Ziua Limbii Române – identitate, unitate, valoare națională!

Acțiunile culturale dedicate Limbii Române exprimă, în primul rând, valoarea supremă prin care se identifică personalitatea și identitatea poporului român. Astfel, identitatea națiunii române este marcată de calități demne de apreciere prin intermediul cărora i se determină locul respectiv în sistemul valorilor naționale și nu numai. Nemijlocit, prin sistemul valorilor naționale se disting procesele ce definesc individualitatea poporului român, însoțită de însușiri morale, intelectuale, spirituale. Deci, este vorba de națiunea română care are la bază limba română, aceasta fiind o limbă indo-europeană ce face parte din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice, teoria oficială fiind că limba română provine din latina vorbită şi geto-dacă.

Limba română este vorbită de către 28 milioane de persoane din întreaga lume, iar aproximativ 24 milioane de persoane o consideră în calitate de limbă maternă. Este foarte plăcut și frumos acest lucru, unde ar urma să ne mândrim în funcție de importanța și necesitatea limbii române   în viața existențială a unui popor. În așa mod, Ziua Limbii Române din 31 august este o acțiune nespus de nobilă în destinul românului de pretutindeni. Ziua Limbii Române este comemorată de către toate comunitățile românești din lume, aceasta fiind sărbătoarea care slăvește și pune în valoare graiul românesc ce este corelat cu identitatea și personalitatea națiunii române. Prin valoarea graiului românesc există istoria neamultui ce determină și reliefează în timp procesele de dezvoltare a societății române, cu succesele și insuccesele corespunzătoare. Istoria unui neam vine de la sine, dar, în același timp, fiind dictată de elemente esențiale ce sunt parte componentă din identitatea și unitatea națională. Deci, identitatea națională este urmată, în primul rând, de conștiința și sentimentul autentic al poporului român față de tot ceea ce se conține în termenul de valoare națională sau, mai bine zis, în termenul de identitate a valorilor naționale. Numai în așa mod pot fi desemnate punctele cheie ce contribuie la valorificarea și menținerea culturii naționale, la dezvoltarea tuturor valorilor materiale și spirituale necesare unei societăți.

Așadar, Ziua Limbii Române este comemorată de către poporul român din R.Moldova (din 1990) și România (din 2013), și, respectiv, de către toate comunitățile românești din întreaga lume. În calitate de sărbătoare națională, ziua Limbii Române este acea zi în care poporul român se regăsește între valoarea și identitatea națională, între echilibrul sufletesc ce este alimentat de cultura spirituală română. Deci, rolul fiecărui cetățean român este de a prețui și a pune în valoare tot ceea ce este construit de către strămoșii noștri care au pus bazele unei culturi distinse, iar fundamentul acesteia a fost creat din Limba Română – Limba Neamului Românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*