„Noi nu ştim! Noi improvizăm!”

Într-o zi de joi a avut loc în Cafe d’Art un show de improvizaţie cu trupa Obligo. Nu ştiam prea multe despre ei, dar ce puteam pierde, decât doar două ore…Hai să mergem! Şi am mers şi nu am pierdut absolut nimic. Ba chiar mi-a părut rău că a ţinut aşa de puţin. Pe scurt, sunt şase băieţi care încearcă să distreze publicul, şi chiar reuşesc să facă asta. Tot show-ul este împărţit pe joculeţe de improvizaţie, gen „Schimbă”, iar scenariile acestor exerciţii de improvizaţie au temele date de către public. Ei spun că nu au nimic pregătit de acasă şi eu îi cred, în mare, pentru că sunt cu toţii absolvenţi ai Facultăţii de Teatru a Universităţii Spiru Haret, promoţiile 2009 şi 2010, clasele profesorilor Lucia Mureşan, George Grigore, Mircea Constantinescu, Adriana Piteşteanu, Vlad Rădescu, Iulia Boroş și Sorin Dinculescu.

O parte dintre ei sunt și absolvenți ai Ciclului II Bologna (masterat Artă Teatrală), din cadrul aceleiași facultăți. Obligo este o trupa de actori tineri care au transformat repetiţiile şi jocurile de improvizaţie din timpul Facultății de Teatru în adevărate spectacole, având ca scop distracția şi destinderea publicului prezent. Acum acestă trupă este ceva mai cunoscută în întreaga țară, după ce a participat la emisiunea concurs „Românii au talent”, Ediția 2015, de la PRO TV, ajungând până în semifinală. „Trupa a luat naştere în Bucureşti în anul 2009 şi în momentul de faţă conţine 11 membri, zece studenţi – pe atunci – la Facultatea de Teatru a Universităţii Spiru Haret şi un membru student la Conservator“, declara Bogdan Untilă, unul din membrii fondatori ai trupei, în luna iunie a anului 2010. Așa au pornit la drum acum 6 ani, iar după peste 500 de spectacole, au rămas cu cei 5 „magnifici” de bază: Alexandru Mihalache, Șerban Trâmbițașu, Alexandru Rizescu, Bogdan Untilă și Dan Murzea (MC), dar și alți buni colaboratori. Formula pe care se lucrează un spectacol de al lor este ca şi aceea a unui aluat de prăjitură: se ia un public tânăr, cu simţul umorului, se adaugă patru – sau mai mulţi – actori profesionişti şi o scenă, se lasă scenariul şi regia deoparte, să nu se taie, se condimentează cu un prezentator frenetic, şi se amestecă bine, bine, într-o oală de tip „Garage Hall” până se coace, adică 90 de minute. După care se asezonează cu multe aplauze şi se serveşte la cald. Rezultatul?! O porţie zdravană de râs. Atenţie: nerecomandat cardiacilor şi persoanelor fără simţul umorului.

Despre spectacolul pe care îl oferă publicului doritor de umor se spune că: „Show-ul este o contrucţie de puzzle în care tu poţi decide imaginea, tu poţi tăia piesele şi îi poţi vedea pe cei prezenţi pe scenă cum le dau o formă finală. Este un moment în care asişti la naşterea spontană a unui spectacol de dans, muzică, teatru, dar mai ales la demonstrarea talentului celor 5 responsabili de acest lucru.’’ Da, înaintea unui spectacol sunt pregătiri, este normal, dar publicul dă ideile, publicul creează situaţiile, publicul este implicat foarte mult în acest gen de show. Fiecare show este unic şi băieţii de la Obligo sunt foarte spontani şi distractivi. Ei oferă o alternativă la „nu-ştiu-ce-să-fac”-ul din timpul săptămânii! Trupa Obligó creează efectiv un show de improvizaţie, chiar în timpul reprezentaţiei. Un prezentator culege sugestii din public, iar actorii se conformează și trec la acțiune, rezultând 90 de minute de decongestionare cerebrală totală numită popular „hohot de râs”. În Bucureşti îi poţi întâlni la Garage Hall (Strada George Enescu, nr. 25), sau Alsy Cafe (Bd. Unirii nr.65), la   cafeneaua Old City, Clubul Mojo (Str. Gabroveni, Nr. 14), la Palatul Şuţu (Muzeul Municipiului Bucureşti; în cadrul Festivalului de Ceai şi Cafea), „Tati Bar&Terasa Florilor” etc.

Trupa Obligo, cunoscută deja în întreaga Românie pentru spectacolele ei de improvizaţie care atrag prin spontaneitate, naturaleţe şi amuzament, călătoreşte pe toate meridianele şi paralelele geografice ale României: au fost în Bacău, la Piatra Neamţ, la Constanţa, la Timişoara, Braşov, etc. „Obligo” înseamnă „obligaţie”, „datorie”, aşa că, odată asumată această sarcina artistică, membrii trupei trebuie să amuze oamenii plini de necazuri cotidiene, de stres şi alte lucruri care ne afectează negativ viaţa. Întrebaţi despre zona artistică de unde provin, membrii trupei au răspuns: „Suntem actori cu acte-n regulă (am absolvit) şi jucăm în mai multe locaţii. Printre altele, am organizat un eveniment foarte important pentru noi, ca trupă de improvizaţie, în care trupele Comedy Punct Show, Improvisneyland şi Obligó au fost pe aceeaşi scenă. A avut loc o întrecere în arta improvizaţiei între Obligó şi Comedy Sport Show. Meciul s-a incheiat 3-4, dar a fost unul foarte bun. Pe lângă acest eveniment, am mai avut câteva turnee reuşite în Timişoara şi în Sibiu. Astfel am putut atinge multe din scopurile personale şi profesionale ale noastre, dar şi scopurile trupei. Ne-am dat seama că ceea ce facem nu este uşor, că mai avem nevoie de multă răbdare şi că dacă nu ne simţim bine, nu are rost. Bine ne simţim întotdeauna, oricâţi oameni ar fi în public. Am jucat şi pentru 10 oameni, am jucat şi pentru 100. Senzaţia pe care o avem este bună. Gânduri de viitor? Să fie din ce în ce mai bine. Să cunoască mai multă lume fenomenul. Ca să vedeţi şi voi cât am mai crescut, vă aşteptăm la spectacolele noastre.

Vino la un show de improvizaţie al Trupei de teatru Obligó şi ai să râzi cum n-ai mai făcut-o de mult sau poate niciodată. Trupa se va ocupa de întreţinerea atmosferei într-un haos organizat numit „improvizaţie”. Ei îți vor spune: „Dă-ne un titlu de poveste, o replică scurtă sau o frustrare de-a ta, iar noi te vom răsplăti pe loc cu o scenă vie, plină de umor marca Obligó!” Vei vedea jocuri precum „Schimbă”, „Obligó de atitudini” sau „Butonează”. Nu ştim? Improvizăm!  Membri trupei ne mai spun: „Am fost şi la Oradea, la „Festivalul de Teatru de Stradă şi Pub” organizat în cadrul toamnei orădene. Într-o atmosferă caldă şi primitoare am însufleţit un pic centrul acestui oraş cu statui vivante pe parcursul zilei (mulţumim locuitorilor acestui oraş care au fost foarte drăguţi cu statuile), iar o dată cu lăsarea nopţii, am coborât în clubul „Escape” unde am susţinut show-ul nostru de improvizaţie, foarte bine primit de orădeni.” Plăcându-le provocările au acceptat pe 6 iulie 2011 un spectacol mai puţin obişnuit, respectiv „Scene din viaţa accidentală – o lansarea atipică”.

Evenimentul coordonat de către Librăria Humanitas s-a consumat în grădina Green Hours şi a avut ca temă lansarea la Librăria din Fundul Curţii (Calea Victoriei nr. 120) a cinci cărţi apărute de curând la Editura Humanitas Fiction. Spectacolul de teatru de improvizaţie a fost derivat din fragmente alese aparent aleatoriu din fiecare carte, după modelul Pulp Fiction, în care scenele prezentate par să nu aibă nici o legătură una cu cealaltă, la toate acestea adăugându-se o poveste din public. Încă o reuşită a Trupei Obligo, iar actori în cadrul acestui demers artistic au fost şi sunt: Alexandru Mihalache, Şerban Trâmbiţaşu, Alexandru Rizescu, Bogdan Untilă, Teodor Ghiţă, Dan Murzea şi invitaţii Alexandru Petrilă, Cătălin Stelian, pianistul Vlad Pasencu, cât şi alţi tineri talentaţi şi dornici de implicare în evoluţia spirituală a poporului spectator. În primii doi ani de activitate s-au bucurat de prezenţa a peste 8000 de spectatori, susţinând peste 200 de spectacole. Acum după aproape 7ani de activitate și peste 800 de spectacole, ei pot spune cu siguranță: „Noi (încă) nu știm, (și tot) improvizăm!”. Toţi au avut experienţe artistice anterioare în proiecte independente la Teatrul Joint, Teatrul Masca, sau pe alte scene de teatru profesioniste din România, dar improvizația le-a devenit a doua natură și nu au rezistat tentației. Dacă aflaţi întâmplător sau în mod voit de un spectacol al trupei Obligo, găsiţi şi timp să îi vedeţi! Merită! O să râdeţi mult, chiar foarte mult! Este o obligaţie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*