Un instrument pentru conducerea „militarizată”…

Înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudențială este unul dintre cele mai mari atacuri la democraţia României, încalcă principiile constituţionale de separare a puterilor în stat şi crează cadrul necesar pentru ca economia ţării să fie dictată într-un mod militarizat de numai nouă oameni ale căror decizii devin obligatorii pentru instituţiile statului.Nouă oameni care nu pot fi traşi la răspundere de nicio instituţie democratică!

Prin înfiinţarea Comitetului se pune, de fapt, toată macroeconomia ţării în mâna unui singur om, care conduce alţi nouă oameni. Acest singur om (care, întâmplător sau nu, este guvernatorul BNR!) poate să spună, după înfiinţarea Comitetului, că în calitate de guvernator al BNR a fost obligat să facă ceea ce a decis tot el, dar în calitate de preşedinte al Comitetului. Nici preşedintele Comitetului, nici ceilalţi opt membri nu pot fi traşi la răspundere de nicio instituţie ai cărei membri au fost aleşi democratic. Iar asta înseamnă că, dacă din funcţiile pe care le ocupă în BNR, ASF sau Guvern se tem să ia vreo decizie pentru că ar putea fi traşi la răspundere, din funcţiile pe care le vor avea în Comitet pot să îşi dea singuri ordine şi tot ei să execute, fără să fie vreodată întrebaţi în legătură cu ce au făcut. Tot acest Comitet crează premiza ca România să fie condusă de guvernatorul Băncii Naţionale, instituţie care riscă să se îndepărteze şi mai mult de profilul apolitic al băncilor naţionale din alte state.

Cinci dintre cei nouă membri sunt primii cinci oameni din BNR. Celor cinci li se alătură primii doi oameni din ASF şi alţi doi membri ai Guvernului numiţi de primul ministru.

Aceştia nouă vor decide în legătură cu politica macroprudentială, cu stabilitatea financiară, vor decide instituţiile şi structurile sistemului financiar. Nu există niciun fel de democraţie în acest Comitet, pornind de la modul de selecţie a membrilor (toţi numiţi), până la activitatea instituţiei: BNR, ASF şi Guvernul sunt obligate să pună în aplicare orice decid cei nouă. Şi, mai ales, nu există niciun fel de democraţie nici la vot, pentru că, în caz de egalitate, preşedintele, adică Isărescu, este cel care decide ce şi cum.

Pe lângă încălcarea principiilor constituţionale de separare a puterilor, cel mai periculos pentru statul român rămâne faptul că membrii acestui Comitet nu răspund în faţă nimănui pentru deciziile pe care le vor lua, indiferent dacă situaţia economică a ţării este puternic afectată. Cu alte cuvinte răspunderea în faţa Parlamentului nu există. Adică cei nouă vor fi mai presus de parlament, preşedinte şi premier.

Democraţia trebuie consolidată în România. Cetăţenii au nevoie de dovezi clare, că le sunt respectate drepturile şi pot contribui participativ la luarea deciziilor importante pentru ţară. Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudentiala ne va aduce în situaţia în care vom avea o Românie a cărei economie este decisă de nouă oameni şi impusă ca în armată, o țară în care Constituţia este încălcată, iar democraţia devine pe zi ce trece mai nesigură. Nu putem permite aşa ceva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*