Tezaurul monetar din argint de secol XVI descoperit la Bulzești (jud. Dolj)

Posesorii de detectoare de metale fac unele descoperiri neașteptate, după alte descoperiri, și acestea tot neașteptate. Astfel, un asemenea căutător de comori – Dumitru Banța – a scos la iveală în ianuarie 2013 de la adâncimea de 30 cm. un tezaur monetar din argint format din taleri, jumătăți de taleri, akcele și groși, identificate ca fiind din secolul al XVI-lea. Acest tezaur numără 1473 de diferite monede ale epocii și a fost descoperit pe teritoriul localității Bulzești din județul Dolj.

După procedura de predare a monedelor către autoritățile locale, acestea au fost curățate și studiate, ajungând apoi în colecțiile Muzeului Olteniei din Craiova. Tezaurul monetar este considerat de către specialiști unul dintre cele mai importante tezaure monetare descoperite în ultimele decenii în regiune, după ce Consiliul Judeţean Dolj a alocat și fondurile necesare acestei achiziţii. În urma expertizei s-a stabilit că valoarea totală este de aproape 43.000 de euro, iar persoanei care a făcut descoperirea îi revine 40 la sută din această sumă.

Consilierii judeţeni au aprobat la sfârşitul lunii ianuarie 2014, alocarea sumei de 100 000 de lei, care va fi folosită de Muzeul Olteniei pentru cumpărarea unor obiecte de patrimoniu ce vor îmbogăţi colecţiile instituţiei. Pe lângă „tezaurul de la Bulzești”, muzeul ar mai putea achiziționa și o colecție de fluturi exotici. „Ne bucură mult faptul că reuşim, încă o dată, să sprijinim Muzeul Olteniei pentru a-şi îndeplini unul dintre cele mai însemnate roluri ale sale, acela de a prelua obiecte de o deosebită importanţă istorică, pentru a le păstra şi a le pune în valoare, prin cercetare şi prin prezentarea lor către publicul larg. Având la dispoziţie suma de 100.000 de lei, alocată recent pentru achiziția de obiecte de patrimoniu, muzeul va putea plăti, în condiţiile legii, pentru tezaurul de la Bulzeşti, considerat de specialişti drept una dintre cele mai importante descoperiri făcute în ultimele decenii în regiunea Olteniei şi chiar în întreaga ţară, atât prin numărul de monede, cât şi prin însemnătatea istorică”, avea să declare Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj. Aproximativ 17 000 de euro îi revin persoanei care a făcut descoperirea.

Tezaurul, în greutate de 1806,74 de grame argint, a fost găsit în zona satului Gura Racului, de pe raza comunei doljene Bulzești. Pe 2 august 2017 s-au împlinit 384 de ani de la prima atestare documentară a comunei Bulzeşti, localitate care cuprinde şi satul Gura Racului, unde s-a născut marele om de cultură Marin Sorescu. În anul 2013 profesorii Nicolae Miu şi Valentina Gorgan (Miu) au pus cap la cap informaţii şi documente şi au realizat „Monografia comunei Bulzeşti. Spaţiul şi spiritul bulzeşteano-frăţilean – o părticică de istorie şi pământ românesc“. Bulzeştii, „darul pe care ni l-a făcut istoria“, după cum frumos îl descria Marin Sorescu în scrierile sale, i se dezvăluie ca loc unic celui ce va avea curiozitatea să răsfoiască această monografie. Istoricul locului, principalele etape ale evoluţiei social-economice şi politice, începuturile învăţământului, activitatea culturală, bisericile şi personalităţile de seamă ale comunei, fenomenul literar „Soreştii comunei Bulzeşti“ fac subiectele unor capitole din lucrare. Interesantă este şi propunerea autorilor, care sugerează câteva obiective istorice şi naturale ce ar putea fi incluse în circuitul turistic şi de agrement al satelor din Valea Frăţilei: biserica şi cimitirul multiseculare de la Gura Săliştii, situate pe locul în care, cu peste 300 de ani în urmă, fusese incendiat schitul Mănăstirii Tezlui, Casa Memorială „Marin Sorescu“, „construită în ultimii ani de viaţă ai poetului, în mijlocul unei păduri de salcâmi şi ascunsă direct în desişul acestora“, cea mai veche biserică ce poartă hramul „Sfinţii Voievozi“, conacul boieresc „Ion Pazu“, construcţie medievală, în stilul obişnuit al curţilor boiereşti și ultima fântână cu ciutură.

Revenind la marea descoperire făcută în vatra acestei localități, tezaurul monetar „de la Bulzeşti” are o inestimabilă valoare documentară, după cum ne spune managerul Muzeului Olteniei din Craiova, Florin Ridiche, în special prin unicitatea unora dintre piesele care îl compun. „Ele provin, practic, din toate regatele şi imperiile medievale europene, majoritatea lor din Imperiul Otoman. Unele sunt rare şi chiar singulare între descoperirile din Oltenia şi, din cunoştinţele noastre, din ţară, amintind aici un teston emis în numele lui Carol al IX-lea, regele Franţei, un taler Johann Wilhelm I sau un ort emis de oraşul Nürenberg. Cum cea mai recentă dintre monedele descoperite la Bulzeşti datează din 1590, opinia noastră este că tezaurul ar fi fost îngropat în ultimul deceniu al secolului al XVI-lea, în contextul agitat al războiului dintre Liga Sfântă şi Imperiul Otoman, la care au participat şi domnii Ţărilor Române, în frunte cu Mihai Viteazul”, a precizat Florin Ridiche. „Apreciem în mod deosebit sprijinul financiar pe care Consiliul Județean Dolj l-a asigurat de-a lungul timpului, sprijin fără de care nu puteam să ne implicăm în organizarea atâtor manifestări de înaltă ţinută şi să îmbogăţim patrimoniul muzeului şi al întregului judeţ cu una dintre cele mai importante descoperiri făcute în ultima vreme pe teritoriul României”, a mai afirmat managerul Florin Ridiche. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*