Balşoi-Guvern e gata de drum!

În pofida aşteptărilor (semi)apocaliptice exprimate în ultimele săptămâni, sau chiar luni, de declaraţiile preşedintelui ţării şi ale celor doi coopreşedinţi ai USL, Traian Băsescu a acceptat, din prima, propunerea cu Victor Ponta prim-ministru. În mod normal, este o hotărâre înţeleaptă, dar şi logică, nu însă şi în condiţiile în care cei trei s-au bălăcărit fără menajemente până acum.

Chiar dacă nu a fost anunţată componenţa lui, putem trage o primă concluzie în privinţa viitorului guvern care, după chipul şi asemănarea parlamentului rezultat în alegerile din acest an, pare să fie unul obez, pentru a satisface orgoliile celor două mari formaţiuni ce compun USL. Fiecare dintre ele va deţine cam acelaşi număr de miniştri pe care îi avea la un moment-dat unul dintre guvernele Boc, precum şi un vicepremier.

Un guvern-mamut, cu ministere care mai de care mai haioase. De pildă, vom avea Ministerul Marilor Lucrări Publice, care nu se ştie ce imense lucrări de interese publice va avea în programe şi proiecte. Poate o autostradă suspendată sau cartiere de locuinţe ca-n anii 60-70, sau poate noul canal Dunăre-Bucureşti. Apar ministerele de Afaceri, de Buget, Energie şi Fonduri Europene, în timp ce altele se vor „sparge“ în două sau trei pentru a-i mulţumi atât pe oamenii lui Victor Ponta, cât şi pe liberalii lui Crin Antonescu. Să ne imaginăm cât de balşoi ar fi fost guvernul, dacă în el ar fi ajuns şi ungurii lui Kelemen Hunor. La câtă imaginaţie au noii guvernanţi, e de mirare că nu a apărut un minister al dansului şi cântecului popular, al Constanţei şi Litoralului românesc, al culturii porumbului şi al florii-soarelui ori al travaliului la femei.

Lăsând gluma la o parte, nu putem să nu observăm că liberalii şi pesediştii s-au întrecut în a-şi etala capacităţile şi în a demonstra că sfidează criza. Ca şi în cazul surplusului de parlamentari, Victor Ponta ne linisteşte în privinţa bugetului de care va beneficia noul guvern, asigurându-ne că nu va fi alocat nici un leu în plus. Primul-ministru ori ne crede copii, ori ne ia drept proşti când ne îndrugă povestioare de acest gen pe care nici Moş Crăciun nu le-ar înghiţi. Cum poate funcţiona un minister fără bani pentru salariile ministrului, asistentelor-manager, secretarilor şi subsecretarilor de stat, ale directorilor, şoferilor şi femeilor de serviciu? Pe cine vrea să păcălească domnul Ponta când spune toate aceste lucruri lipsite de logică?

După părerea mea, oamenii ăştia nici nu au ajuns bine la Putere şi dau impresia că se desprind de realitate. Că încep să plutească, precum cosmonauţii trimişi în cosmos. Să dea Dumnezeu să mă înşel şi până la anul pe vremea asta să văd că se mişcă ceva în România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*