Ce a îmbolnăvit România…

Oricât s-ar strădui unii ghiolbani şi unele precupeţe politice să pozeze în domni şi doamne, esenţa tare a mârlăniei, a parvenitismului răzbate şi prin ţesătură deasă a hănuţei firmate, pentru care au plătit sute de mii de euro. Nici parfumurile tari, nici deodorantul cel mai fin nu pot ascunde mireasma inconfundabilă a usturoiului ce îmbunătăţeşte gustul cârnaţilor de Pleşcoi.

Când afli că unii dintre politicienii români pleacă în concediu cu un avion particular până la Atena, iar de acolo, pana pe o insula exclusivistă încalecă un elecopter, ai sentimentul că te intresectezi cu ditamai parvenitismul despuiat, cu şuncile-i dizgraţioase atârnând greţos. Când vezi imagini cu politicieni şi afacerişti jucând table la Monte Carlo, aşa cum o fac purtătorii de maiouri soioase şi şlapi înnegriţi de ani din cartierele periferice, ai un sentiment de repulsie vecin cu reacţia generată de îngurgitarea unor scoici vechi, uitate la soare vreo două săptămâni. Când vezi că alţi gândăcei politici corciţi cu oportunişti deghizaţi în “businessmani”, ajunşi cu o cursă privată la Monaco, trimit după carne de mici, să-şi astâmpere dorul gusturilor de-acasă, oscilezi între râs isteric şi plâns. Dacă mai aducem în discuţie şi sesiunile de “shopping” consumate pe la magazinele celebre din Milano, Paris ori Dubai, magazine ce practică preţuri descurajante pentru un muritor cu nivel de trăi mediu, obţii imaginea perfectă a unei găşti de parveniţi cocoţaţi pe ulucile bunăstării cu fundaţie şubredă.

Dacă toţi aceşti demni urmaşi ai lui Dinu Păturică ar fi fost nişte privaţi, cu bani obţinuţi din afaceri, şmenuri şi speculaţii la fel de private, n-aveau decât să se plimbe cu elecopterul oriunde, n-aveau decât să-şi trimită servitorii după cuburi de gheaţă şi-n deşert. Grandomania, împletirea gusturilor fine cu năravurile desprinse din universul mitocanilor, opulenţa duhnind a kitsch caracterizează o parte a “înaltei societăţi”.

Am spus-o de nenumărate ori, indecenţa parveniţilor care-şi exhibă caracatiţa avuţiei pe turla societăţii e una dintre molimele devastatoare care au îmbolnăvit România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*