Câtă fantezie pe capul nostru…

Călătoream mai deunăzi cu troleibuzul 25 prin cartierul Cevcari. Vocea blândă a crainicului Vera Mereuță ne tot anunța ce stație va urma. Strada Socoleni, zice crainicul. Următoarea stație: strada Iazului. Călătorii mai în etate cunosc, că a fost pe aici cândva un iaz. De altfel, cu renume prost. A inundat cândva Poșta Veche.

Următoarea stație, zice vocea doamnei Mereuță: strada Vasile Badiu. M-am bucurat, pentru că merituosul critic literar, Vasile Badiu, în anii de restriște ni l-a adus în case pe Constantin Stere, pe uitatele poete Magda Isanos și Olga Vrabie. Și mai ales, a fost un om de omenie, a susținut tinerele talente. Iar strada pe care a trăit V.Badiu se numea 24 August, ceea ce tinerei generații nu-i spune nimic. Mai ales că eliberarea din această dată a fost o cotropire.

De vreo două decenii s-a ales și satul nostru cu nume de străzi. Câtă inspirație trebuie să ai ca să le numești: Stejarului, Nucarilor, Pădurii, Trandafirilor.

Pe strada Trandafirilor, de exemplu, a locuit un bun învățător, Gheorghe S. Ursu. Nu s-ar supăra trandafirii, dacă am numi-o Gh. Ursu. Nici până astăzi nu a fost înveșnicit numele poetului Simion Ghimpu nici al fratelui său martir, Gheorghe Ghimpu. Acum vreo 7 ani consilierii au propus ca strada unde  s-a născut Gheorghe Ghimpu să-i poarte numele. Așa a și rămas—Ciocana Veche. E vorba de vechiul cătun înghițit de Colonița.

Poetul Emilian Bucov a cântat în operele sale foarte iscusit comunismul și marele ”hegemon al proletariatului—V.Lenin”. Și nu știu de ce trebuia ca una din străzile satului nostru să-i poarte numele. Ce pedagogi minunați am avut: Varvara Tabacaru, Ana Motângă (care e la o vârstă venerabilă, să-i dea Dumnezeu sănătate!). Ele, dar și alți oameni de frunte, ar merita să fie onorați .

Lipsește o stradă a martirului Gheorghe Ghimpu, despre care se cer câteva cuvinte aparte, fiind primul care a dat jos drapelul sovietic și a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente Președenția Republicii Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*