Prostia la promoție (guvernamentală)

A mai fost unul care, întâi, a dat din mâini indicând ce, cum și unde să se vândă cutare și cutare. Apoi, dacă i-a mers, a decis ce, cum și cât să mâncăm din ceea ce, cum-necum, mai găseam prin locurile de pe unde nu trebuia să mai găsim acel cutare ori cutare.

Pe ăla l-am împuscat… Ghinionul nostru e că, alături, la zid, i-am pus doar soața. Iar tot aparatul care vopsea geamurile magazinelor alimentare, toți tovarășii care ne feliau viața în rații „științific-sănătoase”, toți ageamii care dădeau rapoarte umflate în fața cârmaciului dietetician multipriceput, au scăpat. Ba, și mai tragic e faptul că, la un sfert de secol distanță, pare că geaba i-am fi pus și pe ăia la zid! Că tot scăpa pe undeva un fir de mentalitate.

Și iată că a scăpat! Nu un fir, ci ditamai torentul; roșu… Pentru că mentalitatea „economică” a tânărului ministru al agriculturii, dimpreună cu tot socialismul roșu care l-a așezat în scaun, este halucinantă.

A început cu vizite de lucru prin hipermarketuri! Bine, nu erau primele aplecări spre adulația câmpenească, tânărul având un istoric destul de plin și implinit ca prim adulat al iamaroacelor și prezentărilor agro-alimentare. Dar măcar stătea pe „brazda” lui. Dar, la directiva lui Ponta, prim-tovarășul, s-a deplasat și pe lateralul (ne)priceperii sale, ieșind de pe tarlaua lui de ministru al agriculturii pentru a supraveghea efectul obligatoriu garantat al mândriei soacialiste în izbânda săvârșirii reducerii de TVA. Și a luat-o la pas prin magazine. Chipurile, să verifice personal că prețurile nu cresc.

Apoi, la sfatul brigăzilor stiințifice de hrănire sănătoasă a populației, alți specialiști, alăturați celor dintâi specialiști (mulți urmași ai unor înaintași la fel de „specialiști”) a venit cu alte idei. Că așa s-a dezbătut, hotărât și votat în plenul socialpesedismului din cadrul Marii Adunări a „experților” (sic!) de la Minsterul Agriculturii, cel al Mediului, ANPC-ului și altor asociații de protecție a consumatorilor. Că ar fi utilă „sănătății planetei” (nu a consumatorilor!) aplicarea unor măsuri de închidere a super- și hipermarketurilor la sfârșit de săptămână ori chiar reorganizarea (planificată!) a produselor „autohtone” și a ponderii (centralizate!) a acestora pe rafturi.

Acum, aidoma primului, ăla împușcat, ministrul, la sfatul unora care, evident, o să scape întregi, la fel ca „specialiștii” de acum un sfert de secol, a trecut de la programarea vieții noastre (de unde și cum să ne cumpărăm mâncarea) la indicarea felului cum să mâncăm.

Că i s-a spus lui că românul se bucură să cumpere mult, când e ieftin, dar că mânâncă tot ca până acum, adică prost, iar restul, ăla luat moca, îl aruncă! Și e așa de sigur ce face românul în bucătăria lui că spui că specialiștii ăia s-au mutat din birourile de prin ministere direct la ghenele blocurilor, unde stau și numără ambalajele alimentare.

Prin urmare, pe principiul, „cumpărând mai puțin, salvați natura” (!), ministrul lui „domn profesor” a decis că ar fi cazul să se interzică promoțiile de tip „plătești două primești trei”. Că tot nu mănâncă românul tot și aruncă ceea ce a căpătat gratis. Astfel, ce expiră mai devreme de două săptămâni, nu mai intră la promoții.

Alo, domn ministru?! Măcar știți cum se cheamă economia în care sunteți ministru? Ministru al Agriculturii, nu al Planificării! Ba, la sfatul ANPC-ului, că și ăstia stau și holbează la felul în care se descompun resturile alimentare prin tomberoane, mai marii ministerului par deranjați și de faptul că doar la noi se vinde pâine întreagă. Și nu feliată!

Feliați-o, dară, tovarăși! Pentru binele mamei natură! De fapt, ce spunem noi?, „feliați-o”! Dați-o firimituri, pe cartelă. Să nu mai arunce românii resturi. Iar la sfârșit de lună să halească și cartela, că și aia e gunoi, nu?!

Treaba e că, pentru astfel de aberații, armate de bugetofagi sunt plătiți din banii noștri. Plătiți bine că ei nu au nevoie să cumpere dintr-acelea, pentru nevoiași, de trei la preț de două! Sunt plătiți bine și cei de la ministerul Agriculturii, și cei de la ministerul tâmpeniilor Fiscale (mâine-poimâine bagă ăștia loteria feliilor de pâine „recuperate” de prin tomberoane – în locul bonurilor fiscale, că pe ălea nu o să le mai colecteze nimeni!). Și la Parlament același impact al năroziei bine plătite. Iar ăia vor acum, după programele „Prima casă” și „Prima mașină” (pentru tineri), amândouă ratate, să implementeze programul „Primul loc de muncă”. O să urmeze pesemne programele „Prima nevastă”, „Prima soacră”. Asta dacă nu le bagă mai întăi și pe astea la rații!

Pachete mai mici, vorba ANPC-ului, să ajungă la toată lumea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*