„Teatrul mi-a schimbat viaţa şi percepţia asupra ei”

Actrița Alexa Lucia Istrate s-a născut pe 28 Februarie 1985 în Bucureştiul nostru „antic”. Pasionată de culoare a absolvit Şcoala Populară de Arte, secţia Iconografie, Grafică şi Caricatură, având planuri mari în domeniu. Apoi a intrat în trupa pop „OOOps”, cu care a cântat o vreme, trecând apoi la trupa de rock alternativ „Camera 101”.  Dintre toate artele nu încercase actoria, aşa că a dat examen de admitere la Facultatea de Teatru a Universităţii Spiru Haret în anul 2005 şi, odată admisă a fost studenta profesorilor Constantin Codrescu și a lui Vlad Rădescu. A absolvit Facultatea de Teatru în anul 2008 şi a debutat pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti. În timpul facultăţii ne-a delectate cu roluri savuroase precum: Didina Mazu din „D-ale Carnavalului” de I.L.Caragiale, Laurencia din piesa „Fuenteovejuna” de Lope de Vega, Polia din piesa „Micii burghezi” de Maxim Gorki, Ioana din piesa „Aceşti îngeri trişti” de D.R.Popescu, Martirio din piesa „Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca, Caterina din piesa „Henric V” de William Shakespeare, Cintia din piesa „Truffaldino, doftor zburător” (Commedia dell’arte), Oana din piesa „Viforul” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, Paraua din piesa „Istoria unui galbân” de Vasile Alecsandri.

Actriţă în cadrul Companiei „ETC”, Alexa rămâne tot actriţă chiar şi atunci când îşi ajută colegii, la Teatrul de Comedie, unde pentru o vreme le-a suflat replicile. De mică, Alexandra Lucia Istrate, pe scurt, Alexa, cum îi spune toată lumea, a dat dovadă de talent. Prima dată s-a remarcat prin aptitudinile la desen şi se gândea să dea la Arte Plastice. Dar, în adolescenţă, a descoperit că are talent de actriţă. „Am participat la Festivalul de Teatru pentru Liceeni «George Constantin», cu  rolul Daciei Necşulescu din «Titanic Vals», de Tudor Muşatescu, şi am avut surpriza de a câştiga premiul pentru rol principal feminin, pe care mi l-a înmânat actorul Claudiu Bleonţ. Atunci, la Gala de decernare a premiilor, care a avut loc la Palatul Copiilor, când m-am văzut aplaudată de o sală plină, care mi se părea imensă, m-am îndrăgostit de apluze şi am ştiut ce vreau să mă fac în viaţă: actriţă“, îşi aminteşte cu emoţie Alexa. „Am avut noroc de profesori foarte buni“ La Facultatea de Teatru a Universităţii Spiru Haret, Alexa l-a avut maestru  pe marele actor Constantin Codrescu, iar la studii muzicale a avut şansa să lucreze cu Gabriel Gheorghiu, un excelent profesor de canto şi de dicţie, dar şi cu tenorul Constantin Gabor, cu Marius Ţeicu şi cu Ozana Barabancea, o specialistă în jazz. „Datorită lor mi-am dezvoltat talentul muzical“, spune artista, care se declară o mare admiratoare a Mariei Tănase. Ea a câştigat un casting televizat în anul 2007 şi a participat împreună cu Trupa OOOPS! la un turneu muzical la care au luat parte, ca invitaţi, Mihai Trăistariu şi Mircea Baniciu. La Teatrul de Comedie, Alexa a fost angajată din anul 2009, ca sufleur colaborator şi aşteptă cu nerăbdare clipa când i se va încredinţa un rol. Ea a „suflat“ replicile în spectacolul „Elling“, în regia lui Vlad Massaci, dar şi în spectacolul lui Silviu Purcărete, „Femeia care şi-a pierdut jartiera“, o comedie franţuzească, care s-a jucat la Sala Mare a Teatrului de Comedie. „Pentru moment, îmi place să fiu sufleur, pentru că joc, din culise, toate rolurile de pe scenă. În plus, îmi însuşesc tehnici regizorale pe care nu le-am studiat la facultate. Eminescu, însuşi a fost sufleur!“, spunea Alexa, îndrăgostită de tot ce înseamnă teatru. Ca actriţă, tânăra a evoluat în cadrul companiei de teatru „ETC“, pe care ea a înfiinţat-o, împreună cu alţi foşti colegi de facultate. Primul lor spectacol, comedia «Ș.A.M.D.», o adaptare după „Poiana Boilor” de Cehov, a putut fi văzută în fiecare marţi seară la clubul „Junkbox”, fosta discotecă „Why Not”.

Mi-ar plăcea să călătoresc toată viaţa!“, mai spune Alexa care declară că are o fire nomadă. Ea învaţă cu uşurinţă limbile străine şi îi place să le folosească pe cele pe care le ştie: italiană, spaniolă, engleză şi franceză. De asemenea, adoră animalele şi copiii. Ce nu-i place Alexa detestă constrângerile de orice fel. „Cred că mi se trage de la grădiniţă când am fost bătută să scriu cu mâna dreapta. Acasă mâzgăleam doar cu stânga!“, spune actriţa, care scrie acum cu ambele mâini. Şi pentru că este o fire visătoare, se teme cel mai mult să nu fie minţită.  După absolvire a interpretat alte şi alte roluri pe scenele profesioniste de teatru din ţară, precum: Natalia Stepanovna din piesa „Cerere în căsătorie”, adaptare după A.P. Cehov (regia Dimitrii Bogomaz). Acest spectacol s-a jucat la Braşov, Bran, Bucureşti, Montreal, Toronto şi Ottawa (Canada). A mai interpretat personajele  Kacia şi Mara din spectacolul  „Trilogie belgrădeană” de Biljana Srbljanović (regia Dimitrii Bogomaz) la Teatrul Arca din  Bucureşti. Pentru că este deschisă către nou și evoluție, a fost cooptată ca actor la „Green Bee Project”. Cu ajutorul acestui proiect, ecologia este explicată pe înțelesul copiilor, iar procesul de educare și de fixare a informațiilor se realizează prin intermediul unor jocuri și activități interactive, într-un limbaj și un format adaptat vârstei lor, dar și tipurilor de interacțiuni moderne. Proiectul „Green Bee” își dorește să realizeze o schimbare de atitudine față de mediu, prin încurajarea gesturilor eco încă din copilărie. Ecologia este explicată sub forma unei aventuri SF în care copiii joacă rolul exploratorilor spațiali trimiși să găsească planete și să le terraformeze. În felul acesta, cei mici învață lucruri esențiale despre: atmosferă, aer, poluarea aerului, apa și importanța păstrării acestei resurse, hrana, energie, deșeuri sau transport. Apare în filme artistice şi seriale, precum: „Cocorul” (scurt metraj; regia Mihai Racoviţan, Universitatea Media), „Ultima frunză” (scurt metraj; regia Oana Vlădescu, clasa Prof. Carmazan, rol principal Thea),  „Cealaltă Irina” (lung metraj în regia lui Andrei Gruzinschi, rol Luci – secretara M.A.I.). Actriţa Alexa Lucia Istrate apare două sezoane în serialul „Nimeni nu-i perfect”, difuzat de Prima TV, în rolul Tocilarei, făcându-şi astfel mulţi fani. Mai apare în spoturile publicitare de la: Lay`s România, Pepsi România, Millennium Bank, Vodafone pentru internet, Izvorul Minunilor şi Romtelecom.

În timpul liber scrie poezii şi „esee” şi „întreţine” un blog pe „Feminis.ro”. „Eu sunt, cum zicea Ileana Vulpescu, „o fire sucită şi atrag oameni suciţi”, visez mult, căci sunt născută şi crescută în Bucureşti, fără mari orizonturi naturale, aşa că mi le-am autocreat. Pictez de mică, am ajuns la nouă ani de studii cu pictura, între timp am şi sculptat, am făcut şi-o Şcoală Populară  – secţie muzică uşoară – şi m-am hotărât, într-un final, să mă fac actriţă, spre dezordinea şi debusolarea „regulilor” familiei care e formată din ingineri şi, în general, de oameni cărora le-a plăcut matematica. Teatrul mi-a schimbat viaţa şi percepţia asupra ei …aşa cum şi pictura m-a făcut să percep fiecare secundă a mea de până acum în cele mai frumoase culori …dar găsesc şi o vină acestor arte…m-au adus la un idealism bolnav şi greu de atins. Aşa că desenul l-am limitat la caricaturi sau icoane/ ştiu că sunt la poli opuşi, n-am explicaţie, aşa este şi personalitatea mea de Peştoaică…rece/caldă…şi mă lupt cu teatrul. Asta e faza în care mă aflu acum, în scurt timp îmi va fi dor de muzică. În rest, frecventez locuri diverse, oameni mulţi şi la fel de diverşi, mă ataşez greu dar sigur şi deseori dureros de oameni, mă împiedic de mine şi mă ajut să mă ridic şi ştiu că va veni o zi, o singură zi, care va fi A MEA. În întregime a mea. Şi atunci poate voi reuşi  să impun în universul aristic „pretutindenar”, amprenta sufletului meu cu vocaţii multiple. Am vicii, mă zbat să le părăsesc, dar nu cred că mă zbat cum trebuie, am hibe, am temeri, am multă dragoste de oferit, am şi răutăţi muuulte, am minciuni, am adevăr.. am o tolbă plină de împărtăşit. Îmi plac soarele şi zâmbetele pe care reuşesc să le provoc oamenilor din jur. Şi da, sunt de acord cu Shakespeare: „Viata e o scenă şi noi toţi suntem actori”.  Bine v-am găsit!”

Acum Alexa Lucia Istrate este „child actor” la „EventBox”. Firma „EventBox”,  înfiinţată pe 11 Aprilie 2001, vă aduce spectacole de copii de clasă mondială, licențiate și internaționale, în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Europa de Est. Și pentru că actrița poate comunica și muzical, este și vocalistă la „Cats on the Roof”, grup ce cântă Pop-rock, jazz, blues, funk, country, eclectic și pe care puteți să îl întâlniți prin spațiile muzicale ale Bucureștiului și nu numai. Astfel am redescoperit-o pe tânăra noastră absolventă a Facultăţii de Arte, specializarea Artele Spectacolului (Actorie), din cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, actriţa  Alexa Lucia Istrate, care caută şi se caută, dar între timp a creat o serie de personaje interesante şi valoroase. La mai multe creaţii teatrale, dar şi grafice sau muzicale, dragă Alexa – Lucia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*