Citiți și vă cruciți! Răsfoind presa maghiară…

Renaştere: din Trei Scaune, Covasna

Tinerii istorici Novak Csaba Zoltan, Toth-Bartos Andras şi Kelemen Kalman Lorant au fost rugaţi de autoguvernarea judeţeană să scrie istoria naşterii judeţului Covasna. Manuscrisul de aproape 200 de pagini al lucrării intitulate Renaştere: din Trei Scaune, Covasna a fost dezbătut la finele săptămânii trecute la Sfântu Gheorghe. Novak Zoltan, conducătorul echipei de cercetători şi autorul mai multor volume şi studii, este cel care şi-a ales colegii de echipă. Ne-am dat seama foarte repede că suntem pe un teren virgin, deoarece abia dacă există descrieri superficiale despre perioada cuprinsă între anii 1968-1974, ca să nu mai vorbim de cercetări ştiinţifice – a spus Nokav Csaba. Autorii au studiat în primul rând documente de arhivă din Bucureşti, Braşov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş, au strâns date din rapoartele tematice ale ministerului ungar de externe, din arhiva de manuscrise a fostului viceprim-ministru Fazekas Janos, respectiv din presa de epocă. Pentru evaluarea manuscrisului, consiliul judeţean s-a adresat următorilor: Nagy Botond – arhivist, Gagyi Jozsef – profesor universitar şi sociograf, Albert Erno – profesor pensionar de limba maghiară, etnograf, Kozak Albert – profesor pensionar de istorie, organizator cultural, şi Demeter Lajos – istoric local. Volumul va fi prezentat publicului larg în 21 septembrie, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la fondarea Muzeului Haszmann Pal din Cernat. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 123 din 02.07.2013, autor Erdely Andras)

Diplomaţi americani, ambasador ungar la proces / În aşteptarea retrocedării

Scrisoarea în care 21 de congresmeni americani îi cereau secretarului de stat John Kerry să pună presiune pe guvernul român cu scopul de a pune capăt persecuţiilor şi de a retroceda în totalitate bunurile bisericeşti confiscate după 1945 de statul comunist român, dar în acelaşi timp să urmărească cu atenţie şi procesul Miko, a avut efectul scontat. n proces sunt acuzaţi foştii membri ai comisiei de retrocedare, Marko Attila, Marosan Tamas şi Silviu Clim – scrie portalul Jurnalul.ro. După cum notează portalul, la şedinţa de ieri, 27 iunie, de la ICCJ, în care toată lumea miza pe pronunţarea unui verdict definitiv, şi-au făcut apariţia, pe lângă ambasadorul Ungariei la Bucureşti, doi reprezentanţi politici ai ambasadei SUA la Bucureşti. Următorul termen de judecată a fost programat pentru data de 10 octombrie. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr.124 din 03.07.2013)

Declaraţia lui Tokes Laszlo / Cu sprijin european împotriva asimilării

Cunoscând faptul că desfiinţarea regiunilor noastre istorice ne va zădărnici şi planurile vizând autonomia teritorială, trebuie atrasă şi atenţia Uniunii Europene asupra politicii de regionalizare – prezentată ca fiind una euroconformă -, mai exact asupra politicii de asimilare aplicată de România postcomunistă – a opinat Tokes Laszlo. Trebuie solicitat sprijin eficient din partea Uniunii Europene în interesul împiedicării planurilor de reorganizare administrativ-teritorială care ne periclitează existenţa – a accentuat preşedintele CNMT într-o declaraţie emisă. În opinia lui Tokes, reorganizarea regională administrativă – ce ne aminteşte de trasarea judeţelor în 1968, respectiv de planul anunţat în 1988 vizând distrugerea satelor – aparţine de cazurile care necesită şi sunt demne de un consens naţional deplin. Liderul CNMT a arătat: toate partidele şi organizaţiile transilvănene sunt de acord cu faptul că în caz de nevoie trebuie să se iasă în stradă, trebuie organizate proteste democratice peste tot în Transilvania şi în întreg Bazinul Carpatic. Dincolo de acestea, preşedintele CNMT consideră ca fiind deosebit de important ca eforturile şi mişcările noastre să fie internaţionalizate. După cum a menţionat el: trebuie atrasă atenţia ţării, lumii întregi asupra aspiraţiilor de colonizare, care încă de la schimbare de imperiu de după Trianon vizează divizarea, reorganizarea şi asimilarea regiunilor şi a localităţilor maghiare, în special a Pământului Secuiesc şi a Partium. Trebuie să reflectăm asupra faptului că, potrivit prevederilor internaţionale, Cartei Europene a Limbilor Regionale şi Minoritare, modificarea artificială a componenţei etnice a anumitor regiuni nu este permisă. Într-o plenul Parlamentului European, Tokes a subliniat: guvernul lui Victor Ponta doreşte să înfiinţeze opt regiuni, măsură prin care e vizată clar – ignorate fiind complet regiunile istorice tradiţionale – integrarea ţinuturilor maghiare din Transilvania în regiuni cu majoritate română. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6931 din 03.07.2013)

Pământul Secuiesc născocit?

Rodica Pârvan, doamna consilier local sub culorile PSD, care trăieşte în oraşul Sfântu Gheorghe, nu a votat în cadrul şedinţei de consiliu din 27 iunie hotărârea referitoare la proiectul de concurs vizând obţinerea titlului de Capitală Culturală a Europei, pentru că, în opinia sa, prin intermediul acestui proiect vor iniţiatorii să strecoare în conştiinţa publică denumirea de Pământ Secuiesc inexistent, născocit. Pe lângă acestea, doamna consilier consideră jignitoare chiar şi utilizarea acestei denumiri. Vă întreb: pe noi, maghiarii secui, nu ne insultă faptul că statul român ne privează şi de drepturile comunitare fundamentale? Nu ne asigură nici măcar forma limitată de autodeterminare, autonomia teritorială a Pământului Secuiesc! Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care secuimea a dispus, pe parcursul celor 981 de ani de la descălecare (până în 1876), de autodeterminare teritorială! Mai mult de atât, chiar şi statul român comunist a asigurat, între anii 1952 şi 1968, statut de regiune autonomă. Secuii au trăit, încă de la aderarea lor la maghiari, ca un grup etnic independent, cronicarii pomenesc de ei ca de un popor separat. Pentru cel care nu ştie, prima atestare documentară despre primul comite al Pământului Secuiesc datează din 1235, comes Siculorum. Acest lucru înseamnă că teritoriul respectiv a avut o guvernare separată. Documentul amintit a fost întocmit în urmă cu 778 de ani, atunci când voievodatele cunoscute sub numele de Moldova (1359) şi Muntenia (1330) încă nici nu existau. Pământul Secuiesc nu este declarat regiune inexistentă nici de manualele de istorie în limba română.

Poporul secui al Pământului Secuiesc născocit şi-a exercitat dreptul la autodeterminare în cadrul scaunelor secuieşti. Documentele pomenesc, încă din secolul al 14-lea, de scaunele Sepsi, Kezdi, Orbai, Ciuc, Odorhei, Mureş, Arieş, Gheorgheni, Caşin, Cristuru Secuiesc, Miercurea Nirajului. Referitor la conducerea separată a Pământului Secuiesc, organizarea acestuia potrivit propriilor legi, vă dau doar un exemplu: secuiul putea fi decapitat, însă nu şi privat de proprietatea sa, în timp ce aristocratul îşi putea pierde şi proprietatea.

Citez cuvintele lui Szamoskozy Istvan (1570-1612): dorinţa de libertate vine din firea secuilor. Sunt convins că vom câştiga şi autonomia teritorială, deoarece Pământul Secuiesc a existat şi există. Un popor istoric nu poate tolera prea mult timp ca pământul său natal să fie considerat unul inexistent. Numele Pământului Secuiesc poate fi dovedit prin sutele de documente vechi de sute de ani, însă nu are niciun rost. Oricine care cunoaşte istoria acestei regiuni ştie că Pământul Secuiesc există.

Denumirea de Pământ Secuiesc poate fi folosită în mod legitim nu numai pentru faptul că acesta a existat şi din punct de vedere istoric ca o regiune distinctă, cu o conducere separată, ci inclusiv din motivul că este populat şi în prezent de secui majoritari. Nu e întâmplător faptul că elita politică română naţionalistă urmăreşte integrarea acestuia într-o regiune mai mare cu populaţie majoritară română. Ei ştiu bine că acest popor poate fi mult mai uşor asimilat dacă este degradat la nivel de minoritate. Prin regionalizare se urmăreşte cu adevărat desfiinţarea pământului nostru natal, a patriei noastre! Însă noi, secuii, vom împiedica acest lucru prin toate mijloacele legale. Indiferent dacă este sau nu pomenit ca o regiune inexistentă, Pământul Secuiesc există şi va exista. Cei 750.000 de secui indigeni, care trăiesc în cele trei judeţe, ştiu că dispun de dreptul la autodeterminare, la autonomia teritorială. Noi putem fi insultaţi, însă în felul acesta suntem ajutaţi să trezim conştiinţa secuilor până acum indiferenţi la viitorul poporului nostru. Nu trebuie să uite nimeni: Pământul Secuiesc autonom a existat şi va exista, deoarece acesta ni se cuvine atât în baza dreptului etnic, cât şi a celui istoric! (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6931 din 03.07.2013, autor Kadar Gyula)

Prefectul a apelat la instanţă – Drapelul secuiesc şi inscripţia maghiară incomodează

Dumitru Marinescu, prefectul judeţului Covasna, a acţionat zilele trecute în instanţă cinci primari pentru faptul că în pofida avertizărilor emise, drapelul secuiesc nu a fost îndepărtat de pe faţada instituţiilor. De asemenea, prefectul a intentat proces şi din cauza faptului că pe frontispiciul primăriilor, denumirile kozseghaza, varoshaza – primărie au fost inscripţionate exclusiv în limba maghiară. Prefectul a declarat că luni, 01.07, a dat în judecată primăriile din Baraolt, Lemnia şi Arcuş din cauza arborării drapelului secuiesc, iar în luna mai, tot din acest motiv, le-a intentat proces primăriilor din Târgu Secuiesc şi Chichiş. Potrivit lui Marinescu, dintre primarii pe care i-a avertizat anterior, cei din Cernat, Ghelinţa, Ojdula, Vârghiş, respectiv din Covasna au îndepărtat drapelul secuiesc de pe frontispiciul instituţiilor. Prefectul a menţionat că pe lista celor avertizaţi nu figurează Primăria din Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna, având în vedere că aceste instituţii au fost acţionate în instanţă mai demult.

La Târgu Secuiesc şi Baraolt, Dumitru Marinescu a obiectat inscripţia exclusiv în limba maghiară Varoshaza, iar la Cernat, Ghidfalău, Malnaş, Mereni şi Sânzieni a fost contestată denumirea de Kozseghaza, inscripţionată într-o singură limbă. Potrivit agenţiei de ştiri Agerpres, prefectul a anunţat că o contestaţie similară a fost făcută şi în cazul Consiliului Judeţean Covasna, denumirea instituţiei Megyehaza fiind inscripţionată exclusiv în limba maghiară. In acest context, Tamas Sandor, preşedintele administraţiei judeţene, a precizat că la fiecare din instituţiile acţionate în instanţă apar plăcuţele oficiale, pe care, conform prevederilor legii, denumirea e inscripţionată mai întâi în limba română, după care apare şi varianta în limba maghiară. Au existat însă primari care au inscripţionat denumirea instituţiei şi pe frontispiciul acesteia. Edilul judeţean a mai adăugat că la Ghidfalău, de exemplu, primăria funcţionează într-o clădire-monument, pe frontispiciul acesteia inscripţia figurează în mod tradiţional, iar îndepărtarea ei ar leza legea privind protecţia monumentelor. Prefectul este un om corect din punctul de vedere al principiilor, însă este un funcţionar public care acţionează la comanda unui partid politic. Îl incită din culise cei care nu doresc să existe pace pe Pământul Secuiesc – a opinat Tamas Sandor. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6932 din 04.07.2013)

PPMT cheamă la protest

Reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) au anunţat pentru data de 20 iulie o acţiune de protest faţă de planurile de reorganizare regională din România, respectiv pentru susţinerea autonomiei. Mişcările, desfăşurate simultan, de la ora 20:00, în toate aşezările din Transilvania, au fost anunţate aseară, la Miercurea Ciuc, de Toro T. Tibor, liderul PPMT şi Sandor Krisztina, preşedintele executiv al CNMT. Toro T. Tibor a precizat că vor să angreneze în acţiune fiecare aşezare în care formaţiunea dispune de susţinerea adecvată, respectiv în care îşi pot găsi parteneri. Printre posibilii parteneri, Toro a enumerat Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), UDMR, respectiv organizaţiile de tineret, care au colaborat şi până acum cu Partidul Popular. Potrivit preşedintelui PPMT, o anumită parte a demonstraţiilor organizate în diferitele locaţii se va desfăşura după un scenariu comun, însă se va asigura şi posibilitatea ca peste tot, manifestarea să fie adaptată condiţiilor locale. Toro a menţionat: cu siguranţă va fi citit un memorandum în toate aşezările implicate. Cerem douăzeci de minute din viaţa fiecărui maghiar din Transilvania, pentru ca acesta să-şi exprime protestul faţă de intenţia de reorganizare regională şi să adopte poziţie pentru susţinerea autonomiei. Nu-i pretindem să călătorească ore întregi ca să ajungă într-o anumită localitate, ci îi cerem să adere la mişcare în localitatea sa de reşedinţă – a explicat Toro.

Referitor la UDMR, preşedintele PPMT a menţionat: tocmai ieri i-a trimis o scrisoare lui Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, în care a iniţiat relansarea Forumului Maghiar de Mediere din Transilvania, înfiinţat în 2009. Toro a adăugat: în scrisoare a propus să fie supuse dezbaterii problema privind regionalizarea şi cea vizând revizuirea constituţiei, colaborarea în iniţiativele cetăţeneşti europene şi pregătirea comună pentru alegerile europarlamentare. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6932 din 04.07.2013)

Comitetul Regiunilor – Autonomia etnică este posibilă

Autonomia etnică nu este în dizarmonie cu statul de drept – a declarat ieri la Bucureşti, Ramon Luis Valcarcel Siso, preşedintele Comitetului Regiunilor. Întrebat fiind, în cadrul unei conferinţe de presă, despre poziţia sa faţă de faptul că maghiarii din România vor autonomie etnică pe Pământul Secuiesc, acesta a declarat: Nu trebuie făcută o problemă din autonomia unei regiuni. Autonomia etnică este în armonie cu faptul că trăim într-un stat de drept – a declarat Valcarcel. Acesta a adăugat că în ţara sa, în Spania, există 17 regiuni autonome, unele dintre acestea fiind regiuni istorice cu caracter etnic specific, dar cu toate acestea sunt părţi ale Spaniei şi aşa vor rămâne şi în continuare. Pe de altă parte, Valcarcel a salutat faptul că guvernul de la Bucureşti intenţionează să înfiinţeze regiuni administrative, asigurându-i pe liderii români de sprijinul Comitetului Regiunilor. Valcarcel a arătat faptul că descentralizarea este cea mai bună metodă pentru diminuarea birocraţiei şi îmbunătăţirea traiului. Diplomatul UE a participat, ieri, împreună cu Liviu Dragnea, vicepremier însărcinat cu administraţia publică, la forumul privind proiectele de formare ale regiunilor din România organizat la Bucureşti. Organizaţiile politice maghiare din România se împotrivesc faţă de împărţirea sub forma celor opt regiuni, propusă de Dragnea, lucru care ar duce la asimilarea regiunilor locuite de maghiari de către regiunile majoritar române. In locul acestora propun regiuni cu statut special, mai mici, care ar lua în considerare specificul istoric şi cultural, însă toate partidele parlamentare române se opun faţă separarea etnică. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6934 din 06.07.2013)

Împotriva fărâmiţării Pământului Secuiesc – Protestul comun va avea loc în luna septembrie

UDMR a purtat în ultima perioadă negocieri cu PCM şi cu CNS şi vor organiza, împreună, prin intermediul solidarităţii, la începutul lunii septembrie, un miting de mare amploare împotriva proiectului de regionalizare, care vizează fărâmiţarea Pământului Secuiesc – a comunicat Tamas Sandor, preşedintele organizaţiei judeţene a UDMR, în opinia căruia în perioada verii, în perioada concediilor, chemarea oamenilor în stradă poate fi mai puţin reuşită. Nu poate fi înţeles pe deplin nici faptul că după ce trei organizaţii maghiare din Transilvania au ajuns la un numitor comun în privinţa adoptării unei poziţii comune, vine PPMT au ideea cu vor protesta în data de 20 iulie şi toată lumea să se conformeze. Poate că ar fi mai bine şi ar fi mai fructuos dacă PPMT ar asculta şi de alţii. Nu este vorba neapărat despre un aspect politic, ci mai degrabă de unul practic sau legat de eficienţă – a declarat Tamas – dat fiind faptul că pe Pământul Secuiesc UDMR are cea mai mare forţă mobilizatoare. Uniunea se poate organiza prin intermediul celor două autoguvernări judeţene şi a celor 129 de autoguvernări locale, în timp ce PPMT dispune doar de doi primari şi aceştia nu deţin majoritatea în consiliu. O acţiune separată, dispersată, organizată la mijlocul verii, ar putea avea un efect îndoielnic, în opinia preşedintelui organizaţiei UDMR Trei Scaune – în lupta împotriva regionalizării. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6938 din 11.07.2013, autor Demeter J. Ildiko)

Regiunea Centru ar putea fi divizată în două/ O bună parte a Pământului Secuiesc alături de Braşov

În cadrul forumului de ieri de la Sibiu, organizat pe tema reorganizării regionale, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că proiectul de reorganizare include o variantă, potrivit căreia Regiunea Centru ar fi divizată în două: judeţele Harghita şi Covasna ar forma o regiune comună cu judeţul Braşov, iar judeţul Mureş ar forma o regiune comună cu judeţele Sibiu şi Alba. Aceasta este una din variante – a declarat vicepremierul însărcinat cu reorganizarea regională. El a mai adăugat: nu contează numărul judeţelor care formează regiunea, ci resursele teritoriale, resursele naturale şi diversitatea forţei de muncă. În variantele prezentate anterior de Liviu Dragnea, Pământul Secuiesc a fost inclus în aceeaşi regiune cu judeţele Braşov, Sibiu şi Alba. El va discuta astăzi, la Băile Balvanyos, cu politicieni şi cu conducători ai autoguvernărilor din Trei Scaune despre reorganizarea regională. În cadrul forumului, Dragnea a motivat necesitatea regionalizării prin faptul că aceasta este şansa României de a se rupe definitiv de comunism. După cum a formulat, după o perioadă de 23 de ani, România dispune în mare parte de tot aceste instituţii publice comuniste şi multe dintre acestea şi-au păstrat şi aceleaşi greşeli. În opinia sa, scopul regionalizării este desfiinţarea diferenţelor de dezvoltare dintre judeţe, apropierea deciziilor de cetăţeni şi nu se doreşte divizarea unităţii de stat aşa cum încearcă unii să prezinte acest lucru. El a mai subliniat: nu doresc să desfiinţeze judeţele şi nu doresc să înfiinţeze regiunile în baza anumitor interese. Nu am conturat regiunile pentru perioada actualului mandat, ci vom realiza baza unei administraţii care să fie valabilă pentru mai multe decenii – a declarat Dragnea. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6939 din 12.07.2013)

A venit, a văzut şi a promis

Ar fi o iluzie să se creadă că după ce a ascultat revendicările reprezentanţilor organizaţiilor maghiare şi cele ale liderilor autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc, Liviu Dragnea ar trece la sentimente mai bune iar puterea română şi-ar modifica proiectele de reorganizare regională, în aşa fel încât regiunea Pământul Secuiesc să primească statut autonom. Ar fi o greşeală fatală să se creadă că ideile puterii române s-au schimbat radical în urma dezbaterii publice, chiar dacă vicepremierul a făcut oarecum o promisiune neclară, potrivit căreia s-ar contura o soluţie acceptabilă pentru toată lumea. Nu a spus însă din ce ar consta acest lucru. Nu strică să dăm dovadă de precauţie, dat fiind faptul că în cadrul dezbaterilor publice organizate în diferite oraşe ale ţării, reprezentantul guvernului spune de fiecare dată altceva. Peste tot formulează idei pe care localnicii doresc să le audă. In Timişoara el a spus de exemplu faptul că localitatea merită să primească statutul de capitală regională. In Constanţa, dobrogenilor le-a promis o regiune independentă. In Sibiu a vorbit de exemplu despre separarea regiunii de dezvoltare centru. La Băile Balvanyos a evitat să vorbească despre aspectele concrete. Deşi în cadrul evenimentului de ieri au existat cuvântări în cadrul cărora s-a pus punctul pe i şi care au formulat exact revendicările noastre, din răspunsurile şi declaraţiile evazive ale oaspetelui bucureştean a reieşit că nu este probabil că această luptă va fi în favoarea noastră. Nici noi nu am fost pregătiţi pentru vizita coordonatorului procesului de reorganizare – proces care ameninţă întreaga noastră comunitate. In localităţile riverane Oltului, locuitorii au arborat în mod lăudabil, drapelul secuiesc, însă întrebarea este în continuare de ce dezbaterea publică trebuia ascunsă atât de mult? De ce aceasta nu a putut fi organizată la Sfântu Gheorghe, aşa cum s-a întâmplat în alte regiuni ale ţării? De ce revendicările noastre nu au putut fi accentuate prin intermediul unei manifestări în masă, pentru ca oaspetele bucureştean să vadă faptul că dăm dovadă de hotărâre în privinţa atingerii obiectivelor noastre. După cum a reieşit, organizaţia UDMR Trei Scaune este vinovată pentru alegerea locului, de parcă ei ar dori intenţionat să limiteze puterea protestatoare a comunităţii, sperând în succesul negocierilor. Câteva sute de drapele secuieşti, câteva cuvântări radicale, zeci de protestatari şi capacitate de negociere – acestea au fost aspectele de care am putut da dovadă ieri. Vom avea nevoie de mai mult, ca să nu fim perdanţi în privinţa procesului de reorganizare administrativă. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6940 din 13.07.2013, autor Farcadi Botond)

O Românie curată!

Istoria este un instrument propagandistic În afara lipsei de coloană vertebrală în privinţa diplomaţiei, elita politică românească se foloseşte de toate instrumentele în privinţa creării unei Românii curate. Un astfel de instrument este propaganda legată de caracterul străvechi daco-roman, idee născocită la sfârşitul secolului XVIII. Predarea acestei idei reprezintă în secolul XXI o inducere conştientă în eroare! Nimic nu este însă sfânt pe altarul naţionalismului extremist! Pentru naţionaliştii care îşi fac fel de fel de iluzii, viziunea legată de crearea unei Românii curate reprezintă un vis pentru care sunt în stare să sacrifice cunoaşterea adevăratei istorii a poporului lor. Scopul principal al educaţiei îl reprezintă convingerea românilor de faptul că şi Transilvania este un pământ românesc strămoşesc.

Naţionalismul şovin care se află în curs de amplificare în zilele noastre, mascat în procesul regionalizării, vizează de fapt desfiinţarea maghiarilor de pe Pământul Secuiesc şi din Partium, locuit în majoritate de maghiari. Argumentul neruşinat, rostit deseori în cadrul prezentării reorganizării regionale, constă în ideea potrivit căreia o regiune mare serveşte la propăşirea economică a secuilor. Se pare că pentru conducerea politică naţionalistă, importantă este crearea statului naţional unitar român, cuprins în constituţia română, în locul înfiinţării unui stat organizat în mod democratic. Nu vor să observe faptul că, în speranţa unei vieţi mai bune, milioane de români caută un trai mai bun în întreaga Europă.

Interesant este faptul că marele scriitor român, Ion Luca Caragiale, prezintă în publicaţia satirică Moftul român naţionalismul societăţii române din perioada contemporană. Profesorul Lucian Boia consideră că într-o perioadă în care ar fi necesară crearea unei Românii competitive românii ar trebui să aducă mai puţine sacrificii pe altarul mitologiei. Invocarea strămoşilor şi reproşurile aduse altora nu poate fi în avantajul lor. Cunoaşterea unei istorii născocite reprezintă un regres şi nu un progres în privinţa românilor. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6940 din 13.07.2013, autor Kadar Gyula)

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*