Pentru ca Lumina să devină Mântuire…

Apărută la Editura Alutus, Cartea de rugăciuni împlinită întru mulțumirea credincioșilor și demna laudă a truditorului care a așezat-o întru trebuința noastră, dar și ca un fragment de devoțiune către Domnul nostru, lucrare aranjată în pagini de rugăciune ca un ropot desprins din curgerea-șirag a unei mătănii de către preotul Gheorghe Alb, cu binecuvântarea ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului și Maramureșului, constituie una dintre cele mai prețioase lucrări ce pot poposi în mâinile credincioșilor.

Găsim aici tot ce îi este de trebuință credinciosului întru împlinirea rugăciunilor sale, acest adevărat canon de rugăciune făcând negreșit mulțumire și lui Dumnezeu, dar răspunzând și căutărilor simplului credincios întru așezarea și desăvârșirea sa în rugă. Căci fără rugăciune, nu poate exista cu adevărat o viață spirituală, nefiind îndeajuns să intrăm în Casa Domnului și doar să ne gândim la ale noastre, la ce ne-ar face nouă trebuință ca rezolvare, la ce ne-ar putea alina problemele, la așezarea acatistelor și atât.

Viața spirituală nu doar trebuie să-și înceapă fiecare nou Început, fiecare început al fiecărei zile din trecerea noastră pe acest pământ, cu câte o rugăciune, nu este de ajuns nici să încheiem ziua cu o altă rugăciune!

Viața spirituală este ea însăși o continuă rugăciune. Un psalm al trecerii rugăciunilor scrise de Sfinții Părinți prin noi, modelându-ne aluatul din care suntem făcuți pentru a atinge cu adevărat întrepătrunderea. Întrepătrunderea ca purificare prin rugăciune a trupului, sufletului și duhului nostru, dar și a locului unde ne rugăm, loc care, doar prin rugăciune, devine un spațiu teocosmic și geocosmic ubicuitar. Căci doar prin rugăciune putem fi, și aici, și Acolo, și jertfă și Închinare, și înțelegere și Pătrundere, și trecut, și prezent, și Viitor.

Prin canoanele de rugăciune, primim și mai multă lumină, iar Cartea de rugăciuni de față este o fereastră prin care putem păși în mântuire. Căci Lumina este Mântuire, iar Mântuirea este Lumină.

Preotul Gheorghe Alb a așezat rândurile de rugăciune într-un adevărat „abecedar” dar și un dicționar al Rugăciunii. De la înțelegerea rostului rugăciunilor și felul lor de înfăptuire, pentru a ne fi cu adevărat de folos, până la decuparea rugăciunilor pentru „diverse trebuințe”.

Și trebuie subliniată deschiderea acestui volum cu o rugăciune a rugăciunilor, eminesciană, care luminează și deschide sufletul precum zorile deschid ziua de mulțumiri aduse lui Dumnezeu. Urmează rugăciunile pentru sănătate, pentru suflet, pentru inimă și minte, pentru întărirea credinței, pentru dobândirea înțelepciunii și a mântuirii, pentru recunoașterea păcatelor, și alungarea demonului care ne-a împins în păcat.

După trecerea credinciosului prin mai multe Acatiste, menite a-l pregăti spiritual, a-l învăța cu lumina, cartea ne aduce și partea ei de folos imediat. Partea „pământeană” a rugăciunii, aceea dedicată rezolvării problemelor noastre. Și găsim aici rugăciuni pentru „diferite trebuințe”, pentru elevi și studenți, pentru lucru, pentru călătorie, pentru căsătorie, pentru sporul casei, pentru soți și părinți… Sunt atât de multe rugăciuni strânse între coperțile acestui volum, încât, dincolo de rugăciune ca laudă adusă Domnului, este imposibil să nu găsim folos pentru fiecare clipă și problemă din viața noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*