea câteva pensii bune până la plafonul care ar putea fi introdus!…

– Cum e cu pensia de parlamentar?

– Pensia de parlamentar trebuie menținută! Celor care au primit cândva voturile a zeci de mii de concetățeni și au intrat în Parlamentul României trebuie să le asigurăm un minim material pentru o bătrânețe decentă, demnă de un „ales al poporului”! Această pensie este expresia respectului față de noi înșine ca stat, ca națiune, ca electorat! Abia așteaptă tabloidele să consemneze traiul mizer de care ar avea parte un fost parlamentar… Acest drept al foștilor parlamentari este același, este egal pentru toți foștii parlamentari! De aceea nu sunt de acord cu cumulul de pensii parlamentare. Am vorbit și cu alți colegi, din Asociația Foștilor Parlamentari, majoritatea sprijină ideea ca pensia de parlamentar să fie una singură, aceeași pentru toți foștii parlamentari, indiferent de durata legislaturii. Punctul de plecare este respectul pentru votul care i s-a acordat fostului parlamentar! Per total, dacă introducem plafonul pentru pensiile din bugetul statului, cele mai multe dispute dispar.

– Să înțeleg că acest plafon poate fi depășit prin salarii sau pensii obținute în mediul privat?

– Ai înțeles foarte bine!

– Cum vedeți povestea cu Liceul maghiar catolic din Târgu Mureș?

– Din discuțiile purtate am reținut niște cifre: elevii maghiari din Târgu Mureș au la dispoziție 50 de clase, iar elevii români 60. Număr stabilit probabil în funcție de raportul dintre maghiari și românii din localitate. Cu toate acestea, în clasele cu limba română, numărul elevilor este în medie de 38 de elevi în fiecare clasă, iar la clasele cu limba maghiară elevii sunt în număr de 16!… În plus, deși au dreptul la 50 de clase, s-au înființat numai 46 de clase cu limba maghiară. Pare ciudat că se mai înființează acum câteva clase cu limba maghiară! Ce nevoie mai poate fi pentru elevi? Care să fie explicația acestei situații neașteptate? Nu găsesc decât o explicație: la clasele cu limba română vin și mulți elevi maghiari! Există zeci de motive pentru o familie de maghiari normali să-și dea copiii la școală în limba română, dacă nu vor să facă din copiii lor niște handicapați,  niște marginalizați, niște frustrați. Am cunoscut parlamentari udemeriști care și-au dat copiii la școli românești, până au intervenit cerberii UDMR și i-au obligat pe parlamentarii UDMR să fie mai …patrioți! Este evident că sistemul actual al învățămîntului în limba maternă  –  conceput în mare parte sub ministeriatul infractoarei mai sus amintite, este aiurea făcut, gândit să satisfacă niște interese politice, ale unor lideri temători că rămân fără electorat. Nu este gândit în folosul copiilor! Ar fi interesant să aflăm câteva date statistice mai exacte pe această temă. Vom afla lucruri de tot hazul – haz de necaz!, privind Liceul maghiar din București, de exemplu. Pentru cine cunoaște situația întreb numai atât: Câți copii maghiari din București sunt elevi la acest liceu?… Întreb dat fiind că maghiarii din București sunt de ordinul a zeci de mii! Își dau copiii la liceul maghiar? Liceu renumit cândva pentru calitatea  precară a actului didactic… Nu mai știu ce o fi astăzi!

A consemnat Tommy Stoicutz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*