Postmodernismul „political-corect”: CIA în Germania!

Nu mai este nici un secret: anglo-americanii înregistrează toate telefoanele și email-urile! Din toate „cătunele”, așa cum privesc ei lumea, din „satul global“, chipurile în numele luptei împotriva terorismului. Edward Snowden, un agent NSA idealist, a considerat la vremea lui că prea s-a sărit calul, că s-au lezat violent drepturile fundamentală ale omului. Aşa că a dezvăluit această acțiune de înregistrare a tuturor. Și a făcut-o fără a avea nici un avantaj material personal; ba, dimpotrivă, a fost hăituit, ajungând să trăiască în exil.

Mai recent, dezvăluirile privind faptul că, de la nivelul ambasadelor Statelor Unite și ale Marii Britanii de la Berlin se ascultă telefoanele, chiar şi cel al d-nei Angela Merkel, cancelar federal, au ajuns să neliniștească parlamentarii nemți. Iar peste toate, prinderea unui agent CIA în cadrul Serviciului german de Informaţii Federale (similar cu S.I.E.) a determinat schimbarea radicală a multor paradigme, mai ales că BND-ul s-a mutat de la München într-o clădire nouă şi reprezentativă din capitala imperială.

Agentul BND/CIA care a „sifonat” este o persoană cu dizabilități. Și nu este surprinzătoare prezența acestuia pe schema de plată a unui serviciu secret. Căci, pentru a fi „political corect”, instituţiile publice au ca angajați și un anumit număr de persoane cu dizabilități, dar și femei.

Ei bine, agentul cu pricina a vândut americanilor 218 documente cu 25.000 de euro şi s-a adresat în acest sens printr-un email şi consulului rus de la München. Să nu fi ştiut însă agentul ceea ce ştie toată lumea de la dezvăluirile lui Snowden încoace? Adică înregistrarea oricui și oriunde?! Acum, agentul a ajuns în pucărie…

În vremea războiului rece, atât STASI/KGB cât şi BND/CIA erau echipe în lupta pe viaţă şi moarte dintre ortodoxo-comunism şi capitalismul occidental. Dacă un agent STASI, cum a fost de exemplu Günter Guillaume, infiltrat în cancelaria lui Willy Brandt, era descoperit, consecinţele erau dramatice. Arhitectul politicii de destindere, de deschidere spre Est, ar fi trebuit să-şi dea demisia.

În vremea noastră, „postmodernă” (political corect!), nu se mai pune problema unor consecinţe majore pentru că triplul agent (dacă punem la socoteală şi oferta făcută ruşilor!) reprezintă, nu-i așa?, un produs al economiei de piaţă. Ironia sorţii face însă ca, exact în acelaşi timp, un agent american de bună credinţă să tragă un semnal de alarmă: pe lângă economia de piaţă există şi democraţie, norme şi valori occidentale intangibile.

Neîndoielnic, era de glorie a serviciilor secrete a fost reprezentată de războiul rece. O perioadă de presing continuu, dar care s-a terminat fără vărsare de sînge, mai mult grație acestor servicii, decât armatei sau diplomaţiei.

Excepţie a făcut poate țara noastră, unde dihotonia dintre Ceauşescu/Securitate şi Gorbaciov/KGB era să degenereze într-un război civil dacă nu ar fi fost generalul Iulian Vlad. Care a dezamosat acea situație, dar cu dramatice și nedrepte consecinţe pentru el, personal.

Astăzi, inclusiv înr domeniul serviciilor secrete, nimic nu mai este aşa cum pare, transparent. Aşa au fost ele create, aşa trebuie să activeze. În comisia parlamentară de la Berlin, la întrebarea adresată unui expert american despre ceea ce urmăreşte NSA/CIA în Germania, răspunsul a fost dezarmant: structurile în cauză caută, de fapt, să afle cum gândeşte doamna Merkel!

Or, poate vom afla curând și cum gândeşte preşedintele Barack Obama?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*