Sănătatea ta: Căpşunile, remediu inedit pentru pietre la rinichi!

Căpşunile sunt fructe scăzute în calorii, cunoscute pentru calităţile lor gustative valoroase datorită cantităţii bogate de vitamine şi proprietăţilor de vindecare dovedite asupra organismului. Romanii antici au folosit căpşuni împotriva melancoliei, convulsiilor şi pietrelor la rinichi. Romanii antici ştiau, de asemenea de proprietăţile de vindecare ale căpşunilor. Le-au folosit pentru simptome de melancolie, anti-convulsii, febra, inflamaţie, septicemie şi pietre la rinichi. Aceste fructe în formă de inima sunt considerate un simbol al zeiţei dragostei – Venus. Mai târziu, în timpul Evului Mediu, căpşunile au fost considerate un simbol al perfecţiunii.

În medicină noastră populară, aceste fructe sunt folosite ca un remediu pentru iritarea pielii, la răni minore şi eczeme, ca un amestec de căpşuni zdrobite care se aplică pe zona afectată. Astăzi, există peste 600 de soiuri de căpşuni, care diferă în gust, dimensiune, culoare şi aromă. Sunt scăzute în calorii, ceea ce le face potrivite pentru orice masă, inclusiv pentru diete. În conformitate cu valorile nutriţionale, 100 de grame de căpşuni proaspete conţin aproximativ 30 de calorii, 2,3 g celuloză, 0,3 g grăsimi, 0,6 g proteine, 7 g carbohidraţi, 0,4 mg. fier, 14 mg calciu, 10 mg, 27 mg magneziu şi 19 mg fosfor. Căpşunile sunt o sursă bogată de vitamine B9 şi B5, şi 100 g de căpşuni conţin doza zilnică recomandată de vitamina C.

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Nutritional, căpşunile ajută la reducerea nivelului de colesterol total, LDL şi trigliceridelor. Studiul a fost realizat cu voluntari şi în termen de o luna, în fiecare zi, au mâncat o jumătate de kilogram de căpşuni. După încheierea testelor, un studiu de sânge a fost comparat cu testul iniţial. S-a dovedit că nivelurile de colesterol total a scăzut cu 8,78 la sută, cel rău – cu 13,72 la sută, şi trigliceride – cu 20,8 la sută.

Un articol publicat de oamenii de ştiinţă japonezi, demonstrează că căpşunile sunt utile în tratamentul de reacţii alergice cutanate, au efect anti-inflamator, antioxidant şi anti-cancer. Akira Ivamato Kyushyu University şi colegii săi au efectuat un experiment cu şoareci care suferă de o boală asemănătoare cu dermatita atopică la om. Pentru 14 săptămâni rozătoarelor li s-au injectat un preparat care conţine 18 de miligrame de extract de căpşuni. Simptomele încep să dispară în a zecea săptămână, iar oamenii de ştiinţă au crescut doza de 32 mg, la 14 săptămâni. La finalul studiului, la toţi şoarecii simptomele au dispărut. Echipa explică efectul prezenţei de pectină conţinută în căpşuni. Potrivit cercetării, căpşunile sunt ingredientul principal în crearea de produse anti-alergice.

Cristi Verzea

Citeste continuarea aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*