Lecția basarabeanului John Onoje din… Sierra Leone!

Îmi pare, sincer, rău: Lorena Cobza  și  Sile Botnaru nu mai concubinează în cuibul din bd. Mircea cel Bătrîn nr.5/3.
Semn că bon-tonul a revenit unde-a cam lipsit o perioadă oarbă de timp.
Îmi pare și mai rău: Pe clădiroiul  „Elat”-ului, din bd. Decebal, concern  condus de Leonid Volneanski, susținătorul  de ieri al comuniștilor,  și azi mai e scris:”Eu votez Dorin Chirtoacă”.
Semn că alegerile locale  încă nu s-au sfîrșit.
Îmi pare rău de nespus: R. Moldova e o societate pe acțiuni, cu ștampila umedă  în slipii lui Vladimir Vasilievici, unde are acces deseori numai magnificul Fleancă.
Acces la acțiuni, bineînțeles.
Îmi pare anapoda rău: un vînzător ambulant de ziare în Piața Centrală, originar din Sierra Leone, dar cetățean basarabean cu acte în regulă și vorbitor excelent de română, a trebuit să protesteze vehement în fața emisarului Rusiei Lavrov, care a descălecat la Chișinău pentru a fi dulce sărutat pe frunte de grangurii Primului ministru, înnebuniți de invitația acceptată de omul Kremlinului, ce a venit “de acasă acasă, în “Bessarabia” lui”, dată nouă-n arendă pe veci.
Doar John Onoje, domnii mei patrioți de cartier, s-a găsit să ridice vocea la emisar, să-l fluiere,să-i huiduie prezența pentru că, vorba sa, „aici e pămînt românesc, iar Armata a 14-a de ocupație rusească n-are ce căuta aici, să ne sugrume!”
Aflați că nimeni din PLDM nu i-a cerut lui Lavrov să-și retragă armata din  R. Moldova, cu Smirnovi și Antiufeevi  cu tot.
Aflați că nici o ciosvîrtă politică n-a binevoit să ceară Rusiei despăgubiri de 1(!) leu măcar pentru perioada de colonizare a Basarabiei de la 1812 și  pînă în prezent.
Și pînă în viitor, evident!
Nimeni, dar chiar nimeni n-a făcut abuz de elementara demnitate națională și n-a jignit cu nici o privire kalașnikovul diplomației lui Putin, pre nume istoric: Lavrov.
Și doar  bietul de John Onoje, basarabeanul nostru neînfricat din…Sierra Leone ne-a oferit o Lecție elementară  de patriotism real pe gratis și ne-a rugat să nu mai dăm din fundulețele înroșite de-atîta  dănțuire oricînd și oriunde, de cîte ori  ne-o cere Moscova și masculii ei, fiindcă românismul nu trebuie să fie (și să rămînă!) un slogan electoral de la caz la caz, ci
permanentizarea unui destin istoric, incontestabil, fatalmente ratat din vina escrocilor Neamului.
Și ca răsplată, și în lipsa vreunui răspuns concludent, vice-ministrul de Externe Popov  aleargă nebunește spre  John și exclamă în fața tuturor televiziunilor din colonie că de la basarabeanul nostru african…”pute a nespălare”.
O fi, nu zic, pentru că, spre deosebire de șoarecii de birou, ce-și tot plimbă viața prin cancelariile Lumii, John  trudește din greu pentru o bucată de pîine, neagră și amară, ca și viața ce-o duce în noua lui “țară” din Europa.
Dar de la politica antiromânească nesăbuită, de supușenie cronică a guvernanților noștri, nu duhnește, oare, mai abitir ca de la un urs, slobozit din taigaua rusească, pe tot cuprinsul planetei?
Ca dovadă  pertinentă că Lecția românului  John Onoje din …Sierra Leone nu a fost însușită încă de nimeni în „Bessarabia” veșnică a  lui Lavrov!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*