„Dreptate și frăție” (de lojă!) sau dezonorarea prin exonerare!

Ar putea fi un început! Iar ceea ce s-a născut dintr-un conflict de orgolii ar putea escalada, de data aceasta chiar spre binele țării! Liberalul care a intrat în conflict cu marea lojă a Băncii Naționale antiRomânia nu cedează și atacă printr-un argument forte. Liantul care ține întreg castelul de abuzuri, lipsă de inițiative, ori inițiative discriminatorii, decapitalizări și intervenții de guvernanță monetară după interesele „lojei”, este pe cale a fi dizolvat, prin eliminarea din statutul statului în stat al superlojei BNR a prevederii ce asigură exonerarea de orice răspundere civilă și penală a purtătorilor cu șorț denominat din breasla superbancherilor.

Și ar putea fi punctul de plecare al unui conflict care să ducă la generalizarea eliminării superimunităților din toate colțurile de guvernanță executivă sau legislativă, poate și juridică!, de la nivelul Statului Român. Un stat în care mult prea mulți reprezentanți, funcționari sau executanți sunt dincolo de prezumția nevinovăției comune, cea aplicată (aparent) maselor, fiind acoperiți prin statute și regulamente de funcționare cu felurite superimunități.

Pentru că dacă parlamentarul liberal ar reuși să-și finalizeze inițiativa legislativă a eliminării superimunităților, orgoliile, frustrările, ranchiunile și răzbunările, inclusiv pe seama datului ortului caprei vecinului, care funcționează la fel și la nivelul „opincarilor” dar și al „vlădicilor” care, eventual văduviți de „șorțurile” lor de bresle de deasupra legii, oricât s-ar prezenta de superiori nouă, muritorilor de rând, ar fi la fel de ranchiunoși și dedați, nu tentației (asta e a norodului!), ci nevoii de delațiuni, ar porni un adevărat tsunami… Căci, dacă parlamentarii ar face front comun împotriva Băncii Naționale, în mod cert și bancherii „lojei”, prin sferele lor de influențe deloc neglijabile, le-ar întoarce o acțiune similară, atacând prin interpuși superimunitățile parlamentarilor, dar la nivelul Curții Constituționale, fiind improbabil să aibă puterea de a mișca parlamentul, fie și cameră contra cameră, împotriva beneficiilor de care se bucură senatorii și deputații.

Și ar fi un punct de implozie care ar depăși ca eficiență toate încercările de debirocratizare ori de eliminare a tentației coruptibilității lăsate la îndemâna acestora. Pentru că eliminarea superimunităților ar nivela răspunderea a bresle întregi de sub protecția actuală de dincolo de lege, și ar readuce în limite firești de respectare, și nu ignorare ori fentare prin deciziile arbitrare ale procurorilor și judecătorilor, a conceptului prezumției de nevinovăție.

Din păcate, atacarea superimunității „lojei” BNR printr-o inițiativă legislativă arată mai degrabă disponibilitatea clasei politice de a (re)negocia beneficiile de care se bucură cei de la BNR… Altminteri, prevederea din statutul statului în stat al Băncii Naționale ar fi putut fi atacată direct la Curtea Constituțională, și nu ocolită printr-o inițiativă ce va naște un proiect legislativ ce va putea fi negociat, la rându-i, parte cu parte.

Dacă se va ajunge vreodată la un punct de risc pentru BNR! Pentru că, totuși, ca reprezentare a intereselor „externe”,  a jocurilor de influență în favoarea unor, de data aceasta chiar adevărate!, Loje și nu doar simple bresle (naționale, fie ele și cu aparență de multinaționale), „guvernanța” BNR este mult mai palpabilă decât sprijinul de care se bucură inițiatorii parlamentari. Asta dacă nu vor fi și ei acoperiți, între timp, în isteria lor de psedu recuperare a țării de vreun șorț cu monogramă! Într-o acțiune disciplinară a punerii batistei pe țambalul frățiilor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*