Coroana de plumb a revizionismului

Se tot bate monedă în ultima vreme pe contribuţiile aduse de Prinţul Charles la promovarea imaginii României. A unei părţi din România. Al unui colţ de rai căruia încearcă să-i dea aerul nobil al unui mic regat. „Regatul Charles de Viscri”. Poate de aceea şi principalul proiect al fundaţiei lui Charles are o titulatură destul de „enclavizată”: „Satul de sine-stătător”. Iar Charles este atât de lăudat şi periat că ai impresia că, până la venirea lui, românii din satul Viscri erau niște bieți sărăntoci rupţi de lume.

Şi, nu de puţine ori, autorităţile de la Bucureşti s-au implicat în promovarea vizitelor acestuia printr-o „încoronare” cât mai oficială, cu primiri pe covorul roşu la Cotroceni şi Palatul Victoria. Ba, mai nou, oficialii Statului Român au început să meargă chiar ei pe moşiile „regatului” acestuia, dând o semnificaţie aparte prezenţelor prințului Charles în România.

Astfel, chiar dacă actualul ministru al mediului, Rovana Plumb, a refuzat sistematic orice fel de discuţii cu ong-urile româneşti (care nu au şansa să poarte numele fundaţiei lui Charles, „Mihai Eminescu Trust”!, pentru că fundaţiile noastre nu au voie să aibă nume româneşti decât cu acordul guvernanţilor!), aceasta s-a deplasat zilele trecute la Viscri pentru a iniţia „o extindere a colaborării pe proiectele care sprijină conservarea mediului”. Gata să preia (probabil, contracost!) din „realizările” Fundaţiei Mihai Eminescu Trust (MET), dar total dispreţuitoare faţă de proiectele şi disponibilităţile de voluntariat venite dinspre ong-urile româneşti de mediu, ministrul poluator a mers în „regatul” de la Viscri pentru a se minuna în faţa unei… staţii de epurare. Pentru a se extazia, dar, mai ales, pentru a anunţa intenţia de a „replica” și în alte zone, de parcă era vorba de un import de „know-how” nemaivăzut iar noi nu avem habar cum se toarnă trei găleți de ciment, proiectul staţiei de epurare!

Dar nu faptul că ministrul a mers tocmai la Viscri pentru a anunţa „replicarea” şi în alte comunităţi a proiectului fosei septice regale ar trebui să ne pună atât pe gânduri, nici posibilitata preluării acestei „tehnologii” contra unei rente regale pe cap (sau cal?!) de comunitate „ecologizată”, ci sublinierea faptului că „replicarea” staţiei se va face „în special în comunităţle din siturile Natura 2000”. Pentru că, nu putem trece cu vederea o legătura mai veche dintre fundaţia lui Charles (MET) şi un anumit areal! Nu putem ignora legătura dintre autointitulatul „urmaşul al lui Dracula” şi încercarea fundaţiei MET de a acapara o zonă în care se plănuia construirea… Parcului de distracții „Dracula Park”!

Şi trebuie să ne întoarcem în 2006, când, deşi legea custodiei ariilor protejate prevedea un singur custode pentru managerierea unei asemenea zone, fundaţia lui Charles a devenit, alături de Consiliul local Sighişoara (dar care oricum nu conta ca prezenţă și decizie!) custode peste Rezervaţia de stejari multiseculari de pe Platoul Breite. Locul pe care, cu numai câţiva ani înainte, în 2001, s-a încercat amplasarea proiectului Dracula Park, dar s-a renunţat la idee în urma presiunilor UNESCO. Or, chiar o fi o întâmplare faptul că Charles, care se declară sânge din sângele lui Dracula, si-a dorit o concesiune acolo? Din fericire, din cauza managementului defectuoas, fundaţia lui Charles (MET) a pierdut, în 2010, custodia Platoului Breite, zona intrând în programul „Reţeaua Natura 2000”. Adică în acel areal în care, astăzi, ce stranie coincidenţă!, ministrul Plumb vrea să implementeze proiectul „septic” de pe moşia de la Viscri…

Desigur, asta nu înseamnă neapărat că partea de guvernare socialistă vrea să readucă la viaţă un proiect mai vechi, care, iarăşi întâmplător, i-ar putea cădea cu tronc lui Charles: „Dracula Park”. Şi, fireşte, nu înseamnă nici faptul că actuala guvernare încearcă să intre cumva pe sub pielea de „moroi” a prinţului! Acolo unde s-au strecurat deja capii revizionismului maghiar, promotori ai „ţinutului Secuiesc”. Căci, iarăşi doar o simplă coincidență, la fiecare vizită în România, Charles se întâlneşte cu autorităţile maghiare. Ba, recent, chiar cu o seară înainte de a fi primit la Bucureşti de către preşedinte şi premier, acesta a stat „în secuime” la taină cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Nagy Jozsef, primarul comunei Malnaş, Kasleder Jozsef, şi primarul oraşului Baraolt, Lazar-Kiss Barna (care i-au dăruit, cum altfel?, un album al „Bienalei de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc”).

Iar Charles se întâlneşte atât de des cu oficialităţile maghiare din Covasna încât acestea au început deja să-l considere (şi nu am auzit ca prinţul să nege!) „ambasadorul Ţinutului Secuiesc”, acel personaj influent care va deveni „peste nu foarte mult timp” un ambasador „al intereselor comunităţii secuieşti şi va întelege că această zonă merită statut de autonomie” (dixit Antal Arpad). Căci nu degeaba, de un an încoace, când ajunge în Covasna, Prinţul Charles, care are nenumărate proprietăţi, „trage” la conacul din Micloşoara. Unde se simte bine ca oaspete al descendentului de grof, Kalnoky Tibor.

E drept, se cam ştie: Charles e zgârie-brânză. Şi, nu încape vorbă, ţine de bani să mai cumpere câte o proprietate! Că nu geaba i-a zis Traian Băsescu, mai în glumă (sau poate că nu!) că la cât cumpără o să aibă „un sat întreg, în curând”. Deşi, mai nimerit era: „un s(t)at întreg”! Fie şi unul cât un „regat”. Dar chiar să ajungă moştenitorul coroanei britanice să doarmă în casa unui urmaş de grof?!

Iar ministrul plumb a mai recunoscut un lucru: ministerul pe care îl conduce mai are o colaborare cu prinţul Charles şi în ceea ce priveşte „protejarea şi promovarea regiunii Munţilor Carpaţi din România”. Ce ong-uri româneşti? Ministrul lucrează în parteneriat (sau, poate, în „part-time”?!) cu echipa Fundaţiei Mihai Eminescu Trust (!) la „elaborarea strategiei Munţilor Carpaţi”. Aici am ajuns… Or, ne-ar mai mira ca numai mâine acelaşi ministrul poluator să anunţe şi o strategie pentru Delta Dunării făcută cu acelaşi „partener”?!

Alo, România, mai eşti acasă?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*