Diaspora – cel mai mare investitor în România!

În ciuda ajutoarelor de la stat pentru multinaționale și companii străine, a scutirii de impozite și oferirea de facilități fiscale, legislative și materiale străinilor, cel mai mare investitor în România este tot românul plecat la munca grea în străinătate. Diaspora este cel mai important investitor în România, nu capitalul străin protejat dincolo de legalitate de către guvernele succesive în dauna firmelor românești. Diaspora, această nouă Românie este mult mai dinamică decât România între granițele statale și cu mult mai eficace economic decât multinaționalele și companiile de peste hotare care ne impun legi și directive politice ca la o colonie.

„Căpșunarii” bat economic multinaționalele din țara noastră. Datele oficiale ale Băncii Naționale ale României (BNR) ne uimesc și arată forța economică a celei de-a Treia Românie: Diaspora. Românii care muncesc în străinătate au trimis constant din 2009, anul în care efectele crizei financiare internaționale au lovit puternic și România, mai mulți bani în țară decât totalul investițiilor străine directe efectuate în aceeași perioadă, relatează Profit. Doar din 2015 investițiile străine au început să depășească din nou banii trimiși rudelor din țară de către românii din Diaspora. Dacă în anii de dinaintea crizei investițiile străine directe depășeau și cu peste 30 la sută banii trimiși din românii din străinătate, începând cu 2009 sumele din urmă au depășit constant investițiile anuale ale străinilor. În realitate românii de afară au susținut supraviețuirea românilor din granițele statale ale României. În 2008, remiterile bănești au însumat 6,3 miliarde euro, în timp ce investițiile străine s-au ridicat la 9,2 miliarde euro.Din 2009 situația s-a schimbat însă radical, banii românilor din străinătate, adică 3,5 miliarde de euro au început să depășească nivelul investițiilor străine directe, care a coborât la 3,3 miliarde euro pe fondul acutizării crizei. În consecință la greu tot banul muncit cinstit și greu de românii din Diaspora este cureaua de siguranță economică a Țării Mamă, în perioadă de criză când băncile și firmele cu capital străin dau bir cu fugiții la metropolă, lăsând poporul român fără locuri de muncă și capital. Între 2009-2014, doar anul 2013 a înregistrat o mică depășire a investițiilor străine, situate la 2,71 miliarde euro, față de banii românilor din afara țării, care au trimis 2,65 miliarde euro. În total, între 2009-2014, românii din străinătate au trimis în țară circa 17,3 miliarde euro, în timp ce nivelul investițiilor străine în aceeași perioadă a fost mai mic cu peste două miliarde euro, respectiv de aproximativ 15 miliarde euro. Având în vedere că cifrele autorităților se bazează pe remiterile oficiale ale românilor din străinătate și nu iau în calcul banii aduși sau trimiși fizic în țară de aceștia, diferența este cu siguranță considerabil mai mare.

Zeci de mii de familii trăiesc din ceea ce trimit diasporeni acasă. Abia în 2015, investițiile străine au început din nou să crească, ajungând la 3,4 miliarde euro și depășind astfel cele 2,7 miliarde euro trimise de românii din Diaspora. Chiar și în aceste condiții, România are cel mai redus nivel al investițiilor străine directe per capita din UE, cu un stoc de 3.400 de euro/ locuitor, în timp ce toate fostele state comuniste depășesc 5.000 de euro/ locuitor. Conform estimărilor oficiale, între 3,5 și 4 milioane de români s-au stabilit în străinătate. Mai bine de trei milioane români trăiesc într-o altă țară membră a Uniunii Europene. Companiile din România care au investitori străini au înregistrat cifre de afaceri totale de peste 250 miliarde de lei (55 miliarde de euro). Studiul Creditinfo arată că firmele cu capital străin au înregistrat cifre de afaceri totale de peste 250 miliarde de lei (55 miliarde de euro) în anul 2015. Pe primul loc sunt firmele cu capital olandez, cu afaceri de aproape 156 miliarde de lei (aproximativ 35 de miliarde de euro). Urmează Germania, cu cifre de afaceri de peste 88 miliarde de lei (aproape 20 de miliarde de euro), Austria (peste 58 miliarde de lei), Franţa (57 miliarde de lei), Italia (34 miliarde de lei), Cipru (33,4 miliarde de lei), Elveţia (27 miliarde de lei) şi Luxemburg (21 miliarde de lei).

Multinaționalele fac profituri uriașe în țara noastră, dar investițiile și oferta de locuri de muncă este minoră față de beneficiile obținute din exploatarea capitalului uman românesc și a resurselor naturale. Ministerul Finanțelor anunța în 2016 că va finanța șase proiecte de investiții ale unor companii strpine care activează pe piața autohtonă, valoarea ajutorului de stat fiind de 621,5 milioane de lei. Pe listă se află companii cu capital străin: Pirelli Tyres România, cu 128,8 milioane de lei, Arctic, cu 163,1 milioane de lei, Clariant Product, cu 68,7 milioane de lei, Robert Bosch, 96,9 milioane de lei, Safe Med Internationa, cu 72,8 milioane de lei, și Alu Menkizen, cu 90,9 milioane de lei. Această selecție se înscrie într-un obicei pe care statul român l-a dezvoltat în ultimii zece ani, acela de a oferi ajutoare de stat companiilor cu capital străin. Ajutoarele statului român nu ajung niciodată în Diaspora, ci fluxul de capital e invers dinspre românii de afară spre cei rămași acasă.

Multinaționalele sunt sprijinite cu facilități fiscale și legislative sau cu infuzii financiare de stat și execută ordinele ambasadelor străine care comandă economicul și politicul în țara noastră și cu toate acestea nu reușesc să concureze cu Diaspora românească, care nu primește nimic de la București, eventual dezinteres, ignoranță și blocarea procesului electoral la data alegerilor. Tot românul plecat cu desaga în spinare în Diaspora, care muncește din greu cinstit și cu lacrimi în ochi datorită încercărilor și umilințelor este cel mai mare și important investitor în România. Poate că a venit vremea ca guvernele de la București să ofere Diasporei măcar respectul cuvenit și recunoașterea pentru că este cel mai mare investitor și cel mai valoros capital pentru România și sută la sută românesc. Respect Diaspora! Fără românii de afară, România ar fi o țară subcapitalizată de tip bananier, exploatată de marile companii străine până la epuizare și extorcare în beneficiul magnaților sau finanțiștilor care conduc temporar UE. De mult am ajuns la concluzia că România independentă cu adevărat e Diaspora românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*