Factorul X

Am început anul 2012 cu Guvernul Boc şi-l vom încheia cu Guvernul Ponta 2. Aşa arătă calculele hârtiei, dar, să nu ne găbim cu concluzii definitive, deoarece, se ştie, socotelile nu se potrivesc cu realitatea din târg şi întotdeauna sunt necesare unele ajustări. Rezultatul final al ecuaţiei politice poate fi influenţat de Factorul X, acel factor necunoscut care pândeşte de după uşă, de după colţ, din garaj, din partidul advers, din propriul partid.

Sondajele realizate din zona USL indică o victorie în alegeri a uniunii cu peste 50 la sută, iar vocile din zona opoziţiei se pare că nu au nimic împotrivă. Adică, s-au obişnuit cu ideea. Pe de altă parte, în cazul alegerilor, Factorul X va fi Partidul Poporului spre care se îndreaptă speranţele dezamăgiţilor, ale săracilor, dar şi ale oportuniştilor, care speră să se realizeze, politic şi financiar, pe valul nemulţumirii populare. Este posibil ca acest partid să conteze în ecuaţia puterii mai mult decât se aşteaptă Palatele Victoria şi Cotorceni. Partidul Poporului a ieşit din televizor şi cutreieră patria. Vorba lui Marx (uşor adaptată), o nouă fantomă cutreieră ţinuturile şi dă fiori politicienilor. Iar fantoma prinde puteri pe măsură ce bălăcăreala dintre Guvern şi Preşedinte se accentuează. De aceea, pentru USL şi pentru ARD-ul Preşedintelui cea mai bună tactică pe acest final de campanie electorală ar fi să tacă ori, cel puţin, să-şi reducă tonul. Astfel şi-ar conserva procentele pe care (se presupune) le au acum în buzunar.

Dar, Factorul X cel mai important este însuşi Traian Băsescu. Nimeni nu ştie ce e în capul Preşedintelui cu privire la nominalizarea primului ministru, după alegeri. Cred că nici măcar Traian Băsescu nu ştie. Pentru că s-a băgat singur într-un colţ închis din care nu mai are ieşire. Dacă îl desemnează prim ministru pe Victor Ponta se face de râs, pentru că îşi contrazice propriile declaraţii, în care spunea că nu-l va mai accepta niciodată pe Ponta în fruntea Guvernului. Dacă nu-l desemnează pe Victor Ponta, mai mult ca sigur va fi suspendat de Parlament şi apoi demis, printr-un referendum fără prag electoral. Prima variantă, în care s-ar face de râs (nu ar fi prima oară), pare mai avantajoasă pentru Preşedinte, dar, nimeni nu-i garantează că şi în această situaţie nu s-ar găsi alte motive de suspendare. Mai ales după ce l-a făcut, în public, porc mincinos pe Victor Ponta.

Nasol moment pentru Preşedinte. Aproape fără ieşire. Una mică, ar fi, totuşi. Şi este probabil că pe aceasta o vizează Traian Băsescu. Este vorba de o fisură în uniune. Este vorba de abandonarea lui Victor Ponta de către uniune, în condiţiile în care Preşedintele ar numi un alt premier, tot din USL. Dacă i-ar reuşi această manevră, Traian Băsescu ar primi o gură de oxigen, i s-ar conferi o nouă putere şi ceva credibilitate. Nu foarte mari, dar, cât de cât, acolo, destul ca să-şi ducă mandatul până la capăt. Şi să recunoaştem că în spatele oricărui prim ministru, în propriul partid sau coaliţie, stau alţii la pândă, gata să-i ia locul. Această variantă ar aduce în fruntea Guvernului al patrulea prim ministru într-un singur an. În anul de graţie 2012 au fost guvernele Boc, MRU, Ponta. Se pregăteşte Guvernul X.

Posibilităţile ca lui Traian Băsescu să-i reuşească acest dribling sunt foarte mici, dar, în politică nu se ştie niciodată. Oricum, dacă nu-i reuşeşte fenta, Traian Băsescu ar putea să se gândească serios la demisie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*