Flux medical…

Test pentru diagnosticul prenatal al anomaliilor genetice 

Riscul formării trisomiilor fetale creşte odată cu înaintarea în vârstă a gravidei. De exemplu, în timp ce riscul apariţiei sindromului Down la o gravidă de 30 de ani este 1:1000 (din 1000 de feţi unul este afectat de sindro­mul Down), în cazul unei gravide de 40 de ani, riscul este de 10 ori mai mare, reprezentând 1:100 (din fiecare 100 de sarcini una este afectată de sindromul Down). PrenaTest® este o metodă revoluţionară de diagnostic prenatal care poate depista, în primele luni de sarcină, anomaliile genetice fără a pune în pericol mama şi fătul. PrenaTest® este un test noninvaziv produs de Lifecodexx care, spre deosebire de metoda clasica de screening pre-natal, consta în prelevarea sângelui matern. Eficacitatea PrenaTest® a fost demonstrată în clinicile internaţionale prin studii efectuate pe un esantion reprezentativ de paciente. Rezultatele au dovedit sensibilitatea testului de peste 95 la sută. PrenaTest® este recomandat în cazul gravidelor de peste 35 ani, părinţilor care au în antecedente naşteri cu feţi afectaţi de sindromul Down (trisomia 21), precum şi al gravidelor la care, prin metode de scree­ning convenţionale (markeri biochimici, ecografie), a fost depistat un risc mediu sau crescut de existenţă a sindromului Down.

Fătul afectat de sindromul Down eliberează o cantitate excesivă de cromozomi 21, 18 sau 13, cromozomi care sunt reprezentaţi de ADN-ul care circulă liber în sângele matern. Cu ajutorul testului, se poate identifica excesul de cromozomi cu cea mai mare precizie. Testul se bazează pe o tehnică genetică moleculară, care examinează fragmentele ADN-ului fetal care circulă liber în sângele matern, capabilă să determine originea (adică cromozomul din care provin) şi cantitatea acestora. În urma unei consilieri ginecologice, şi după obţinerea consimţământului gravidei, se recoltează 20 ml de sânge de la gravidă, într-un tub special creat pentru efectuarea testului. Proba de sânge va fi transportată la laboratoarele de diagnos­ticare LifeCodexx. Efectuarea probei durează în general 10 zile lucrătoare. Riscul la recoltare este cel a unei recoltări normale, adică aproape 0.

Dacă rezultatul PrenaTest® este negativ, existenţa trisomiei fetale 21, 18 şi 13 poate fi exclusă cu cea mai mare probabilitate. Dacă PrenaTest® este pozitiv, probabilitatea ca fătul să fie afectat de trisomie este aproape sigură. În acest caz, în urma unei consilieri obstetricale şi / sau genetice, diagnosticul trebuie confirmat prin testele genetice invazive, de regulă am­niocenteză. În cazul în care rezultatul PrenaTest® este pozitiv (testul indică existenţa trisomiei), costurile legate de efectuarea diagnosticului genetic prin metoda invazivă (amniocenteză) sunt suportate de către New Era Genetics RO. S.R.L. Metoda este recomandată dupa ce se face un screening cu metoda bitest acreditat FMF (Kryptor Compact Plus) iar rezultatul arată un risc mare sau intermediar. Metoda Prenatest şi Kryptor împreună se găsesc doar în câteva centre de excelenţă din Bucureşti (Spitalul Filantropia, CMMB, Laboratorul Cytogenomic, Laboratorul Personal genetics), precum şi la Spitalul Euromaterna Constanţa. Screening-urile tradiţionale complexe, efectuate în vederea estimării riscului de apariţie a anomaliilor în timpul sarcinii, prezintă un risc de afectare a vieţii mamei şi a fătului. Anomaliile sunt detectate cu ajutorul unor markeri identificaţi din sângele gravidei. Marele dezavantaj al acestor metode este faptul că ele nu oferă un rezultat concret, ci evaluează doar riscul apariţiei triso­miei 21, având un potenţial de eroare de cinci la sută.

Copiii cu tulburări din spectrul autist nu beneficiază de decontări ale serviciilor terapeutice

În prezent, copiii cu tulburări din spectrul autist nu beneficiază de nicio decontare a serviciilor terapeutice. Părinții fac eforturi mari pentru a susține recuperarea copiilor lor. În medie, costul terapiei este de aproximativ 1000 euro. În prezent, procesul de recuperare se realizează în cea mai mare parte de către psihologi independenţi, formaţi professional în terapii comportamentale specifice. „Serviciile psihologice pentru copiii cu autism nu sunt decontate prin casele de asigurări de sănătate, fapt fără precedent în Uniunea Europeană. În proiectul pachetului de bază lansat de Ministerul Sănătăţii nu s-a introdus nimic legat de psihoterapia copiilor cu tulburări din spectrul autist” – a declarat prof. univ de. Mihai Aniţei, preşedintele Coelgiului Psihologilor din România. Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, în România, la nivelul anului 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, însă,numărul real al acestora este mult mai mare, majoritatea nefigurând în evidenţa oficială. Incidenţa autismului este de 1/88 persoane, conform unui studiu publicat în 2012 de Centrul pentru Controlul Maladiilor din Atlanta, Statele Unite ale Americii, iar pentru România specialiştii estimează cel puţin 15.000 de persoane cu autism. Preşedintele Coelgiului Psihologilor din România a menţionat că  au fost înlăturaţi furnizorii de servicii psihologice din proiectul Normelor metodologice la Legea nr. 151/2010, fiind introdusă în schimb sintagma „furnizor de servicii sociale” calitate recunoscută Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor. Ca urmare a acestei situaţii, chiar dacă direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului nu au calitatea de furnizori de servicii psihologice şi chiar dacă psihologii sunt principalii specialişti implicaţi în procesul de recuperare a copiilor cu autism (TSA), instituţiile de stat doresc sa asigure şi “cadrul legal”, prin aprobarea unui proiect favorabil al normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010,pentru viitoarele operaţiuni de dezvoltare a acestor centre TSA,reglementând în acest sens competente ale unor categorii de funcţionari şi specialişti fără nicio legatură cu acest domeniu.

În realitate, se încearcă atribuirea unor competenţe artificiale unor categorii profesionale(director centru TSA, manager de caz, asistent social) din cadrul DGASPC-urilor, doar pentrua a asigura resurse umane susţine pprof. univ. dr. Mihai Aniţei. „Soluţia pe care o înaintăm reprezentanţilor autorităţilor publice şi entităţilor private din domeniu constă în accesul liber al copiiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist la serviciile psihologice de recuperare, furnizate de către psihologi independenţi, fără interpunerea unui sistem birocratic specific DGASPC-urilor sau altor instituţii publice şi decontarea directă a serviciilor psihologice de recuperare (psiho diagnostic şi psihoterapie comportamentală) către furnizorii autorizaţi de servicii psihologice în domeniu şi recunoscuţi de către Colegiul Psihologilor din România,, a arătat preşedintele Colegiului.

Evaluare manageri

În urma analizelor şi evaluărilor trimestriale ale managerilor unităților sanitare cu paturi din subordinea MS, instituţia informează că cinci dintre aceștia au înregistrat arierate, timp de trei luni consecutiv. Este vorba de managerii de la: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Spitalul CFR Constanţa, Spitalul Clinic CF Iaşi, Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon Focșani și Spitalul Comunal Vidra. Ministrul sănătăţii a semnat ordinul de demitere a managerului Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon Focşani, ca urmare a înregistrării de datorii către furnizorii de bunuri şi servicii timp de trei luni consecutiv. Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj și-a depus demisia din luna august 2013, spitalul fiind condus de un manager interimar până în luna octombrie 2013. De asemenea, managerul Spitalului Comunal Vidra și-a depus demisia, iar, în prezent, se află în procedură de reevaluare managerii de la Spitalul CFR Constanţa și Spitalul Clinic CF Iaşi ale căror arierate au fost reeşalonate, conform deciziilor emise de direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene. Conform Legii nr. 194/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, contractul de management şi, respectiv, contractul de administrare încetează „în cazul existenţei a trei luni consecutive de plăţi restante, a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată, respectiv a arieratelor , conform prevederilor legale sau contractuale”.

Spitalul Elias la 75 de ani

Spitalul Elias a aniversat 75 de ani de la înfiinţare şi zece ani de când a revenit  sub egida Academiei Române. La începutul secolului trecut, în 1914, bancherul Jaques M. Elias își întocmea testamentul, considerat „model de erudiție juridică și atitudine patriotică”. Prin acesta, lasă Academiei Române întreaga sa avere, cu obligația de a înființa o fundație de cultură națională și de asistență publică numită „Fundația Familiei Menachem Elias” cu sediul în București. Scopul Fundației era de a „întemeia, întreține și dezvolta instituțiile de cultură și de opere de asistență publică și binefacere” și de a „construi și întreține în București un spital cu cel puțin o sută de paturi, în condițiunile cele mai moderne și perfecționate”. În 1938, ca efect al testamentului lui Jacques M. Elias, pe terenul de 13.500 mp din B-dul Mărăști   a luat naștere Spitalul Elias, un spital care “nu avea pereche în lume” şi care a făcut istorie în România. Fundația Elias a pus temeliile spitalului, proiectat a avea 150 de paturi pentru asistență de urgență, și a cărui capacitate putea crește la 500 de paturi pe timp de război.

În 1940, spitalul este rechiziționat de Marele Stat Major și pus la dispoziția Misiunii Aeronautice germane, iar după 1944 a trecut în folosința armatei sovietice până în 1948, când a intrat în rețeaua sanitară a Ministerului Sănătății. Proiectul de dezvoltare a Spitalului Elias ca Spital Universitar de Urgenţă a fost iniţiat în 2002 de Academia Română, de Fundaţia Elias şi de Universitatea de Medicina Carol Davila.

„Când am primit în 2002 invitaţia să fac parte din echipa care urma să înfiinţeze clinici în Spitalul Universitar Elias au existat destule voci care nu dădeau încredere acestui proiect, pentru că şi atunci, ca şi acum, împrejurările nu erau tocmai favorabile proiectelor mari şi de durată, din cauza resurselor. Astăzi zeci de mii de pacienţi trec pragul spitalului şi vin în Unitatea de Primiri Urgenţe pentru îngrijiri. În prezent, se spitalizează mai bine de 35.000 de pacienţi anual, comparativ cu anul 2000, când se spitalizau circa 15.000 de pacienţi”, a declarat prof. dr. Doina Dimulescu, managerul general al Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.

În perioada 2003 – 2013, a urmat un lung și susținut efort al unei echipe medicale entuziaste și temerare, conduse de Prof. Sorin Oprescu, ce-a reușit în mai puțin de un deceniu să repoziționeze Spitalul Elias în rândul elitei asistenței medicale românești, adică exact unde l-au dorit inițiatorii acestui proiect – J. Elias, Academia Română și Fundația Elias. În prezent, instituţia aflată sub tutela Academiei Române este un reper al excelenţei în medicina de specialitate şi un centru de referinţă al asistenţei medicale de urgenţă, fiind printre cele mai solicitate spitale de urgenţă din Bucureşti.

„Spitalul de Urgenţă Elias nu este doar o instituţie medicală, este o instituţie academică şi din acest punct de vedere putem spune că este un centru de excelenţă. Dincolo de activitatea medicală de înaltă calite a acestui spital, este activitatea de pregătire a studenţilor şi a medicilor la început de carieră”, a declarat acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

„Academia Română consideră că unul din aşezămintele medicale românesti, care pot atinge grabnic standardele europene de îngrijiri medicale, de învăţământ şi cercetare ştiinţifică în domeniu, trebuie să fie si Spitalul Elias”, a declarat acad. Păun Ion Otiman, secretar general al Academiei Române. El a subliniat că România are nevoie de spitale competitive şi în acest sens autorităţile ar putea să aibă ca priorităţi dotarea unor spitale la nivele comparabile cu cele din străinătate. Dar, pentru acest lucru, este nevoie de susţinere financiară, a punctat acad. Păun Otiman.

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, prezent la momentul aniversar a apreciat calitatea actului medical şi remarcabila dăruire a personalului medical de aici. De altfel,  acesta a ţinut să spună că a fost de mai multe ori pacient al acestei unităţi sanitare, şi este în continuare sub îngrijirea medicilor de aici. Emil Constantinescu a remarcat la rândul său dăruirea personalului medical de aici şi a evidenţiat faptul ca Testamentul lăsat de Jacques M. Elias  vorbeşte despre faptul că învăţământul, cultura  sunt  tot ceea ce are o naţiune mai de preţ. În opinia sa, ar trebui ca şi oamenii bogaţi de astăzi să nu alerge numai după profit,  ci să ia exemplul lui   Jacques M. Elias. Fostul preşedinte al României s-a arătat impresionat de faptul că această unitate sanitară este condusă de femei, care au reuşi să înregistreze performanţe remarcabile.  

Spitalul Universitar de Urgenţă Elias tratează pacienţi în 18 secţii clinice, respectiv: cardiologie, ORL, neurologie, obstetrica-ginecologie, geriatrie si gerontologie, pneumologie, endocrinologie, boli de nutritie si diabet, gastroenterologie si hepatologie, recuperare, medicina fizica si balneologie, pediatrie, oncologie medicala, maternitate, dermatologie si alergologie. Cinci clinici și secții chirurgicale, având 200 de paturi, oferă asistență în diferite specialități chirurgicale. Şefii de clinică sunt profesori sau conferenţiari, personalităţi recunoscute în lumea medicală, iar personalul medical este unul foarte bine pregătit.

Dezvoltarea spitalului nu ar fi fost posibilă fără medicii-cercetători care au contribuit, împreună cu cadrele didactice din clinicile universitare, la creșterea prestigiului profesional și științific al Spitalului Elias. Departamentul de Cercetare al spitalului, cuprinzând 20 de cercetători științifici, este acreditat de ANCS din 2006; numeroase comunicări științifice și publicații în țară și în străinătate, tratate, monografii, proiecte și granturi de cercetare au adus numele spitalului Elias în prim-planul vieții medicale științifice medicale.

Ziua Demnităţii Medicale

Medicii din România au desemnat  3 Noiembrie drept „Ziua Demnităţii Medicale”. Astfel, din acest an, pe 3 noiembrie, medicii şi pacienţii au o zi dedicată raportului medical, în care se vor găsi soluţii la problemele ce ţin în special de comunicarea dintre cele două părţi, egalitate de şanse pentru pacienţi şi respect reciproc. „Demnitatea este un simbol al umanităţii, iar această zi, a demnităţii medicale, reprezintă o formă de respect atât pentru medici cât şi pentru pacienţi. Această zi s-a născut dintr-o nevoie de comunicare, pe baza crizei de dialog dintre medici şi pacienţi, la care încercăm să găsim soluţii fiabile, pentru a le implementa atât în sistemul sanitar de stat, cât şi în cel privat. Pacienţii trebuie respectaţi la fel, indiferent de forma de organizare de stat sau de privat a spitalului, deoarece, trecând peste birocraţie, actul medical este doar între medic şi pacient” – a declarat Lucian Florea, directorul Neuromed, iniţiatorul acestui proiect. „Nu ascundem faptul că raportul dintre medici şi pacienţi a devenit tot mai tensionat în ultimii ani, si din cauza disfuncţionalităţilor sistemului sanitar. Cred că prin Ziua Demnităţii Medicale deschidem un raport de comunicare continuă şi de informare în timp real a situaţiilor în care se află actul medical în România. Avem şi situaţii de criză în sistem pentru care am găsit deja o serie de soluţii, dar avem şi poveşti de succes în care comunicarea şi implicarea medicilor şi a pacienţilor au salvat vieţi în situaţii limită. Întreaga manifestare a avut ca scop definirea de modele de succes, exemplificate prin mai multe cazuri. S-a insistat pe noţiunea de demnitate umană în contextul suferinţei şi al relaţiei sistem – medic – pacient” – a declarat dr. Gheorghe Borcean, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România. Vasile Barbu, preşedintele  Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor a declarat la rândul său că  această zi a Demnităţii Medicale este ,, o formă de deschidere la dialog între pacienţi şi medici, iar pe viitor mă aştept ca dreptul la informare şi opinie să fie respectat de ambele părţi, o dată cu stabilirea unor reglementări de comunicare şi interacţionare între medici şi pacienţi”.

Bioceramicele şi biomineralele se folosesc în ortopedie şi stomatologie

Bioceramicele şi biomineralele se folosesc în România în ortopedie şi stomatologie, iar cercetătorii fac eforturi să dezvolte materiale care să fie resorbabile în corpul uman şi să conducă la regenerarea ţesuturilor, nu doar la înlocuirea acestora, rezolvând o problemă clinică, a declarat vineri preşedintele Societăţii Române de Biomateriale, Iulian Antoniac. „Bioceramicele şi biomineralele sunt numeroase cimenturi osoase, elemente de substituţie osoasă folosite în practica clinică, în chirurgia maxilo-facială, în stomatologie. Ele există în România, doar că încercăm să facem eforturi la nivel de cercetare de a dezvolta şi acele materiale care să fie resorbabile în corpul uman şi să conducă la regenerarea ţesuturilor, nu doar la înlocuirea acestora şi asigura practic rezolvarea unei probleme clinice”, a explicat, profesorul Iulian Antoniac. El a arătat că România a obţinut rezultate deosebite în domeniul biomaterialelor şi bioceramicelor în cercetare, în practică fiind destul de greu de dezvoltat astfel de produse.

„În general este dificil ca o companie mare să investească în dezvoltarea acestor produse. De regulă, procedura şi la firmele din străinătate este de a dezvolta aceste produse de nişă la nivelul unor companii mici şi mijlocii, urmând ca, după ce produsele sunt validate şi comercializate, să fie preluată compania cu totul de către un concern multinaţional. Din păcate, în România nu stăm foarte bine la acest capitol şi credem că totuşi cu sprijinul unor programe naţionale de cercetare şi prin colaborările care există la nivel internaţional să se dezvolte astfel de companii care să colaboreze cu universităţi, cercetători şi chiar cu clinicienii, pentru a dezvolta noi astfel de produse chiar în România”, a detaliat Antoniac.
El a punctat că bioceramicele şi mineralele există în România, sunt folosite, doar că nu la acelaşi nivel ca în Occident. „Sunt câteva firme care au dezvoltat câteva produse de bioceramică şi de materiale compozite utilizate în stomatologie sau ortopedie, doar că sunt la un nivel mai mic, nu sunt la nivel internaţional şi ar trebui să ţinem pasul cu cei din străinătate care încep să învestească din ce în ce mai mult în acest domeniu”, a menţionat preşedintele Societăţii Române de Biomateriale.

Pe de altă parte, preşedintele Societăţii mondiale de ingineria ţesuturilor şi medicină regenerativă TERMIS, Rui Reis, a precizat, în conferinţa de presă, că în străinătate se lucrează la combinarea acestor materiale cu celulele stem. „Este o întâlnire foarte importantă deoarece adună participanţii din mai multe ţări, inclusiv Japonia şi SUA, şi sunt prezentate nenumărate elemente ce acum sunt aplicate clinic, cum ar fi cimenturile utilizate la implanturile ortopedice, fosfaturile de calciu similare osului  utilizate acum în medicină şi sticle speciale dezvoltate pentru a fi utilizate în medicină. Acum se lucrează la combinarea acestor materiale cu celulele stem. Încercăm să colaborăm mai mult cu Societatea Internaţională pentru Ceramică în Medicină, pentru a implica mai mult ceramica în cercetările noastre, deoarece până acum am utilizat mai mult polieterii. Sperăm ca în 10-15 ani să avem mai multe materiale disponibile pentru ingineria ţesuturilor şi medicina regenerativă, utilizând ceramica”, a afirmat Rui Reis. Conferinţa internaţională BIOCERAMICS 25 reuneşte peste 250 de reprezentanţi din medicină şi ştiinţa materialelor, fizică, chimie, biologie şi biomecanică de la universităţi, institute de cercetare, spitale şi companiile implicate în biomateriale, inginerie tisulară şi dispozitive medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*