De Ziua Națională, studenții au cinstit simbolurile României în toate colţurile lumii

Reprezentanţii filialelor Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) din diferitele state ale lumii au sărbătorit Ziua Naţională a României alături de colegi români şi străini organizând evenimente remarcabile  și cinstind simbolurile naţionale româneşti departe de casă.

Asia a sărbătorit România

De 1 Decembrie, Filialele Ligii Studenţilor Români din Străinătate din Asia (LSRS China, LSRS Japonia, LSRS Singapore şi LSRS Australia) s-au reunit pentru prima dată sub egida LSRS Asia, pentru a sărbători şi marca Ziua Naţională a României. În noaptea de 1 Decembrie, la ora 00.00, a început numărătoarea inversă pentru „24/h Asia sărbătoreşte România”.

De la Canberra până la Tokyo, de la Tianjin până la Singapore şi de la Sydney până la Beijing, studenţi internaţionali, profesori universitari, prieteni, bucătari, şoferi de autobuz, oameni din metrou sau copii chinezi de grădiniţă au aflat că pentru România este o zi de sărbătoare.  Reprezentanţii LSRS au distribuit pliante, brăţări tricolore, steguleţe, bomboane, ciocolată şi au pregătit mese cu vin românesc, brânză de burduf şi nelipsitele pâine şi sare, reuşind pentru o zi să anuleze orice obstacole de timp şi de spaţiu, pentru a aduce sentimentul românesc pe tărâmul asiatic.

A fost pentru noi o zi a unităţii. Ne-am simţit mândri şi împliniţi, iar reacţia celor de aici faţă de mesajul nostru a fost tulburătoare. Când am oferit o panglică tricoloră unui tânăr chinez şi l-am întrebat cum ar sărbători el România, mi-a răspuns, simplu, sincer, ţinând strâns panglica tricoloră <<cu mâna la inimă!>>” a declarat Ema Stoian, coordonatoarea Filialei LSRS China, masterand în regie de film la Beijing Film Academy.

Studenţi români din Asia şi-au ales o oră în care au sărbătorit România, când au dăruit celor de lângă ei, prietenilor, străinilor, profesorilor, oamenilor de pe stradă, un simbol românesc, explicând prilejul pentru un asemenea gest: „Astăzi Asia sărbătoreşte România. La mulţi ani, România!„. Momentele au fost surprinse în fotografii, care urmează să fie promovate online, prin intermediul reţelelor sociale.

Cu toţii ne aflăm departe de casă, construindu-ne visul şi luptând pentru propriul nostru viitor. De multe ori însă, sentimentul este copleşitor, iar singura alinare rămâne gândul la cei dragi, la România, sperând ca orice străduinţă a noastră,  oricât de grea, să îşi primească în final recompensa, iar cei dragi să fie mândri de noi. Pentru o zi însă, am poposit împreună şi am privit înapoi la drumul pe care l-am parcurs, sărbătorindu-ne pe noi şi prin noi, sărbătorind România!” a declarat Ema Stoian.

De ce iubim România?

În Germania, Filiala LSRS a organizat două petreceri cu specific românesc în München şi în Würzburg, pe 2 şi 3 Decembrie. De asemenea, reprezentanţii LSRS au postat pe blog-ul Filialei răspunsuri la întrebarea „De ce iubim România?”: http://germania.blogs.lsrs.ro/2011/12/01/de-ce-iubim-romania/

Noaptea culturii româneşti

LSRS Norvegia, cu sprijinul Ambasadei României în Norvegia şi al Uniunii Studenţilor de la BI Norwegian Business School, a sărbătorit Ziua Naţională alături de studenţi români şi internaţionali în Norvegia, precum şi absolvenţi şi alţi români stabiliţi în Norvegia. Seara a debutat cu interpretarea imnului naţional de către Gabriel Bârjovanu, tenor la Opera Norvegiană, şi a continuat cu un film de prezentare a României. Cei prezenţi au participat apoi la un concurs cu întrebări despre România. Echipa câştigătoare a fost formată din patru studenţi spanioli. Evenimentul a continuat cu dansuri tradiţionale româneşti.

1 Decembrie la Bologna

Filiala LSRS Italia, UniROBologna, Frăţia şi Modern Media Pro, sub Patronajul Consulatului General al României la Bologna au sărbătorit Ziua Naţională a României la Centro Interculturale Zonarelli. Programul a inclus dansuri și muzică populară, o expoziție de pictură, degustări de produse tradiţionale româneşti şi o tombolă cu premii.

Două zile de sărbătoare în Belgia

Cu sprijinul Ambasadei României, Filiala LSRS din Belgia a organizat o petrecere cu specific românesc pentru studenţii din Louvain, iar pe 5 decembrie a fost organizat un concert la Conservator, eveniment realizat de asemenea cu sprijinul Ambasadei.

Reprezentanţi ai Filialelor LSRS din Austria, Canada, Elveţia, Olanda şi Turcia au participat la evenimentele organizate de Ambasadele României din ţările respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*